Apar divergenţe în guvern, între preşedinte şi guvern. Nu ne putem permite asta în criza majoră actuală!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăim vremuri dramatice. Iar consecinţele economie post-pandemie ar putea fi şi ele greu de gestionat. Aşa cum Decretul prin care preşedintele impune Starea de Urgenţă conţine suspendări parţiale ale drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, Starea de Urgenţă impune altfel de relaţii la nivelul conducerii statului, o parţială suspendare a procedurilor democratice. Chiar şi în vremuri normale premierul are ultimul cuvânt, in deciziile guvenului.

Cu atât mai mult acum, când suntem în într-o criză majoră.

Puterea în stat se concentrează la doi oameni: preşedinte şi premier

Nu se poate conduce ţara pe mai multe voci, acum când deciziile statului înseamnă viaţa sau moartea unor oameni. Nu putem accepta insubordonarea unor miniştri, care stabilesc ei politica statului, chiar în dezacord cu premierul.

Mai grav, se pare că există divergenţe între preşedinte şi premier pe diverse teme, cum ar fi: tăierea indemnizaţiilor demnitarilor cu 25%, şomajul tehnic pentru bugetari, acordul Vela-BOR, despre care preşedintele n-ar fi fost informat, iar premierul Orban ar fi fost de acord şi i-a transmis ministrului Vela că l-a informat pe preşedinte. Este posibil ca premierul să fie motivat de interesele electorale ale partidului, dar care pălesc in fata vieţii si a morţii.

Marcel Vela. Este evident că n-a avut acordul explicit al preşedintelui pe Acordul încheiat cu BOR. Nu e clar dacă a vut acordul premierului, dar chiar dacă îl avea trebuia să ceară şi acordul preşedintelui. Aşa cum Papa Francisc a ţinut slujba de Paşte singur, fără alţi participanţi, tot aşa de bine se puteau organiza şi la noi slujbele de Înviere. Fără alte persoane, doar preotul singur în biserică. Toate celelalte obiceiuri, cu prescuri, cu lumina de Paşte, puteau şi trebuiau eliminate în contextul crizei în care ne aflăm. Iar soluţiile găsite în Acordul Vela-BOR nu respectă obiceiurile, tradiţiile şi semnificaţiile slujbelor tradiţionale de la noi. Aşa că puteau lipsi foarte bine. Aceasta este şi opinia ministrului Sănătăţii, care nici el n-a fost ascultat sau consultat în privinţa Acordului Vela-BOR. Esenţa comportamentului cetăţenilor în aceste zile, când pandemia ajunge în România la apogeu, este izolarea, distanţarea fizică, socială. Fără nici o excepţie. Nici măcar pentru sărbătorile Pascale. Altfel, după Paşte stăm să numărăm morţii. Marcel Vela a greşit fatal şi trebuie să plătească cu funcţia. Mai ales că ministrul de Interne este şeful celulei de criză şi nu are voie să greşească.

Florin Cîţu. Premierul spune că există o OUG redactată la ministerul Muncii, care propune şomaj tehnic şi în rândul bugetarilor, dar ministrul Cîţu nu este de acord şi pace. Nu vorbesc de faptul că nu apare OUG privind rectificarea bugetară, care ar trebui să conţină reevaluarea tuturor cheltuielilor bugetare. Pentru că statul nu-şi poate permite acum să susţină pensiile şi salariile bugetare, angajaţii din privat aflaţi în şomaj tehnic, firmele mici şi mijlocii pe care le aşteaptă falimentul, românii întorşi din străinătate, pentru că au rămas fără joburi. E la mintea unui elev de gimnaziu că statul nu are atâţia bani, când şi veniturile bugetare s-au redus şi se reduc în continuare. Doar ministrul de Finanţe susţine că are el un buffer, care ajunge 4-5 luni. Acel buffer ar trebui să conţină 100 miliarde lei, pentru a ajunge 5 luni, şi sigur nu există aşa ceva. Ideea că dacă majorarea pensiilor este trecută în buget, se va face, este complet greşită. Şi veniturile statului sunt trecute în buget, şi nu ştie nimeni dacă se vor face. Şi ministrul Cîţu trebuie remaniat, alături de ministrul de Interne Vela, pentru ca în condiţii de criză nu putem avea mai multe centre de putere în ţară. Preţul ar fi prea mare. Sute, poate mii de morţi.

Concluzie

Iohannis şi Orban să facă bine să decidă împreună ce este mai bine pentru ţara în contextul teribil în care ne aflăm, iar miniştrii să asculte deciziile celor doi, sub sancţiunea remanierii. A fost remaniat şi ministrul Sănătăţii, şi nu s-a întâmplat nimic. Nu ne putem permite, pur şi simplu, să fim conduşi din mai multe centre de putere. La ora când scriu nu ştiu rezultatele întâlnirii de la Cotroceni, dar acesta este comandamentul acestor zile.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite