Iohannis: Traversăm cea mai mare criză după căderea Cortinei de fier. Sunt evidente tendinţele Rusiei de revenire la politica de forţă

Iohannis: Traversăm cea mai mare criză după căderea Cortinei de fier. Sunt evidente tendinţele Rusiei de revenire la politica de forţă

Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg FOTO Presidency

Klaus Iohannis a declarat, într-o conferinţă de presă cu secretarul general al NATO, că în prezent Europa cunoaşte cea mai mare criză de după căderea Cortinei de fier, date fiind tendinţele Rusiei de a reveni la „politica de forţă”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Asistăm la deteriorarea accentuată a situaţiei de securitate în apropierea flancului estic. Nu e doar o criză regională, ci afectează securitatea întregului spaţiu euro-atlantic. Vizita dvs. are loc în momentul sosirii în România a celor 1.000 de militari americani, cărora le urez bun-venit. Aceste două evenimene sunt o dovadă clară a sprijinului NATO şi SUA pentru securitatea României. Mulţumesc o dată în plus preşedintelui Biden pentru această demonstraţie fără echivoc a solidarităţii SUA”, a declarat Klaus Iohannis.
 
„Traversăm cea mai mare criză după căderea Cortinei de Fier. Sunt evidente tendinţele Rusiei de revenire la politica de forţă şi de contestare a echilibrului de forţe”, a subliniat şeful statului, în conferinţa de presă comună cu secretarul general al NATO.
 
„Am avut o discuţie aprofundată privind aceste dezvoltări şi măsurile pe care aliaţii trebuie să le ia. Măsurile trebuie să fie robuste, ferme şi solidare. România, ca membru NATO şi partener strategic al SUA, beneficiază de toate garanţiile de securitate de care are nevoie. Garanţiile au la bază angajamentul intensitifat al NATO şi al unor aliaţi, precum SUA şi Franţa. (...) Am pledat repetat încă de la începutul primului meu mandat pentru o prezenţă mai consistenţă a NATO, a SUA şi altor aliaţi în regiunea Mării Negre. Asigurarea unei posturi avansate de descurajare pe întregul flanc estic al NATO contribuie la securitatea NATO în ansamblu.
 
Indiferent de evoluţiile actuale din regiune, NATO trebuie să îşi menţină la nivel înalt capacitatea de descurajare. Susţinem necesitatea continuării dialogului cu Rusia pentru găsirea de soluţii, fără compromiterea principiilor fundamentale ale alianţei şi dreptului internaţional”, a mai afirmat Iohannis.
 
„Actuala criză nu decurge din probleme structurale ale arhitecturii de securitate existente. România a fost şi este foarte implicată diplomatic în luarea deciziilor la nivel euro-atlantic în actuala criză. Reiterez sprijinul României pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei”, a conchis Iohannis

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările