Premierul Ciucă anunţă că preţurile la energie şi gaz vor fi plafonate pentru un an. Ce tarife vor plăti consumatorii casnici şi firmele de la 1 aprilie | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni, într-un mesaj video, că preţurile la energie şi gaz vor fi plafonate şi compensate timp de un an de zile, începând cu 1 aprilie. Guvernul va adopta pachetul de măsuri în această săptămână.

„Traversăm o perioadă, marcată de crize multiple, care necesita decizii şi măsuri eficiente de contracarare a creşterii preturilor. Am discutat cu ministrul Finanţelor care se află la Bruxelles, unde discută cu omologii europeni să găsească măsuri concrete la nivelul UE pentru sprijinul economic al ţărilor membre. Avem deja un mecanism care a funcţionat în perioada pandemiei şi care poate fi extins în contextul celorlalte crize cu care ne confruntăm astăzi. 

România va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare pentru a putea interveni în ajutorul mediului de afaceri al întreprinderilor româneşti. Acest pachet trebuie să facă faţă provocărilor ridicate pe piaţa europeană şi sa garanteze continuitate, stabilitate şi predictibilitate atât mediului de afaceri cât şi populaţiei”, a transmis premierul.

La nivel national, Guvernul va adopta în aceasta săptămână pachetul de măsuri care sa reducă presiunea generată de facturile la energie şi gaz, a mai spus Nicolae Ciucă.

„Vom interveni în sprijinul economiei româneşti printr-un set de soluţii care includ plafonări şi compensări ale preţului la energie şi gaze pentru un an de zile începând din 1 aprilie. Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti  0,68 de  lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 şi 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw. La gaz, preţul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw.

Cu excepţia marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile româneşti vor beneficia de un preţ fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, şi 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus. Suntem în discuţii cu Comisia Europeană pentru a continua şi în acest an sprijinul acordat marilor consumatori pentru combinatele chimice sau cele din indisutria de prleucrare de materii prime. Măsurile pe care le luăm vor proteja populaţia şi economia, prevenind riscurile unei creşteri accentuate a preţurilor şi a inflaţiei. ”, a explicat prim-ministrul Nicolae Ciucă. 

Ciucă: „România este aprovizionată, stocurile noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie”

Premierul a oferit asigurări că Guvernul este alături de cetăţeni şi de mediul de afaceri pentru a proteja economia ţării şi a subliniat că, în acest moment, România este aprovizionată, iar stocurile disponibile asigură toate bunurile de care avem nevoie. 

„Guvernul este alături de cetăţeni şi de mediul de afaceri pentru proteja locurile de muncă şi stabilitatea economică. Sunt în permanentă legătură cu ministrul Agriculturii şi cu producătorii românii e alimente, reprezentanţii reţelelor marilor magazine. România este bine aprovizionată, stocurile noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie. Fermierii şi agricultorii noştri au tot sprijinul Guvernului pentru pregătirea acestui an agricol”, a mai transmis Ciucă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite