Tensiuni la PSD. Dăncilă, candidatul la prezidenţiale al social-democraţilor. „Am şanse în faţa lui Klaus Iohannis“. Cum a răspuns acuzaţiilor lui Stănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Paul Stănescu s-au contrat în şedinţa CExFOTO Mediafax
Viorica Dăncilă şi Paul Stănescu s-au contrat în şedinţa CExFOTO Mediafax

Viorica Dăncilă e susţinută de aproape toţi liderii de filiale pentru candidatura la prezidenţiale, dovadă fiind votul aproape unanim pentru alegerea drept reprezentant al PSD pentru scrutinul din toamnă. În şedinţa CEx între Dăncilă şi Paul Stănescu a avut loc un schimb mai dur de replici.

UPDATE Viorica Dăncilă: S-a decis adoptarea unei rezoluţii care arată intrând în logica campaniei, opiniile noastre să fie spuse în  cadrul forurilor statutare, iar cei care ies în spaţiul public cu opinii care să lezeze partidul, candidatul la prezidenţiale, să fie sancţionaţi în CEX. E important să fim toţi aliniaţi. Orice pas greşit e un pas pe care îl va deconta partidul.

PSD are puterea să câştige alegerile. Am avut un vot în BPN. Chiar dacă domnul Pleşoianu nu a fost prezent, le-am propus colegilor să dea un vot şi pentru el. Am considerat ca fiecare dintre noi să fie susţinut. În BPN Liviu Pleşoianu a avut un vot. Gabriela Firea s-a retras din cursă. 

Acelaşi vot l-am cerut în CEx. Pleşoianu a avut aceeaşi persoană care l-a susţinut. Am fost votată candidat pentru rpezidenţiale. Votul mă onorează, mă responsabilizează. partidul pleacă dintr-o poziţie dificilă. Am încredere în mine şi în colegii mei. Cred că putem câştiga alegerile. România e a noastră, a tuturor. Vom merge pe un mesaj de unitate, de încredere. E important pentru fiecare organizaţie, fiecare primar să dovedească că cei de acolo cred în ei. E important să nu facem niciun pas greşit.

Credeţi că aveţi şanse mai mari ca Iohannis în competiţie? Stănescu v-a reproşat că sunteţi urâtă de români, pentru că aveţi imaginea asociată cu Liviu Dragnea?

Da, a fost opinia lui Paul Stănescu. Nu o comentez. I-am răspuns în şedinţă. Da, eu cred că am şanse şi în faţa lui Klaus Iohannis. Pentru prima dată vom avea un preşedinte-femeie. Trebuie să ne asumăm istoria partidului. 

Încă sunt probleme cu OUG 114? 

OUG 114 a avut şi lucruri bune. Am greşit că nu a fost şi dezbatere. 

Cele 6 luni despre care aţi spus că aţi fost izolată la Palatul Victoria? Ce aţi făcut dvs 6 luni?

Am guvernat. Luaţi actele normative şi o să vedeţi că am făcut treabă. Ce am spus referitor la cele 6 luni am explicat în CEx. 

Dl Ciurchea e anchetat de DNA tocmai pentru nereguli privind licitaţiile la sistemul informatic?

Sunt probleme acum. E nevoie de un om care cunoaşte sistemul. M-am uitat şi am văzut că în 2012 era un dosar legat de domnul Ciurchea. Nu a fost audiat şi nu au fost acuzaţii la adresa domniei sale. Acum avem nevoie de un specialist şi cum nu avem ceva care să fie fundamentat (n.r.- la DNA), nu cred că e o problemă.  

Dl Ciurchea e urmărit penal din 2016. Ancheta e în desfăşurare. 

În urma anchetei avem certitudinea că e vinovat?

Aţi căutat alte persoane care să nu aibă probleme? 

E o directivă care vorbeşte de prezumţia de nevinovăţie. Atât timp cât nu e judecat, nu e un impediment.  Eu am avut dosar de înaltă trădare. Ce trebuia să fac? Să plec acasă. Era o prostie. Eu sunt pentru statul de drept, dar şi pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor. Justiţia e înfăptuită de judecător. Dacă va fi trimis în judecată facem o schimbare. 

UPDATE Paul Stănescu a afirmat în şedinţa de CEx faptul că PSD nu trebuia să se grăbească cu candidatul pentru prezidenţiale şi erau necesare noi negocieri cu ALDE şi Pro România. Stănescu i-a cerut lui Dăncilă să-i arate cu cine vor guverna, dacă ALDE alege să rupă alianţa. Dăncilă a evitat subiectul şi a vorbit de izolarea sa în perioada în care şef al PSD era Liviu Dragnea.

UPDATE Conducerea PSD a decis. Viorica Dăncilă va fi candidatul social-demcoraţilor la prezidenţiale. 

UPDATE Mai mulţi lideri ai PSD au vorbit despre cooptarea la guvernare a Partidului Pro România, formaţiune condusă de Victor Ponta, demers făcut pentru susţinerea candidatului PSD la prezidenţiale.

UPDATE După ce înainte de şedinţa de Birou Naţional Gabriela Firea a subliniat că nu poate face „bine cu forţa partidului“, prin candidatura sa, primarul general le-a spus colegilor din PSD că nu va mai intra în cursa pentru prezidenţiabilul partidului, potrivit unor surse politice.


Primarul Capitalei are de ales: ori candidează ca independent, dar va fi exclusă din PSD, ori o sprijină pe Dăncilă şi speră la un nou mandat de edil. 

Comitetul Executiv (CEX) al PSD va decide azi candidatul partidului la prezidenţiale. Teoretic, liderii social-democraţi au de ales între premierul Viorica Dăncilă şi primarul general Gabriela Firea. Practic, rezultatul e dinainte cunoscut: Viorica Dăncilă va fi candidatul PSD pentru Cotroceni. Aproape toate filialele sunt de partea Vioricăi Dăncilă, pe motiv că preşedintele partidului e obligat să candideze la prezidenţiale, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul. Singurul care se opune vădit e Paul Stănescu, liderul PSD Olt, adversar declarat al Vioricăi Dăncilă. În afara filialei Olt, Gabriela Firea mai e susţinută doar de organizaţia Bucureşti, pe care o conduce. 

Mai sunt câţiva lideri de filiale care nu se număra printre suporterii premierului, dar nici de partea Gabrielei Firea nu sunt. Radu Moldovan, liderul PSD Bistriţa, şi-ar fi dorit mai degrabă ca liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu să fie candidatul comun al coaliţiei de guvernare la prezidenţiale, astfel încât PSD să nu mai aibă emoţii că nu prinde turul doi. Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, deşi e prieten bun cu Paul Stănescu, e împotriva Gabrielei Firea, la fel şi Lia Olguta Vasilescu, şefa PSD Dolj. 

Aşadar, Gabriela Firea nu are susţinere în partid pentru a candida la prezidenţiale, deşi sta cel mai bine în sondajele de opinie. Primarul Capitalei are de ales: fie acceptă decizia PSD şi o susţine pe Dăncilă pentru Cotroceni, fie candidează independent. Potrivit surselor citate, dacă va merge pe cont propriu, Firea va fi exclusă din PSD. Dacă va respecta votul din CEX, Firea ar putea fi susţinută de partid pentru un nou mandat de primar al Capitalei la alegerile locale de anul viitor. “În CEX va fi scandal, dar când se va supune la vot, Dăncilă o va zdrobi pe Firea. Singura tactică pe care o mai poate încerca Firea e să împingă o decizie în Congres, nu în CEX, dar şansele sunt infime”, susţin surse politice pentru Adevărul. 

Gabriela Firea a declarat în repetate rânduri că e candidatul stângii cu cele mai mari şanse să intre în turul doi, chiar şi într-o bătălie cu ALDE şi ProRomania. Primarul Capitalei a spus luni că ar câştiga alegerile prezidenţiale dacă ar fi susţinută de o coaliţie electorală de tip USL 2, întrucât, potrivit sondajelor din ultimele două luni, este peste preşedintele Klaus Iohannis la capitolul încredere, doar că în acest moment este „doar un candidat la candidatură”. 

De partea cealaltă, Viorica Dăncila i-a motivat pe baronii locali cu argumentul: ori trageţi la prezidenţiale, ori PSD pierde guvernarea din toamnă. Premierul le-a explicat baronilor PSD că e imposibil ca liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu să prindă turul doi dacă filialale PSD se mobilizează pentru propriul candidat. De asemenea, Dăncila le-a transmis liderilor din teritoriu că îşi vor pierde funcţiile de conducere dacă scorul obţinut de filialele pe care le conduc nu vor perfroma la prezidenţiale.

În plus, o înfrângere ruşinoasă la prezidenţiale ar demobiliza total partidul înainte de alegerile locale şi parlamentare, deci e în interesul baronilor PSD să tragă pentru Dăncilă dacă vor să mai rămână la putere pe plan local şi anul viitor. Miza PSD pentru prezidenţiale este să acceadă în turul doi, în condiţiile în care nimeni nu se aşteaptă la o victorie în fata candidatului dreptei. Însă o nouă finală, fie ea şi pierdută, oferă partidului o gură de oxigen pentru viitoarele alegeri. 

Dăncilă şi Tăriceanu, discuţie cu cărţile pe faţă

Surse din conducerea PSD au explicat pentru Adevărul că Viorica Dăncila i-a cerut lui Călin Popescu Tăriceanu să nu rupă coaliţia de guvernare, chiar dacă vor fi rivali la alegerile prezidenţiale. Tăriceanu nu a dat un răspuns ferm, însă e puţin probabil să renunţe la resursele guvernării exact înainte de locale. În schimb, Tăriceanu nu renunţa sub nicio formă la candidatură. Viorica Dăncilă încă speră ca, pe ultima sută de metri, Victor Ponta să vină alături de PSD, chiar înainte de startul campaniei electorale, susţin sursele citate. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a purtat mai multe discuţii cu Marian Neacşu şi Mihai Tudose cu scopul ca ProRomânia să o susţină pe Dăncilă pentru Cotroceni. Ponta e prins la mijloc: n-ar vrea să se asocieze cu imaginea PSD, dar nici n-ar vrea să se rupă total de fostul său partid. 


Dăncilă: Nu cred că Firea va merge pe o candidatură independentă. Este primar şi ar însemna să-şi piardă portofoliul

Băsescu: PSD o va vota pe doamna Dăncilă, dar asta nu înseamnă că va intra în turul doi. Cât de penibil a ajuns PSD să dea bătălia dacă intră sau nu în turul doi

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite