Superimunitatea judecătorilor CCR, adoptată de Parlament: arestarea sau trimiterea lor în judecată, doar cu acordul a două treimi dintre ei

Superimunitatea judecătorilor CCR, adoptată de Parlament: arestarea sau trimiterea lor în judecată, doar cu acordul a două treimi dintre ei

Valer Dorneanu, preşedintele CCR. FOTO Inquam Photos

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege prin care se acordă imunitate şi beneficii sporite judecătorilor Curţii Constituţionale. Magistraţii CCR nu vor putea fi reţinuţi, arestaţi sau trimişi în judecată fără încuviinţarea a două treimi dintre ei, dar vor putea fi urmăriţi penal. Cererea trebuie formulată de Procurorul General, şi nu de Ministrul Justiţiei, aşa cum prevedea proiectul de lege iniţial.

Ştiri pe aceeaşi temă

70 de senatori au votat „pentru“ şi doar 28 „împotriva“ proiectului de lege iniţiat de deputatul de la minorităţi Adnagi Slavoliub, care a mai fost aprobat o dată de Parlament, dar unele prevederi au fost declarate neconstituţionale de CCR. 
 
Judecătorii CCR nu vor putea fi reţinuţi, arestaţi sau trimişi în judecată fără încuviinţarea a două treimi dintre ei - adică 6 din 9, dar vor putea fi urmăriţi penal. Cererea trebuie formulată de Procurorul General, şi nu de Ministrul Justiţiei, aşa cum prevedea iniţial proiectul de lege, prevedere declarată neconstituţională.
 
O altă modificare faţă de forma trimisă la promulgare este eliminarea articolului ce prevedea că „judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unul alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituţionale, pentru un mandat complet de 9 ani".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările