Proiect de lege: Preoţii şi şefii cultelor să poată fi verificaţi dacă au colaborat cu Securitatea şi fără acordul Bisericii

Proiect de lege: Preoţii şi şefii cultelor să poată fi verificaţi dacă au colaborat cu Securitatea şi fără acordul Bisericii

Deputatul Remus Cernea, FOTO Eduard Enea

Opt parlamentari au depus, la Camera Deputaţilor, un proiect care modifică legea de funcţionare a CNSAS, astfel încât preoţii, dar şi şefii cultelor religioase să poată fi verificaţi dacă au colaborat cu fosta Securitate şi fără acordul reprezentanţilor cultelor din care fac parte, aşa cum cere în acest moment legea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul a fost iniţiat de trei deputaţi PNL, alături de alţi cinci parlamentari independenţi, între care şi deputatul neafiliat Remus Cernea şi Daniel Fenechiu.„Asistăm la o încălcare flagrantă a principiului egalităţii în faţa legii prin faptul că foştii colaboratori ai Securităţii, care acum pot fi ierarhi şi şefi ai cultelor religioase, sunt protejaţi pe nedrept de privilegiul exclusiv al cultului de a solicita verificarea calităţii de colaborator. Prin actuala formă a legii se aduce atingere valorilor justiţiei sociale, a statului de drept şi a idealurilor Revoluţiei din 1989", susţin iniţiatorii acestui proiect în expunerea de motive

Parlamentarii susţin că, până la această dată, peste 260 de reprezentanţi ai mai multor culte din România au făcut obiectul unor verificări din partea CNSAS în legătură cu posibile colaborări cu fosta Securitate, iar în urma acestora s-au dat verdicte de poliţie politică pentru mai mulţi înalţi prelaţi ortodocşi, catolici şi greco-catolici. Numărul este însă foarte mic, din cauza prevederii din lege care spune că ierarhii şi şefii cultelor pot fi verificaţi doar "la cererea reprezentantilor cultului religios de care aceştia aparţin".

O altă prevedere a legii este abrogarea unui articol care nu permitea reverificarea persoanelor care primiseră verdict de necolaborare, în pofida situaţiilor în care ar fi apărut noi documente în acest sens. Prevederea din legea iniţială era una tranzitorie şi se referea la perioada de dinainte de 2008, când legea a intrat în vigoare şi în care au fost verificate persoane pe baza fostelor reglementări. Potrivit iniţiatorilor, acel articol era o cale prin care mulţi colaboratori ai fostei Securităţi au scăpat de reverificări, în pofida apariţiei unor noi date.

În ceea ce priveşte prevederile iniţiale ale legii în ceea ce priveşte ierarhii, CNSAS  a funcţionat, începând cu 2008, în baza unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului Tăriceanu, care includea şi preoţii în categoria persoanelor verificate, fără restricţii.

Când, însă, această OUG a ajuns în Parlament, Camera Deputaţilor a eliminat cu totul articolul care se referea la verificarea ierarhilor, pe motiv că aceştia "au fost persecutaţi în timpul regimului comunist, şi o eventuală colaborare cu Securitatea s-a făcut sub presiune“. Eliminarea preoţilor din textul legii s-a făcut la propunerea deputatului Eugen Nicolicea (membru PSD în acea perioadă şi în prezent membru UNPR), potrivit News.ro

În Senat, în urma unor dezbateri în Comisia juridică, s-a ajuns la un compromis, preoţii fiind reintroduşi în lege, însă sub rezerva prevederilor aflate şi în acest moment în vigoare: doar „la cererea reprezentanţilor cultului religios de care aceştia aparţin“. Acel amendament a fost propus de senatorul Norica Nicolai (membru PNL în acea perioadă, actual membru ALDE)

Legea a fost promulgată în această formă în noiembrie 2008, de preşedintele de atunci, Traian Băsescu, fără a fi în vreun fel contestată la CC sau trimisă spre reexaminare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările