Codul penal a fost adoptat la mustaţă. Minorităţile naţionale şi un deputat PMP au salvat PSD. Dragnea: Iohannis şi un grup de oameni au decis să fiu anihilat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Codul penal, în forma modificată de PSD, a fost adoptat azi de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional. Legea a trecut la mustaţă: doar două voturi peste pragul necesar, dintre care unul a venit de la deputatul PMP Adrian Mocanu, exclus imediat din partid. Alţi nouă deputaţi ai minorităţilor naţionale au votat alături de PSD, înclinând decisiv balanţa. UDMR n-a mai votat alături de PSD şi ALDE. Opoziţia contestă Codul penal la CCR

UPDATE Liviu Dragnea, după adoptarea Codului penal: E un cod penal dedicat justiţiabililor. M-am săturat de petardele aruncate în presă.  Decizia luată în urmă cu un an şi jumătate. Klaus Iohannis şi un grup restrâns de oameni au decis ca eu să fiu eliminat. Mâine poate să-mi facă o mie de dosare, două mii de dosare. E în spate o Putere ocultă nelegitimă.care lasă mii deoameni nevinovaţi să tremure până la sentinţa instanţei. Nu e normal. 

UPDATE Klaus Iohannis face declaraţii  

UPDATE 9 dintre cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţioanale au votat alături de PSD. Fără votul lor, Codul penal n-ar fi trecut. 

UPDATE Stelian Ion, după vot: „Opoziţia trebuie să se unească, nu mai avem loc de orgolii. Vom contesta la CCR această lege alături de colegii din PNL“. 

Imagine indisponibilă

Lista cu deputaţii minorităţilor care au ajutat PSD să treacă de Parlament Codul penal

UPDATE PSD nu a oferit nicio explicaţie după vot. Şedinţa s-a terminat. 

UPDATE Raluca Turcan, PNL: Uitaţi-vă aici că adevăratul program de guvernare acesta a fost: Codul penal. Legea care scapă basma curată liderul suprem al partidului de guvernare şi un set de oameni politici. Ce aţi făcut azi e un atac direct al statului de drept şi al Constituţiei.

UPDATE Eugen Tomac, preşedinte PMP: Un coleg al nostru care a votat pentru Codul penal propus din PSD şi ALDE este exclus din PMP: domnul Mocanu.

UPDATE Dan Barna, USR: De astăzi, România nu mai e stat de drept. De azi, România e un stat de Dragnea. Azi aţi votat ca un lider de partid care a furat banii copiilor să fie premiat. Vă mândriţi cu asta. Mai avem pârghii ca acest Cod penal să nu intre în vigoare: CCR, preşedintele, chiar tribunalul. România va câştiga pentru că România e mai mult decât o gaşcă de penali. Vom castiga, pentru ca suntem de partea dreapta.

UPDATE Codul penal a fost adoptat; 167 de voturi pentru, 97 împotrivă, 19 abţineri.  „Chiar aţi votat corect, stimaţi colegi“, a spus Florin Iordache.  PSD avea nevoie de 165 de voturi. 

UPDATE În plen este prezent şi Marian Neacşu, secretarul general al PSD, deşi nu e parlamentar. Marian Neacşu e unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea. Cătălin Drulă, USR, a cerut evacuarea lui Neacşu din sală: „În ce calitate stă în plen domnul Neacşu, pe locurile rezervate deputaţilor?“.

Daniel Suciu (PSD), către USR: Vorbesc de regulament cei care mananca din tomberoanele Parlamentului si se mandresc cu asta? Cei care au transformat acest plen in videochat? Toti cei care sunt in dreapta (Marian Neacsu -n.r) au tot dreptul sa se afle aici.

UPDATE Tudore Benga, deputat USR, către parlamentarii minorităţilor naţionale, care ar putea înclina decisiv balnaţa votului: „Să nu vă vindeţi pentru 30 de arginţi!“.

Replica lui Varujan Pambuccian: Niciodată, dar niciodată să nu mai incercaţi să ameninţaţi grupul minorităţilor naţionale. Faptul că exista grupuri mari si mici nu înseamna că alea mici trebuie sa fie ameninţate. Faceti ca un om ca mine, care nu a votat Codul penal, să-l voteze, printr-un astfel de comportament.

UPDATE Liderul PSD Liviu Dragnea, deşi e preşedinte al Camerei Deputaţilor, a lipsit de la şedinţa plenului, dar a participat la şedinţa deputaţilor PSD. Daniel Suciu, liderul de grup al PSD, a spus ca are speranţa ca Liviu Dragnea va fi lîn sală a votul final. 

UPDATE Ion Stelian, USR: În ciuda şicanelor pe care ni le faceţi, vom depune contestaţia la CCR pe Codul penal. 

UPDATE Raluca Turcan, PNL: Faptul că azi aţi programat doar votul pe Codul penal arată adevăratul scop al programului de guvernare al PSD: albirea dosarului domnului Dragnea. 

UPDATE Majoritatea PSD-ALDE  mai are nevoie de 6 voturi pentru a adopta modificările la Codul Penal, în condiţiile în care UDMR a anunţat că nu va vota proiectul. De ce lipsesc parlamntarii Puterii din plen? Pentru că unii sunt în vacanţă, iar alţii, cum e cazul lui Liviu Drganea, n-au venit în plen ca să evite criticile Opoziţiei. 

PSD are nevoie de 165 de voturi în Camera Deputaţilor. În acest moment, la şedinţă, PSD şi ALDE nu au decât 159 de aleşi. Minorităţile naţionale ar putea înclina decisiv balanţa. De obicei, 7 din 17 parlamentari ai minorităţilor naţionale votează alături de PSD. 

UPDATE Deputaţii PSD s-au reunit la această oră într-o şedinţă la sala grupului din Camera Deputaţilor, după ce liderul grupului UDMR, Attila Korodi, a anunţat că, dacă unele prevederi din Codul penal nu vor fi modificate prin amendamentele Uniunii, aceasta nu va vota proiectul final.

UPDATE: Dezbaterile pe Codul penal s-au terminat şi şedinţa a fost declarată închisă. Urmează votul final la ora 13.00.

UPDATE Florin Iordache, PSD: Noi ne-am propus încă din campania electorală să stopăm abuzurile, am spus că cei care au încălcat cu adevărat legea să răspundă, dar nu pe presupuneri, pe simple declaraţii de martor care apoi sunt restrase în instanţă, oamenii să fie cercetaţi şi apoi achitaţi. În ultima periaodă, zecile şi sutele de oameni care au fost achitaţi ne-au creat o mare problemă şi de aceea am considerat că modificările la Codul penal să fie cu deciziile Curţii şi Codul de procedură penală”.

UPDATE Attila Korodi, UDMR: „Ieri în Comisia de specialitate am depus un set de amendamente care credem că este nevoie să fie adoptate, ca şi Codul penal să fie în concordanţă cu deciziile CCR. Sperăm ca aceste amendamente să fie adoptate în plen, pentru că altfel nu avem cum să susţinem adoptarea finală a Codului penal”.

UPDATE Ioan Cupşa, PNL: “Tot ceea ce s-a întâmplat atât prin procesul legislativ care a modificat Codul de procedură penală, cât şi prin acest proces legislativ care tinde să modifice Codul penal, firul roşu este că urmăriţi să protejaţi în exclusivitate interesele infractorilor. Vă propuneţi să modificaţi legea în aşa fel încât faptele săvârşite de către infactori, infracţiunile să fie imposibil sau foarte greu de pedepsit. Vă propuneţi, de asemenea, protejând interesele infractorilor, să îi condamnaţi, să îi liberaţi, să îi eliberaţi cât mai repede din penitenciare. Acestea este firul roşu al demersului dumneavoastră“.

UPDATE Stelian Ion, USR: “Cred că motto-ul zilei de azi ar trebui să fie <visul oricărui infractor este să scrie chiar el Codul penal>. Dezbaterile de astăzi nu sunt atât despre Codul penal, sunt despre nişte modele pe care puterea actuală le oferă în societate. Există modelul meritocraţiei, modelul celui care învaţă, care respectă regulile şi care este premiat pentru asta, şi mai există şi modelul în care prostul clasei, bătăuşul, golanul şcolii este premiat, este adus la rang de conducător, de lider al acestei naţiuni şi este şi acesta un model până la urmă. Am avut 50 de ani un model în care liderul suprem era un cizmar cu patru clase. De ce nu am putea avea un model propus de PSD în care infractorii, hoţii, golanii să conducă această ţară? Este propunerea dumneavoastră. Evident că noi ne vom opune din răsputeri unui asemenea model pe care îl propuneţi dumneavoastră. Justiţia a spus că domnul Liviu Dragnea ar trebui să ispăşească pedeapsa cu închisoarea pentru abuz în serviciu. E adevărat, în primă instanţă, dar ce faceţi dumneavostră la 12 zile după? Modificaţi Codul penal pentru a-l scăpa pe domnul Dragnea şi nu este vorba numai de Liviu Dragnea”.

UPDATE Majoritatea PSD-ALDE a decis ca votul final pe proiect să fie de la ora 13, azi, nu mâine. Solicitarea a venit din partea liderului de grup al PSD, Daniel Suciu, iar plenul Camerei Deputaţilor a aprobat-o. 

***

Şedinţa în plen a Camerei Deputaţilor este programată de la ora 10.00, iar primul punct de pe ordinea de zi este proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Comisia Iordache s-a reunit marţi, în regim de urgenţă, la scurt timp după ce Senatul a adoptat modificările aduse Codului penal, pentru a emite un nou raport pe proiectul de lege care să plece spre Camera Deputaţilor, ca for decizional. Întrebat de senatoarea PNL Alina Gorghiu dacă mai are rost ca ei să susţină amendamentele, în contextul în care toate amendamentele opoziţiei au fost respine în Senat, Iordache a replicat „nu, nu au nicio şansă.”

Plenul Senatului a adoptat, marţi, cu 74 de voturi „pentru", 28 de voturi „împotrivă şi nouă abţineri, proiectul de lege privind modificarea Codului penal. Proiectul a fost adoptat după o şedinţă tensionată, în care Opoziţia a încercat să lase puterea fără cvorum, dar venirea senatorilor UDMR, care ar fi avut anterior şedinţă de grup, a salvat situaţia.

Modificările aduse de PSD transformă acuzaţia de abuz în serviciu (una dintre spaimele politicenilor) într-o formă fără fond. Iată de ce.

1. Un funcţionar poate fi acuzat de abuz în serviciu numai dacă a obţinut „pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, un folos material patrimonial şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie“. Aşadar, noua formă a legii deschide o largă portiţă pentru şpăgi prin interpuşi, care nu intră în categoria rudelor. Să luăm exemplul lui Liviu Dragnea. Liderul PSD este condamnat la trei ani de închisoare cu executare în primă instanţă pentru că a abuzat de funcţia sa de preşdinte al CJ Teleorman şi a angajat două persoane în mod fictiv la Direcţia Copilului, dar care, în realitate, munceau pentru PSD. Practic, Dragnea nu a obţinut pentru sine un folos patrimonial, nici pentru rude, dar a făcut abuz de o funcţie publică pentru a aduce avantaje partidului. Dacă noua definiţie a abuzului în serviciu va intra în vigoare, Liviu Dragnea ar scăpa automat de închisoare, pentru că va beneficia de legea penală mai favorabilă în momentul judecăţii.

2. PSD a micşorat şi pedepsele pentru abuz în serviciu. În prezent, sunt stipulate pedepse între 2 şi 7 ani. Noua formă a Codului penal prevede pedepse de la 2 la 5 ani sau amendă.

3. Consecinţa imediată a scăderii limitelor de pedeapsă duce automat la scăderea termenelor de prescripţie pentru infracţiunea de abuz în serviciu de la 8 ani, cât prevede acum Codul penal, la 5 ani.

4. O altă măsură cu dedicaţie pentru clasa politică: cei condamnaţi pentru abuz în serviciu vor putea ocupa în continuare funcţii publice. În termeni juridici, a fost eliminată pedeapsa complementară. Aşa că un politician condamnat cu suspendare sau cu executare va putea candida ulterior pentru un loc de parlamentar sau ales local.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite