VIDEO Reportaj. Ce nu s-a văzut de la votul pentru repatrierea aurului din Senat. „Să ajungă acasă la Dragnea!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae
Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae

Proiectul lui Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede repatrierea aurului din străinătate a trecut marţi fără emoţii de votul din Senat. La îngrijorările Opoziţiei privind credibilitatea ţării pe piaţa internaţională sau costurile de repatriere, social-democraţii au răspuns cu zâmbete şi ironii. Liderii PSD nu i-au răspuns însă şi lui Băsescu, care, iritat de ironiile pesediştilor, s-a răstit în plen: „Să ajungă acasă la Dragnea”.

La un sfert de oră după ora 16.00, senatorii încep să se adune în plenul Senatului. Mergând agale printre rânduri, Leon Dănăila îşi salută toţi colegii care îi ies în cale şi apoi se face confortabil în fotoliu. La o distanţă de câteva scaune, în spatele lui, Liviu Pop priveşte pierdut în telefon. N-apucă însă să-şi termine de verificat notificările că e deranjat la un moment dat de privirea lui Şerban Nicolae. De la începutul şedinţei, acesta se plimbă agitat printre colegii săi, gesticulează cu ambele mâini de fiecare datâ când e luat în seamă şi e prietenos cu toată lumea.

După mai multe proiecte de pe ordinea de zi în care Opoziţia a oftat de fiecare dată când părerea ei a fost ignorată, vine şi momentul votării iniţiativei pornite de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae.

„Cu toţii ştim ce s-a întâmplat când am mai avut rezerve de aur în străinătate”, susţine acesta din urmă în motivarea iniţiativei, dând apoi garanţii că în repatrierea aurului nu este nevoie de părerea Băncii Central Europene. Nicolae mai adaugă apoi că repatrierea aurului nu va cauza probleme de credibilitate ţării şi că nu ne va afecta nici raitingul. După aproape cinci minute de discurs, social-democratul a vorbit mai mult despre ce nu este legea, decât despre ce vrea să rezolve cu adevărat.

Primul care ia cuvântul după Nicolae este fostul preşedinte, Traian Băsescu, care se uită ghiduş la Claudiu Manda, cel care prezidează şedinţa, şi îi urează „Casă de Piatră”. Îşi aduce aminte apoi că Manda a precizat la un moment dat că îşi doreşte mulţi copii, şi îi transmite că în fotografiile de la nunta acestuia cu Olguţa Vasilescu, apare deja în preajma câtorva. După ce îşi termină urările, Băsescu se întoarce cu faţa către plen şi atacă iniţiativa PSD, spunând că social-democraţii profită de faptul că românii „nu cunosc mecanismul încrederii internaţionale”. La câţiva metri în dreapta fostului preşedinte, Şerban Nicolae cască şi uită mâna la gură, în timp ce liderul PMP adaugă că aurul ţinut în străinătate reprezintă o garanţie „de vreme rea”.

În aceeaşi notă continuă şi liberalul Florin Cîţu, care subliniază că problema unei crize financiare nu este de „dacă” ci de „când”, în timp ce deputatul USR Cristian Ghinea a spus că iniţiativa de repatriere a aurului nu are niciun raţionament economic. „Costurile de ţinere a aurului în străinătate sunt mai mici decât pensia specială a lui Tudorel Toader”, a continuat acesta.

Foşnetele şi şoaptele transformă sala de plen într-un stup uriaş, timp în care la microfon ajunge un alt liberal care explică că legea va afecta România „timp de decenii”. Ignorat, acesta bate apoi în lemnul de la pupitru şi strigă după ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care era abia ajuns în sală, să vină să-şi dea cu părerea despre efectele asupra economiei.  Iritat, Manda îi taie microfonul liberalului, dar acesta continuă să vorbească, fiind la o octavă distanţă de a ţipa. În hărmălaie se trezeşte şi Băsescu: „aurul să ajungă acasă la Dragnea!”.

Cu greu, Opoziţia reuşeşte să obţină un vot pentru amânarea cu două săptămâni a iniţiativei, însă propunerea este refuzată imediat de către pesedişti, aceştia alergându-se printre rânduri pentru a vota cu „nu”. Imediat, Şerban Nicolae revine la microfon, şi stă sprijinit într-un picior, ţinând un stilou într-o mână cu graţia unui profesor de matematică. „Nu se face o distincţie între aurul ţinut aici şi cel din străinătate. Olanda a repatriat 144 de tone anul trecut”, explică acesta. „Dar din câte tone?”, se dezlănţuie deodată Băsescu, care încearcă să acopere discursul social-democratului cu o rundă de aplauze. „Să-l ducă (n.red.: aurul) acasă la Dragnea!”, repetă dezamăgit fostul preşedinte.

Cu toate eforturile Opoziţiei, în cele din urmă votul pentru iniţiativă a trecut. Din cei 103 senatori prezenţi, 59 au votat „pentru”, 28 au votat „contra”, iar 16 s-au abţinut. Propunerea legislativă urmează acum să ajungă la Camera Deputaţilor, for prezidat de Liviu Dragnea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite