Romanul Bartolomeu Constantin Savoiu - Legiunea de Onoare

La Paris a avut loc o ceremonie in cadrul careia Gardianul Sigiililor si ministru al Justitiei, dl. Dominique Perben, unul din cei mai importanti ministri ai guvernului francez, a inmanat insignele de

La Paris a avut loc o ceremonie in cadrul careia Gardianul Sigiililor si ministru al Justitiei, dl. Dominique Perben, unul din cei mai importanti ministri ai guvernului francez, a inmanat insignele de cavaler al Ordinului National al Legiunii de Onoare, prima decoratie a Frantei, domnului Bartolomeu Constantin Savoiu. Legiunea de Onoare, instituita de Napoleon I in 1802, a fost atribuita de presedintele Frantei, dl. Jacques Chirac, lui B.C. Savoiu pentru 33 de ani de activitate si merite deosebite. Ministrul Dominique Perben a amintit in discursul sau de introducere ca domnul Savoiu, decorat deja in 1990 cu Ordinul National de Merit, al doilea Ordin al Frantei instituit in 1958 de generalul de Gaulle, primeste cea mai inalta distinctie a Frantei ca recunoastere a actiunilor sale intreprinse in numeroase domenii: profesional, in promovarea exporturilor franceze ca director intr-un mare grup industrial francez si Consilier al Comertului Exterior Francez, numit de primul-ministru; sindical, ca responsabil sindical timp de 30 de ani in grupul sau, in municipiul Paris si pe plan national la Confederatia Generala a Cadrelor; in asigurarile sociale, ca administrator al Casei de Asigurari Sociale a municipiului Paris; asociativ, ca fondator si membru a numeroase asociatii; judiciar, ca judecator la Tribunalul Muncii din Paris; universitar, ca membru al Consiliului Stiintific al Universitatii Paris VI si consilier al Invatamantului tehnologic al Rectoratului din Paris; in sfarsit, unul din fondatorii parohiei romane Pogorarea Sfantului Duh, la Paris, si vicepresedinte al Consiliului de Administratie a Arhiepiscopiei Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala. La sfarsitul enumerarilor, ministrul francez a tinut sa sublinieze angajamentul lui B.C. Savoiu ca jurnalist si corespondent de presa al ziarului Adevarul din 1993, membru al Asociatiei presei prezidentiale si presei straine din Franta. In cuvantul de raspuns, dupa momentul solemn al inmanarii decoratiei, dl. Savoiu a declarat puternica emotie pe care o resimte pentru nepretuita distinctie si onoarea ce i se acorda. B.C. Savoiu, sotia sa, Adete Savoiu, si cei trei fii, Pierre-Georges, Paul-Eugene si Jacques-Edouard, au fost inconjurati cu multa caldura si prietenie la receptia care a urmat dupa ceremonie, de membri ai corpului diplomatic reprezentand Romania, Croatia, Siria, Republica Dominicana, de parlamentari francezi si romani, de fosti ministri francezi, romani si iordanieni, de atasati militari in post la Paris, de generali si ofiteri, de reprezentanti ai cercurilor de afaceri, de oameni de cultura si jurnalisti francezi. Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a fost reprezentat de unul din cei mai apropiati consilieri, venit de la Istanbul, si de Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Gabriel, al Diocezei Ruse din Paris.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările