Radu Oprea, critici la adresa guvernării: Incompetenţa lor de a transmite un plan coerent este cauza care va genera ratarea absorbirii banilor din PNRR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD. FOTO Facebook Radu Oprea
Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD. FOTO Facebook Radu Oprea

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a adus noi critici Guvernului Cîţu pentru modul în care a pregătit Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ceea ce ar putea duce la o absorbţie mai mică de bani.

„Preşedintele Iohannis ne spune că e foarte bine aşa: „mai bine sacrificăm încă o lună de zile sau două, clarificăm tot şi când este gata pornim şi le punem în practică (proiectele)”. Premierul Cîţu nu este de acord şi susţine că vacanţa celor de Bruxelles este cauza întârzierii. „Nu este nicio problemă!” strigă disperat dl. Cîţu încercând să se autoconvingă, deformând realitatea ca de obicei. Ba da, este o mare problemă! Next Generation EU este cel mai ambiţios plan de redresare după criza generată de pandemia Covid. Peste 750 de miliarde euro vor fi injectate în economiile statelor membre pentru o relansare rapidă a vieţii economice. Într-o economie globală plină de constrângeri, cu resurse limitate în ceea ce privesc materiile prime, cu capacitate finită a companiilor de a produce bunuri şi servicii şi cu resursa umană calificată restrânsă, viteza de reacţie devine vitală. Orice întârziere reduce şansa de a găsi companiile performate care să implementeze proiectele pe care le dorim pentru România”, a declarat senatorul PSD, potrivit Digi24. 

„Imaginaţi-vă multitudinea de proiecte care vor trebui finalizate până la sfârşitul anului 2026 pe toată suprafaţa Uniunii Europene, o activitate extrem de intensă în toate domeniile prioritare finanţate prin Planurile naţionale de redresare şi rezilienţă ale fiecărui stat membru. Dacă Premierul Cîţu şi-ar pune întrebarea simplă: cu cine vom realiza toate proiectele până în 2026?, ar fi mai puţin relaxat. Ar trebui să fie îngrijorat cu atât mai mult cu cât unul din constructorii de pe şantierul drumului expres Craiova - Piteşti a cerut extinderea timpului de finalizare a şantierului cu un an, pentru că pierde resursă umană în fiecare zi. Constructorii pleacă la muncă în străinătate pentru salarii mai bune.

Ar trebui să devină extrem de îngrijorat dacă ar înţelege ce se întâmplă astăzi cu preţurile la materialele de construcţii, care efectiv au explodat. Doar câteva exemple: preţul oţelului beton a crescut cu 57%, al bitumului s-a dublat, al pânzelor laminate cu 116%. Acest efect al scumpirilor va fi resimţit pentru toată sfera de activităţi şi servicii care vor fi finanţate prin PNRR. Preţurile producţiei industriale au crescut cu 10,4%. Vom achiziţiona din ce în ce mai scump pe măsură ce trece timpul, iar problema reală este că jumătate din sumă provine din împrumuturi care vor trebui plătite”, a completat Radu Oprea.

„Incompetenţa lor de a transmite un plan coerent este cauza care va genera ratarea absorbirii banilor din PNRR. Semnalul dur a venit din nou de la Bruxelles, criticile şi observaţiile transmise, care privesc lipsa de reforme care să crească rezilienţa economiei româneşti, sunt ţinute “la secret” de apostolii transparenţei. Liniştea pe care încearcă guvernanţii să o inducă îmi aduce aminte de celebrul slogan: „Dormi liniştit, FNI veghează pentru tine”. Şi catastrofa a urmat”, a conchis purtătorul de cuvânt al PSD. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite