Tăriceanu face sindrofie de Ziua Naţională ca să amâne arestarea lui Şova. Iohannis, tăiat de pe lista de invitaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca urmare a anulării recepţiei de 1 Decembrie de la Cotroceni, Călin Popescu Tăriceanu organizează şedinţă solemnă la Senat, amânând votul de ridicare a imunităţii lui Dan Şova. Klaus Iohannis şi Traian Băsescu nu figurează pe lista de invitaţi ai lui Tăriceanu.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a găsit un nou tertip pentru a amâna votul privind arestarea senatorului PSD Dan Şova, prieten bun cu Victor Ponta şi, în acelaşi timp, să-l şicaneze pe preşedintele Klaus Iohannis. În premieră, şeful Senatului intenţionează să organizeze miercuri, pe data de 2 decembrie, când parlamentarii se întorc din mini-vacanţă, o sindrofie care să marcheze Ziua Naţională.

Ideea i-a venit lui Tăriceanu cu doar câteva zile înainte de 1 decembrie, pe fondul deciziei preşedintelui Klaus Iohannis de a nu organiza tradiţionala recepţie ţinută anual la Palatul Cotroceni, ca urmare a tragediei de la Colectiv. „Decizia de a anula o recepţie, cu motivaţia legată de tragedia de la clubul Colectiv, nu este, poate, în sine, un lucru rău, nu este neapărat condamnabil. Ceea ce cred că este, însă, important de avut în vedere este ca să găsim modalităţile cele mai potrivite pentru a marca Ziua Naţională şi să reliefăm care este importanţa ei pentru români. Am intenţia sa  propun colegilor mei la reluarea lucrărilor Parlamentului pe data de 2 decembrie, să alocăm în sesiunea de plen un moment dedicat marcării acestui eveniment“, a anunţat Tăriceanu, într-un interviu acordat PS News.

Iohannis şi Băsescu, tăiaţi de pe listă

Potrivit unor surse senatoriale, Tăriceanu îl va sări de pe lista de invitaţi pe preşedintele Klaus Iohannis, la ceremonie fiind invitaţi doar foştii preşedinţi ai României. „Iohannis nu este fost preşedinte. Dacă devine de mâine, îl invităm“, a glumit un senator din formaţiunea lui Tăriceanu. „Nu ştiam că nu-l invită. De ce? Poate ne explică miercuri la şedinţă, poate ne spune cui a trimis invitaţii“, a spus Ion Popa, liderul senatorilor PNL, pentru „Adevărul“. La ora 13.00, când este programată şedinţa conducerii Senatului care va decide modificarea ordinii de zi, de a marca Ziua Naţională în schimbul votului pentru Dan Şova, invitaţiile vor fi deja transmise pentru şedinţa solemnă care va avea loc în aceeaşi zi, la ora 16.00.

Nici fostul preşedinte Traian Băsescu nu va fi invitat. „Chiar dacă este fost preşedinte, nici el nu va fi invitat pentru  că nu merită. Oricum nu ar fi venit“, a mai spus senatorul ALDE. Nu este pentru prima dată când Tăriceanu nu respectă cutume politice. În vara anului trecut, nu l-a invitat pe Traian Băsescu, pe atunci încă preşedintele României, la aniversarea celor 150 de ani ai Senatului, o ceremonie la care au participat toţi foştii preşedinţi ai României.  Săptămâna viitoare, la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Naţionale, vor fi invitaţi  însă foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, dar şi reprezentanţi ai corpului diplomatic, precum şi şefi ai unor instituţii publice.

Cadou de Moş Nicolae pentru Şova

Pe lângă apetenţa de a plăti câteva poliţe personale, Tăriceanu mai are şi un alt scop pentru care a decis să facă pe gazda în locul lui Klaus Iohannis de Ziua Naţională. În ziua în care Tăriceanu va organiza şedinţa solemnă pentru a marca Ziua Naţională, Senatul ar fi trebuit să se pronunţe asupra cererii DNA de reţinere şi arestare a senatorului PSD Dan Şova.

 În înţelegere cu grupul PSD de la Senat, Tăriceanu a decis să amâne cazul Şova pentru ziua de joi, 3 decembrie, a doua şi ultima zi de lucru pentru senatori din săptămâna viitoare, când istoria anilor trecuţi ne arată că cei mai mulţi senatori nu mai se prezintă la muncă. „Plenul care trebuia făcut îl facem joi, la 10.00, să facem povestea cu Şova. Nu dădea bine să amesteci o şedinţă solemnă cu chestiunea cealaltă. A consultat liderii grupurilor parlamentare şi liderii au decis să propună Biroului Permanent de miercuri acest program“, este planul de săptămâna viitoare dezvăluit de un senator PSD.

Senatorii şi-au luat deja liber pe 30 noiembrie şi pe 1 decembrie, cu ocazia Sfântului Andrei şi a Zilei Naţionale. E greu de crezut că senatorii îşi vor strica săptămâna de vacanţă pentru a veni joi la Bucureşti ca să voteze ridicarea imunităţii lui Şova. „Mai mult ca sigur va fi greu să întrunim un plen pentru a da un vot”, spune şi senatorul PNL Cătălin Boboc.

Liberalii vor susţine în şedinţa conducerii Senatului de dinainte de plen ca votul de ridicare a imunităţii lui Dan Şova să aibă loc imediat după şedinţa solemnă.  „Este foarte bine că se ţine. După şedinţa solemnă putem să avem şedinţa normală de lucru în care să facem şi procedura privind votul la Dan Şova. Aceasta este poziţia noastră“, a spus Ion Popa, pentru „Adevărul“. În Biroul Permanent, for care asigură conducerea Senatului, PSD împreună cu ALDE deţin majoritatea, ceea ce înseamnă că recomandarea PNL ar putea fi respinsă.

În Parlament urmează apoi Bugetul de stat pe 2015, care va avea prioritate înainte de vacanţa de sărbători. Cu puţin ajutor din partea colegilor lui, Dan Şova ar putea chiar să-şi petreacă sărbătorile de iarnă acasă. Totul depinde de ce va face preşedintele PSD Liviu Dragnea, cel care nu prea îl are la suflet pe Şova, dar care se va lovi de Tăriceanu şi de câţiva senatori PSD, care i-au rămas încă fideli lui Ponta, tovarăş vechi cu Dan Şova.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite