Presa germană demontează PNRR-ul României: „Comisia Europeană ar putea respinge planul fără informaţii suplimentare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Publicaţia germană WELT a analizat recent Planurile de Redresare şi Rezilienţă prezentate de ţările din UE şi modul cum acestea au fost primite de oficialii europeni. Jurnaliştii germani au prezentat reţineri cu privire la PNRR-ul României, vorbind despre problemele care au dus la amânarea planului până în luna septembrie. În replică, premierul Florin Cîţu a contrazis publicaţia germană.

Publicaţia germană WELT a punctat că oficialii europeni nu vor decide asupra Planului de Redresare şi Rezilienţă al României până la sfârşitul lunii septembrie, notând că situaţia ţării noastre este una delicată. De asemenea, jurnaliştii au subliniat că planul prezentat de Bucureşti a ridicat multe semne de întrebare la Bruxelles.

La Bruxelles, PNRR-ul României este văzut scepticism, în special pentru că planul nu ar prezenta informaţii clare privind costurile şi cheltuielile prevăzute de proiectele incluse în plan. În articolul publicat de WELT se mai precizează că lacunele planului erau atât de mari,  încât guvernul român a trebuit să solicite oficial Comisiei prelungirea termenului de evaluare până la sfârşitul lunii septembrie.

Publicaţia germană mai spune că termenul de evaluare ar fi fost prelungit, în urma unui avertisment de la Bruxelles, potrivit căruia „Comisia ar putea respinge planul fără informaţii suplimentare”.

Cazul României nu este cel mai grav

Totuşi, situaţia României nu este cea mai gravă, se arată în articol. Două ţări nu au prezentat până acum planurile la Bruxelles. Este vorba despre Olanda şi Bulgaria, care se află în crize politice ca urmare a alegerilor parlamentare, nu au un Guvern în deplină capacitate şi nu au trimis încă un plan câtre Comisie. În Olanda, formarea unui guvern durează deja de mai mult de 100 de zile şi nu pare să existe o soluţie în vitorul apropiat. În plus, şi în Ungaria există probleme din cauza unor tensiuni între Guvernul de la Budapesta şi UE, în special pe tema legilor anti-LGBT adoptate de Executivul lui Viktor Orban.

Oficialii europeni au aprobat recent planurile Irlandei şi Republicii Cehe, însă o decizie finală va veni în următoarele săptămâni. În schimb, Comisia nu a luat încă o decizie cu privire la planurile pentru Estonia, Finlanda, Malta şi Suedia, dar va decide asupra acestora la fel ca şi în cazul României, în septembrie. Cu toate acestea este de aşteptat ca plaurile, analizate deja în formă iniţială de Comisiei, să fie aprobate fără mari probleme.

În urma apariţiei acestui articol, premierul Florin Cîţu a declarat că PNRR-ul României este în proporţie de 95% negociat cu Uniunea Europeană.

„Este un document foarte bun, România va primi 29,9 miliarde de euro în perioada următoare, este ca o doză de adrenalină pentru această economie în următorii ani de zile. Îi contrazic, pentru că PNRR-ul României este în proporţie de 95% negociat cu UE. Sunt anumite detalii, în perioada următoare le vom discuta şi sunt sigur că vom avea PNRR-ul aprobat”, a declarat joi premierul.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite