Mucurile care votează legi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aţi vrea ca senatoarea Cristiana Anghel să vă educe copilul după ce se va întoarce la catedră, odată ce îşi încheie mandatul de parlamentar? Aţi vrea să trăiţi într-o ţară în care senatoarea Cristiana Anghel votează legi care vă spun cum să vă trăiţi vieţile? Aţi fi de acord ca metodele de protest să fie deturnate de oameni care fac o grevă a foamei doar ca să se vadă la televizor şi să obţină beneficii personale?

Să ne înţelegem de la început. Acest articol nu este despre restricţiile impuse fumătorilor. Nu contează ce cred eu despre ţigări şi fumători. O lege se face cu date clare, se argumentează şi se votează cu responsabilitate. Acest articol este despre doamna senator Cristiana Anghel şi despre ce crede ea că trebuie să facă un parlamentar, despre cum îşi închipuie ea că trebuie să se poarte un parlamentar şi despre cum se confundă la noi părerile şi nevoile personale cu interesul social.

S-au luat de mine că am spus de Hitler. Da. Hitler! Hitler se gândea la sănătatea unora în timp ce îi ardea pe alţii în cuptoare. Dar, domnule, Hitler nu consuma carne!

Cristiana Anghel se consideră o victimă a restricţiilor legii, când de fapt e doar victima propriei sale eclipse de logică aşa că ameninţă că e dispusă să depună şi ea o lege care să interzică alcoolul.

Fac şi eu o lege să interzicem alcoolul, că de la fumat nu se comit crime, violuri.

Deşi sunt convins de inutilitatea gestului meu în ceea ce o priveşte, să facem un apel la logică şi să încercăm să îi explicăm doamnei senatoare câteva lucruri:

1. Restricţiile aplicate fumătorilor nu înseamnă interzicerea fumatului. E doar o încercare de a-i proteja pe cei care nu fumează, de plăcerile unor oameni care nu înţeleg să facă acest lucru de la sine.

2. Între alcool şi tutun există diferenţa majoră că în cadrul actului de a le consuma, doar tutunul produce efecte negative şi altor persoane care nu aleg să se dedea aceluiaşi act. Mai pe româneşte spus, alcoolul ţi-l torni de bunăvoie pe gâtul din dotare, în timp ce fumul ţigării e inspirat fără voie şi de cei din apropierea ta. Cristiana Anghel invocă la acest capitol efectele negative asupra societăţii produse de consumul de alcool. Ei bine, dacă la un proces judecătorul întreabă inculpatul „Ioane, de ce l-ai pocnit pe Gheorghe?” şi Gheorghe răspunde: „Domnule judecător, am băut un rachiu şi mi s-a părut că se uită strâmb la mine.” atunci judecătorul consideră consumul de alcool circumstanţă agravantă. Special pentru doamna senator, vreau să menţionez că dacă extragem cuvântul rachiu din răspunsul inculpatului şi punem cuvântul tutun, judecătorul nu va consideră vreodată că are de-a face cu o circumstanţă atenuantă.

3. Contrar opiniei larg răspândite, votul şi dezbaterea unei legi au loc în Camerele Parlamentului, dar nu au legătură cu personalitatea parlamentarilor. Îmi e perfect indiferent dacă senatorii nu mai vin la şedinţe, pentru că sunt plecaţi la ţigară, după cum invocă doamna senator. Nu e ca şi când simplii angajaţi nu se mai întorc din pauza de ţigară pentru că e prea departe locul de fumat şi cer înţelegere de la angajator pentru acest lucru. Dar proaspăta senatoare Cristiana Anghel îşi închipuie că legile se fac după stările şi frustrările domniei sale. Nu e singura din parlament care odată ce a ajuns acolo a ales să se caţere în vârful copacului de privilegii, dar asta nu e o scuză.

Eu fumez un pachet la două zile, dar sunt bărbaţi cărora le cere organismul din oră în oră.”

Aşa e doamnă senator şi mintea mă duce imediat la câţiva bărbaţi cărora organismul le cere ceva din oră în oră. Nu putem să nu fim solidari cu foştii senatori arestaţi pentru corupţie, şpagă şi trafic de influenţă. Unora nici nu le mai trebuiau banii, era doar un viciu, o nevoie de a umple un gol interior. Dacă nu făceau un trafic de influenţă într-o zi, nici nu puteau dormi noaptea liniştiţi. dacă nu lua o şpagă cât de mică le tremurau mâinile toată ziua. Şi vă repet, nu mai era vorba de bani ci doar de senzaţia pe care ţi-o dă actul în sine. Cam cum e şi cu ţigara de dimineaţă.

Multă lume m-a întrebat ce am cu biata femeie, că nu văd că face parte din galeria de ignorabili, de care e plin parlamentul? Problema în cazul acestei senatoare este tocmai cea care se discuta în privinţa restricţiilor impuse fumătorilor. Doamna îşi permite să fumeze în nasul altora, pentru că trebuie să o înţelegem, ea nu are alte vicii şi nu se poate abţine de la fumat, aşa că inspiră-i fumul şi taci sau te plezneşte cu Hitler peste nas. Dar mai şi votează legi pe acelaşi principiu. Aşa am ajuns din fumători pasivi în subiecţi pasivi ai legilor unor inconştienţi, care nu au alte vicii decât că îl salvează pe Varujan Vosganian, fac legi de amnistiere, votează în dorul lelii şi, în general, îi doare-n cot de ce se întâmplă cu tine după ce îşi sting ţigara.

Nimeni nu va putea să-mi demonstreze că toţi cei care fumează se îmbolnăvesc şi cei care nu fumează nu se îmbolnăvesc. Câţi mor de cancer şi nu au fumat în viaţa lor?

Aşa că „Stop Cristiana Anghel”, pentru simplu fapt că nu suntem scrumiera în care să îşi arunce toţi iresponsabilii mucurile.


Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite