Paşi către regionalizarea ţării: Proiect de lege pentru unificarea administrativă a unor UAT-uri. Cîţu nu respinge ideea

Paşi către regionalizarea ţării: Proiect de lege pentru unificarea administrativă a unor UAT-uri. Cîţu nu respinge ideea

Emil Boc şi Florin Cîţu FOTO: Inquam Photos

Asociaţia Municipiilor din România (AMR), condusă de primarul Clujului, Emil Boc, face apel la Guvern şi la partidele parlamentare pentru a susţine un proiect de lege care să faciliteze unificarea administrativă a municipiilor cu unităţile administrativ-teritoriale (UAT) limitrofe. În replică, premierul Florin Cîţu a precizat că nu respinge ideea, mai ales dacă demersul contribuie la atragerea fondurilor europene.

Emil Boc a prezentat această idee înainte de începerea lucrărilor Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România.
 
„Astăzi avem pe ordinea de zi un proiect de rezoluţie prin care vrem să ne adresăm Guvernului şi partidelor parlamentare pentru a susţine un proiect de lege în Parlament pentru a facilitata unificarea administrativ voluntară a municipiilor cu una sau mai multe UAT limitrofe. Până când se finalizează reforma administrativă a ţării nu putem rămâne pe loc. (...) Acest proiect de reziluţie propune ca în cazul reunificaăprii voluntare a unei UAT cu muncipiul resedinţă de judeţ în vederea realizării zonei metropolitane să se acorde anumite facilităţi administrative”, a declarat Boc.
 
Boc a adăugat că ultima reformă administrativ teritorială a ţării s-a realizat în 1968 şi că sunt necesare modificări.

„Cu alte cuvinte, până când se realizează uniforma administrativ teritorială a ţării, noi nu putem rămâne pe loc. E adevărat, suntem de 53 de ani - ca Italia, de când a câştigat Campionatul European - poate vine şi reforma administrativă cu ocazia asta. Şi Italia după 53 de ani a câştigat un nou titlu. Din '68 este ultima reformă administrativ-teritorială. Până când se face această reformă administrativ teritorială - şi, evident, modificarea Constituţiei, în consecinţă - dorim să vă propunem spre analiză, şi Guvernului, pornind de la exemplul în derulare al municipiului Buzău. Există un referendum în Buzău, în 26 septembrie, care poate constituit un precedent pozitiv pentru începutul reformei administrativ teritoriale în România", a spus acesta.

Prezent la şedinţa AMR, premierul Florin Cîţu a încurajat iniţiativa, menţionând însă că nu a văzut deocamdată forma concretă a proiectului.

„Referitor la propunerea dumneavoastră, aşa, fără să o văd, pot să spun că tot ce e voluntar, nu pot să fiu împotrivă, mai ales dacă ajută la atragerea de fonduri europene sau atragerea de investiţii. Deci, dacă este o formulă care face atragerea de fonduri europene mai uşoară, bineînţeles că nu mă voi opune, până vom avea o altfel de legislaţie", a precizat premierul. 
   
Recent, primarul Clujului a relansat ideea regionalizării României printr-o comasare a judeţelor în regiuni, care ar facilitata atragerea de fonduri europene şi, de asemenea, ar distruge „un sistem clientelar vechi de 55 de ani”. Emil Boc a avut în acest sens o încercare eşuată a Guvernului pe care îl conducea, în 2011.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările