Klaus Iohannis l-a primit pe ministrul de Externe al Franţei: Prezenţa oficialului francez la Bucureşti, încă o dovadă a cooperării celor două state

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe francez, Jean-Yves Le Drian, şi Klaus Iohannis. FOTO: Presidency.ro
Ministrul de Externe francez, Jean-Yves Le Drian, şi Klaus Iohannis. FOTO: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe ministrul pentru Europa şi Afaceri Externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită la Bucureşti. Şeful statului a apreciat prezenţa oficialului francez la Bucureşti şi a subliniat cât de important este Parteneriatul Strategic cu Franţa.

Klaus Iohannis a salutat disponibilitatea Franţei, anunţată de Preşedintele Emmanuel Macron, de a participa la prezenţa militară avansată a NATO în România. Totodată, preşedintele  a evaluat situaţia de la graniţa de est a Uniunii Europene şi din zona Mării Negre ca fiind „extrem de preocupantă, susţinând necesitatea continuării dialogului politic în vederea găsirii de soluţii, care să permită dezescaladarea situaţiei” şi a precizat că este nevoie de consolidarea şi coordonarea prezenţei aliate în această parte a Europei.

„În acest context, Preşedintele României a apreciat şi participarea ministrului francez la reuniunea de astăzi a miniştrilor de externe ai formatului de cooperare Bucureşti 9 (B9), unde au avut loc consultări cu aliaţii NATO de pe Flancul Estic pe tema tensiunilor crescute din vecinătatea Ucrainei, ca urmare a prezenţei masive a trupelor ruseşti în regiune.

Preşedintele României a reiterat susţinerea pentru obiectivele Preşedinţiei franceze a Consiliului UE în contextul discuţiilor privind Busola Strategică, evidenţiind, totodată, importanţa parteneriatului dintre Uniunea Europeană şi NATO şi a unităţii transatlantice”, a transmis Administraţia Prezidenţială. 

La rândul său, ministrul francez al afacerilor externe a subliniat că prezenţa sa la Bucureşti reprezintă încă o dovadă a relaţiilor foarte bune de parteneriat strategic bilateral şi a cooperării româno-franceze în Uniunea Europeană. De asemenea, ministrul Jean-Yves Le Drian a prezentat poziţia Franţei în ceea ce priveşte evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică, cu accent pe continuarea dialogului diplomatic, inclusiv în format Normandia, în vederea dezescaladării. În acelaşi timp, a exprimat sprijinul şi implicarea Franţei în consolidarea eforturilor de protejare şi apărare a partenerilor din Flancul Estic şi a evidenţiat coordonarea strânsă în cadrul UE şi NATO.

Ministrul francez a mulţumit României pentru sprijinul şi buna colaborare cu Franţa în cadrul misiunilor din teatrele de operaţii, cu accent pe participarea la eforturile comune privind combaterea terorismului din regiunea Sahel.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite