Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Gallina A. Vincelette. Ce a discutat premierul cu directorul Băncii Mondiale pentru UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit marţi, la Palatul Victoria, cu Gallina A. Vincelette, directorul Bancii Mondiale pentru Uniunea Europeană, context în care a fost exprimată dorinţa de a colabora strâns pentru aplicarea reformelor necesare modernizării României, informează Executivul.

„Cu această ocazie, a fost recunoscut rolul important al Grupului Băncii Mondiale pentru dezvoltarea economică a României în ultimii 30 de ani, ambele părţi arătând dorinţa de a întări colaborarea pentru a consolida reformele necesare modernizării ţării, în beneficiul cetăţenilor.

În cadrul întâlnirii, au fost remarcate eforturile României, atât la nivelul autorităţilor, precum şi prin intermediul cetăţenilor, societăţii civile, pentru a gestiona fluxul de refugiaţi ucraineni, afectaţi de agresiunea militară rusă.

Actualul context geo-politic şi economic necesită eforturi susţinute şi coordonate la nivelul autorităţilor şi instituţiilor, inclusiv cu celelalte state din regiune, atât din perspectiva sprijinului acordat refugiaţilor, cât şi pentru sporirea rezilienţei economice”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Cei doi oficiali au hotărât să continue discuţiile dintre Guvernul României şi Banca Mondială, pe teme de interes major pentru ţara noastră, precum educaţia, sănătatea, energia, măsuri pentru integrarea refugiaţilor, relocarea companiilor din zonele afectate de conflict. 

„Suntem hotărâţi să implementăm reformele necesare cetăţenilor şi economiei noastre, folosind resursele financiare aflate la dispoziţie. Programul nostru de guvernare acordă o atenţie deosebită recuperării diferenţelor de dezvoltare dintre regiuni. În acest sens, utilizăm resurse publice, dar încurajăm şi investitorii privaţi să dezvolte afaceri în zone care au un puternic potenţial de dezvoltare", a afirmat prim-ministrul României, potrivit sursei citate.

Premierul Ciucă a prezentat planul Guvernului pentru obţinerea independenţei energetice, prin dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei regenerabile sau prin reactoare nucleare, precum şi diversificarea capacităţilor de exploatare sau transportare a gazului. În ceea ce priveşte securitatea alimentară, Nicolae Ciucă a subliniat că România se numără printre statele europene cu o producţie agricolă capabilă să acopere şi alte pieţe.

„În acest sens, Guvernul va demara un program de dezvoltare a capacităţilor de procesare şi depozitare a produselor agricole, pentru a genera valoare adăugată şi a putea oferi soluţii şi altor ţări. Delegaţia Băncii Mondiale şi-a manifestat întreaga disponibilitate de a veni în sprijinul României cu expertiză, specialişti şi programe de finanţare. O atenţie specială va fi acordată sprijinirii măsurilor necesare pentru combaterea sărăciei şi inegalităţilor de dezvoltare. Expertiza Băncii Mondiale în domeniul parteneriatului public-privat, poate fi folosită de România în conturarea unei strategii de dezvoltare unitară la nivelul tuturor regiunilor”, mai arată sursa citată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite