Kelemen Hunor, la Adevarul Live: USR ar trebui să voteze moţiunea, dacă vrea anticipate. PNL va pierde primării în Transilvania dacă vor fi două tururi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor şi Ludovic Orban
Kelemen Hunor şi Ludovic Orban

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a explicat, la Adevarul Live, de ce se opune sistemului electoral privind alegerea primarilor în două tururi şi cum vrea să dea jos Guvernul Orban, pentru a deschide calea anticipatelor. Hunor le cere celor din USR să votează moţiunea PSD, dacă tot vor anticipate, aşa cum susţin. Liderul maghiar a lansat câteva critici şi la adresa preşedintelui Iohannis, pentru atitudinea de preşedinte-jucător.

Adevărul: Regretaţi că aţi votat Guverul Orban? El a promis că nu schimbă legislaţia şi totuşi a făcut acest lucru.

Hunor Kelemen: Nu regret că am votat învestirea Guvernului Orban. Se întâmplă mereu ca înţelegerile să fie încălcate. În politică nu ne supărăm. Eu am vorbit cu Orban şi mi-a zis că o să vină cu angajarea răspunderii. Eu i-am zis că noi vom încerca să depunem moţiune pentru că nu suntem de acord. Plus că avem şi o înţelegere, iar acest punct e încălcat. Vom încerca să blocăm proiectul de lege prin votarea moţiunii de cenzură. Cine nu e de acord e obligat să voteze moţiunea. Sper să treacă. E singurul instrument de a împiedica adoptarea legii. 

Alegerile în două tururi nu oferă mai multă legitimitate?

Nu, nici în ceea ce priveşte legitimitatea, nici democraţia. Cred că ar trebui menţinut acest sistem cel puţin în 2020. Eu vorbesc de bunul simţ. Dacă faci reformă electorală faci cu mult înainte de alegeri. Eu am propus şi vom relua propunerea să schimbăm mandatul autorităţilor locale la 5 ani. Mandatul care va începe în iunie 2020. Nu poţi să faci politică naţională coerentă aşa. Cinci ani pentru autorităţile locale şi atunci poţoi face reformă administrativă.Ar fi sănătos să rupem acest ritm de patru ani. Poţi să schimbi mandatul începând din iunie 2020.

Preşedinţii de CJ cum ar trebui aleşi?

În urma voturilor consilierilor judeţeni. Noi vom susţine această variantă la Cameră. 

De ce vreţi pentru primari alegeri directe, iar pentru şefii de CJ alegeri indirecte?

Pentru că primarii şi şefii de CJ sunt două entităţi diferite, cu atribuţii diferite. Schimbarea ar trebui să fie să ne întoarcem la alegerea preşedinţilor de Consiliul Judeţean. Schimbarea s-a făcut brusc, prin OUG. A fost o greşeală a acelui Guvern. 

Credeţi că trece moţiunea?

Ar trebui să treacă fără nicio problemă. O să vă dau şi argumente, inclusiv pentru anticipate. De la demiterea lui Ungureanu în 2012 am tot avut guverne. Nu poţi să faci proiecte, dacă schimbi guvernele în mod permanent. Avem nevoie de o majoritate guvernamentală solidă. Acest lucru se poate face prin anticipate. Nu câştigăm doar jumătate de an. Trebuie oprită criza guvernamentală. De ce cred că se poate ajunge la declanşarea procedurii? Primul pas e demiterea Guvernului. Cei care doresc anticipate trebuie să voteze moţiunea. USR sau o parte din USR, cea care gândeşte limpede, dacă doresc anticipate, trebuie să voteze demiterea Guvernului. 

Nu vor să se asocieze cu PSD şi UDMR?

Nu se face nimic pe termen lung. E o chestiune punctuală. Nici nouă nu ne place să ne asociem cu unii sau cu alţii. Dar trebuie găsite soluţii. Prioritatea numărul unu e declanşarea alegerilor anticipate. 

UDMR va vota moţiunea, dar nu se va alia cu PSD?

Nu facem nicio nouă majoritate. Dacă pică Guvernul, mingea e la preşedinte. 

Nu ar fi ridicol ca Iohannis să vină cu Orban, după ce a fost dat jos prin moţiune?

Nu! De ce? Eu pot să garantez pentru ceea ce facem noi. Am şi propus anticipate astfel: 14 iunie, alegeri parlamentare, 21 iunie, alegeri locale. Se poate încadra în termenii constituţionali şi legali. 

Ce credeţi că ar alege PNL: anticipate sau primari în două tururi?

Nu ştiu. PNL cred că va pierde primării în Transilvania. Dacă aş fi în locul lui Orban, prioritatea numărul 1 e declanşarea anticipatelor. Sunt convins că PNL va da substanţă Guvernului. 

Credeţi că va fi o guvernare  monocoloră?Intraţi la guvernare?

Vom vedea. Înainte de alegeri noi nu vream Guvern cu PNL, cu altcineva sau guvern de uniune naţională. 

Dacă nu va trece moţiunea, sesizaţi CCR?

Da, alături de cei care vor semna. Vom căuta instrumentele pentru intrarea legii în vigoare. Probabil vor mai fi angajări, dacă nu trece moţiunea de cenzură. Eu îl înţeleg pe Orban, când nu ai majoritate pentru diferite proiecte. pentru PMP au dat funcţii mult şi ok. Cu ALDE a negociat. Ok! Mai are nevoie de USR, de noi. Uneori şi de Ponta. E riscant să duci ţara în astfel de lucruri. 

Relaţia dintre dvs şi premier care este?

Ne cunoaştem de 17-18 ani. Noi am avut o relaţie bună când a fost în Guvernul Tăriceanu sau eu în Guvernul Radu Vasile. E o relaţie în linii instituţionale şi colegiale. 

Credeţi că va rămâne premier şi după anticipate?

Contează ce doreşte PNL şi preşedintele României. Dacă PNL va câştiga alegerile, atunci sigur că şansele de a fi premier sunt serioase.

Cum vedeţi implicarea preşedintelui în jocul politic?

A învăţat ceva de la Băsescu, sper că nu şi lucrurile rele. Când eşti la ultimul mandat, iar aici Băsescu a fost corect faţă de Boc. Şi-a asumat nişte chestii grele, într-un moment mult mai greu decât România. A fost corect atunci. Şi preşedintele Iohannis poate asuma nişte lucruri mai puţin populare. Depinde de analiza lui, a celor de la preşedinţie. Văd că acum săptămânal face conferinţe, spune lucruri pe care ar trebui să le spună premierul. 

Vedem o pornire de preşedinte-jucător?

Da, de aceea am spus de Băsescu. Cred că declanşarea procedurii pentru anticipate este de peste 50%. Despre finalizarea cu dizolvarea, nu ştiu ce să spun.

Credeţi că vom avea alegeri locale în 2 tururi şi parlamentare la termen? 

Ar fi catastrofal şi pentru PNL, şi pentru ţară. Nu au majoritate. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite