Liderii politici români au felicitat realegerea lui Emmanuel Macron la preşedinţia Franţei. Ciolacu: „Francezii au ales valorile europene”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron FOTO Arhivă
Emmanuel Macron FOTO Arhivă

Realegerea lui Emannuel Macron la preşedinţia Franţei „nu a fost o victorie uşoară”, a subliniat fostul premier Dacian Cioloş, amintind de contextul politic intern al Franţei, dar şi de provocările din afara ţării. Liderii PSD i-au transmis felicitări preşedintelui Emmanuel Macron pentru noul mandat obţinut în urma alegerilor, punctând totodată importanţa victoriei pentru viitorul Europei.

„Francezii au ales valorile europene. Felicitări, Emmanuel Macron! Vom continua să lucrăm împreună pentru întărirea Flancului Estic al NATO şi pentru întărirea Parteneriatului nostru strategic”, a scris liderul PSD, făcând astfel aluzie la discurcul contracandidatei lui Emmanuel Macron, Marine Le Pen, care pledează pentru „o apropiere strategică între NATO şi Rusia” odată ce războiul se va fi încheiat.

Romaşcanu: „Victoria lui Emannuel Macron, o victorie importantă pentru Europa”

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, l-a felicitat pe preşedintele francez pentru noul mandat şi a punctat faptul că realegerea lui Emmanuel Macron în funcţia de preşedinte al Franţei „este o victorie importantă pentru Europa”, dar şi „pentru stabilitate într-un prezent ce tinde să derapeze”, felicitând totodată şi poporul francez pentru „maturitate”. 

În urma realegerii lui Emmanuel Macron, Romaşcanu a mai explicat că „extremismele de orice fel nu-şi pot avea locul pe un continent ce trebuie să-şi găsească rapid echilibrul”, iar „discursurile populiste, într-un moment de crize suprapuse, pot avea aderenţi, dar populismul a dovedit în istorie doar retorică fara soluţii reale”. 

Cioloş: „Nu a fost o victorie uşoară”

Fostul lider USR, Dacian Cioloş, a transmis că „realegerea lui Emmanuel Macron ca preşedinte al Republicii Franceze este un moment important şi pentru Uniunea Europeană, dar şi pentru România. În contextul politic francez intern şi având în vedere provocările din afara graniţelor Franţei, nu a fost o victorie uşoară”. 

Potrivit fostului premier, „faptul că francezii nu au cedat la discursul populiştilor si au ales candidatul proeuropean arată că Franţa continuă să fie unul dintre motoarele UE, care va influenţa direcţia acestui proiect şi care îl va apăra”. 

„Da, Emmanuel Macron nu este un interlocutor comod pentru nimeni, pentru că ţine la ideile sale politice şi le susţine cu patos. Însă nu şi-a schimbat direcţia şi viziunea despre o Franţă activă într-o Europă puternică, indiferent de provocările şi riscurile politice interne. În ceea ce priveşte România, ştiu că ne este un prieten şi că ne va susţine în dosare importante care astăzi se află în diverse stadii pe masa instituţiilor UE. Vom avea în continuare, inclusiv în familia politică liberală Renew Europe din Parlamentul European, un dialog constant şi consistent pentru ca România să rămână bine şi corect reprezentată pe agenda sa”, a mais subliniat fostul lider USR în mesajul său. 

Citeşte şi: Klaus Iohannis, după realegerea lui Emmanuel Macron ca preşedinte al Franţei Mă bucur să lucrăm în continuare

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite