Iohannis, despre declanşarea alegerilor anticipate: Aproape imposibil. Constituţia este construită pentru a garanta stabilitate. Probabil nu e de dorit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Arhivă
Klaus Iohannis FOTO Arhivă

Preşedintele României, Klaus Iohannis a declarat, fiind întrebat dacă ia în calcul declanşarea alegerilor anticipate în contextul crizei politice actuale, că este aprope imposibil, Constituţia fiind construită pentru a garanta stabilitatea parlamentară. Şeful statului este de părere că rezultatul ne-ar aduce înapoi în situaţia de acum, partidele reuşind să obţină procente „puţin modificate”.

 Întrebat dacă ia în calcul declanşarea alegerilor anticipate, preşedintele a răspuns: ”Declanşarea alegerilor anticipate este o chestiune care se discută teoretic de mult însă Consituţia este construită pentru a garanta stabilitatea parlamentară. Este în realitate aproape imposibil de declanşat alegeri anticipate”, a declarat şeful statului. 

Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, „probabil nici nu este de dorit. Nu suntem nici măcar la un an distanţă de alegeri parlamentare. Ce ar aduce? Aceleaşi partide, probabil cu aceleaşi procente, poate puţin modificate, ceea ce ne-ar aduce exact înapoi în situaţia în care suntem astăzi, deci în teorie, în Constituţie sunt prevăzute, însă constituţional nu sunt bine definite şi nu au avut loc niciodată până acum din aceste considerente”. 

„Faptul că un partid tot defilează cu alegeri anticipate, mi se pare mai degrabă o formă de eschivă din partea acestui partid, decât altceva”, a mai completat şeful statului.

„Deocamdată facem consultări cu partidele politice, după care voi face analiză şi voi anunţa public pe cine voi desemna pentru formarea unui Guvern”, a răspuns şeful statului, întrebat dacă îl va desemna din nou pe Florin Cîţu pentru conducerea Executivului. 

În ceea ce priveşte un Guvern minoritar PNL, UDMR, susţinut de PSD, preşedintele a răspuns:„ Am văzut că în media sunt foarte multe opinii, se vehiculează variante. Pe mine nu mă interesează teoria chibritului, mă interesează să avem un Guvern care poate să gestioneze bine”. 

„Este mai nou un hobby al unora de a acuza Guvernul de tot felul de lucruri. Sunt tactici de poziţionare în vederea consultărilor. Sunt convins că Guvernul şi premierul Cîţu fac lucrurile exact aşa cum e legal şi corect. Nu am niciun fel de emoţii în această chestiune”, a mai declarat Iohannis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite