Sondaj. Rusia, cel mai mare duşman al intereselor României. SUA, ţara cu care românii vor cele mai strânse relaţii

Sondaj. Rusia, cel mai mare duşman al intereselor României. SUA, ţara cu care românii vor cele mai strânse relaţii

Ţara condusă de Donald Trump domină în topul favorabilităţii, în timp Rusia lui Vladimir Putin are în continuare o imagine negativă. FOTO EPA-EFE

Aproape o treime dintre români consideră că Rusia este cel mai mare duşman al intereselor României, în timp ce  37% consideră că cele mai strânse relaţii trebuie să fie cu Statele Unite, potrivit unui sondaj al Avangarde.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
La întrebarea „vă rugăm să ne spuneţi cu care dintre următoarele ţări v-aţi dori să avem cele mai strânse relaţii”, SUA ocupă primul loc cu 37% dintre opţiuni, urmate de Germania cu 25%, Franţa cu 11%, China şi Rusia cu 9% şi Marea Britanie cu 7%. De asemenea, 53% dintre români cred că NATO ar trebui să îşi păstreze la fel ca acum prezenţa militară în ţara noastră, în vreme ce 33% vor o creştere a numărului de militari din partea Alianţei pe teritoriul naţional. Doar 14% dintre cei intervievaţi consideră că NATO ar trebui să îşi micşoreze numărul de militari din România.
 
Sursă: Avangarde
 
Un procent uriaş de români, 87%, vor ca viitorul ambasador american la Bucureşti să susţină în continuare lupta împotriva corupţiei politicienilor declanşată de DNA, iar 74% dintre cei chestionaţi dorindu-şi ca SUA să rămână principalul partener strategic al României.
 
Întrebaţi care dintre ţările europene ar trebui să fie principalul aliat al României, respondenţii merg în proporţie de 45% pe mâna Germaniei. Franţa e aleasă de 29% dintre respondenţi, Marea Britanie de 16%, Rusia de 7%, iar Italia de 2%.
 
Rusia este considerată de către români cel mai mare duşman al intereselor ţării noastre (31%), mult peste Ungaria (9%), SUA (5%) Franţa şi Germania (4%). În schimb, în ceea ce priveşte relaţiile României cu Rusia, 47% dintre români cred că acestea ar trebui îmbunătăţite, 27% vor ca el esă rămână la fel, în vreme ce 24% îşi doresc o distanţare cât mai mare de ţara condusă de Vladimir Putin.
 
Sursă: Avangarde
 
Pe de altă parte, 59% dintre români cred că scutul de la Deveselu că e este un lucru bun, 20% îl consideră nociv, iar alţi 21% nu ştiu despre ce este vorba.
 
Cea mai bună părere în ceea ce priveşte un şef de stat îl are în cap de listă pe Emmanuel Macron, preşedintele Franţei (38%). Macron e urmat de cancelarul german Angela Merkel (37%), de preşedintele american Donald Trump (29%), de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker (20%), de Vladimir Putin (18%), Viktor Orban (17%) şi de Igor Dodon (11%).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: