Codul penal, aproape de votul final. Gorghiu: Sincer, mai are sens să susţinem amendamentele acum? Iordache: Nu, nu au nicio şansă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Iordache s-a reunit marţi, în regim de urgenţă, la scurt timp după ce Senatul a adoptat modificările aduse Codului penal, pentru a emite un nou raport pe proiectul de lege care să plece spre Camera Deputaţilor, ca for decizional. Întrebat de senatoarea PNL Alina Gorghiu dacă mai are rost ca ei să susţină amendamentele, în contextul în care toate amendamentele opoziţiei au fost respine în Senat, Iordache a replicat „nu, nu au nicio şansă.”

Update: 18.18: Proiectul a trecut de Comisia Iordache, din nou, cu 12 voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi 2 „abţineri”. Noua formă a Codului penal a plecat spre Camera Deputaţilor, forul decizional, acolo unde va fi dezbătută şi votată mâine.

Update 17:47: Emilia Scântei (PNL) şi Stelian Ion (USR) exemplifică pe cazul Colectiv efectele termenelor de prescripţie pentru funcţionarii publici acuzaţi de abuz în serviciu. În replică, Florin Iordache a răspuns acid că se „vorbeşte pentru camerele de luat vederi”.

Update 17.31: PNL susţine amendamentul UDMR privind abuzul în serviciu, înscă acesta pică, fiind respins de majoritatea PSD şi ALDE.

Update 16:45: UDMR propune o nouă formă pentru abuzul în serviciu. Textul legislativ:  „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu intenţie, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială gravă sau vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi cu interzicerea unor drepturi”. 

UPDATE: 16.43: Florin Iordache îl ironizează pe deputatul PNL Ioan Cupşa, amintindu-i că opoziţia din Comisie nu are majoritate. „Matematica e foarte simplă, domnule Cupşa, întotdeauna 10 este mai mic decât 12 sau 13.”

UPDATE: 16.31: Cu 8 voturi „pentru”, 2 „abţineri” şi 11 „împotrivă”, propunerea de amânare a picat.

Şedinţa Comisiei Iordache a început marţi la ora 16.00 pentru a emite un nou raport pentru proiectul legislativ ce modifică Codul penal. 

Stelian Ion, USR: Art.2 alin 5 din hotararea de constituire a aceste comisii precizeaza foarte clar faptul că aceste şedinţe se convoacă cu cel puţin o zi înainte, 24 de ore. Aş vrea să aflu un motiv şi un temei pentru car se încalcă această hotărâre. Cer reprogramare pentru mâine, dacă vă grăbiţi aşa de tare şi nu putem invita şi membrii CSM-ului, procurorii, etc.

Florin Iordache, PSD: În şedinţa de BP de azi s-a hotărât ca în cursul acestei zile să facem un raport, care nue ste nou ci care este identic cu cel înaintat Senatului. Pentru că s-a hotărât că între proiectele adoptate în aceasă sesiunee xtraordinară va fi şi acest cod penal. În şedinţa din Cameră s-a hotărât discutarea acetui raport, deci am zis să ne întâlnim astăzi. Nu am niciun fel de problemă să supun la vot amânarea pentru mâine dimineaţă. Biroul permanent ne-a cerut astăzi expres să avem astăzi şedinţa.

Cupşa, PNL: Aţi făcut o declaraţie freudiană. Biroul permanent a zis să facem un raport identic, am ţinut să subliniez asta. Această întâlnire de azi pare o dezbatare lipsită de sens. Dacă aţi hotărât deja că o să fie identic, putem merge cu toţii acasă. Dacă va trece joi de vot şi noi o vom reclama vineri la Curtea Constituţională, ce veţi face? Veţi stabili o şedinţă a CCR a doua zi? Vă întreb pentru că în program următoarea şedinţă a CCR este pe 18 septembrie, aşa că nu înţeleg de ce această grabă acum.

Alina Gorghiu, PNL: Propun să facem mâine înainte de plen, o şedinţă. Vă pot uşura misiunea, că în Senat niciun amendament de-al nostru nu a fost aprobat. Vă întreb ca să ştim, că sunt vreo 200, mai are sens să ne susţinem amendamentele noastre acum? Există şansa să acceptaţi ceva?

Iordache: Nu. Nu au nicio şansă. V-am răspuns sincer.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite