Iohannis anunţă o nouă Strategie Naţională pentru Tineret: Trebuie să înţelegem rolul tinerelor generaţii în modelarea dezvoltării societăţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Administraţia Prezidenţială
Klaus Iohannis FOTO Administraţia Prezidenţială

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 10 ianuarie 2022, un mesaj video în cadrul celei de-a patra ediţii a Forumului Mondial al Tineretului, în care a subliniat rolul tinerilor în modelarea dezvoltării societăţilor şi în identificarea soluţiilor privind provocările actuale în contextul pandemiei de Coronavirus.

„Forumul Mondial al Tineretului a devenit un element important al mişcării internaţionale de tineret, oferind tinerilor o platformă importantă de implicare civică, în condiţiile în care generaţiile tinere, ca şi noi toţi, se confruntă cu consecinţele pandemiei”, a transmis preşedintele Iohannis. 

Şeful statului a subliniat că „trebuie să înţelegem pe deplin rolul esenţial al tinerelor generaţii în modelarea dezvoltării societăţilor noastre şi în găsirea de soluţii la provocările actuale.

„Pentru a face faţă acestor provocări, Guvernul României pregăteşte o nouă Strategie Naţională pentru Tineret 2022-2027, axată pe emanciparea tinerilor, educaţie, creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă în rândul tinerilor şi participarea activă a acestora la viaţa economică, socială, culturală şi politică”, a anunţat Klaus Iohannis. 

Preşedintele a amintit că „România a susţinut Strategia Uniunii Europene pentru Tineret 2019-2027 şi participarea activă a tinerilor la Conferinţa privind Viitorul Europei, având ca puncte de plecare teme prioritare pe care tinerii doresc ca Uniunea Europeană să se concentreze, şi anume: (1) educaţia şi competenţele, în principal competenţele digitale, (2) protecţia mediului şi lupta împotriva schimbărilor climatice, (3) ocuparea forţei de muncă şi (4) gestionarea migraţiei”. 

„Proiecte concrete şi dezbateri publice menite să le ofere tinerilor o perspectivă post-pandemică atât de necesară”

Şeful statului a mai anunţat că „România îşi va aduce, totodată, contribuţia la Anul European al Tineretului 2022, cu proiecte concrete şi dezbateri publice menite să le ofere tinerilor o perspectivă post-pandemică atât de necesară. Doresc să subliniez rolul major al tinerilor în eforturile de construire şi menţinere a păcii, ca un drept şi un imperativ democratic menite să facă societăţile noastre mai incluzive. România apreciază rezilienţa tinerilor în înfruntarea conflictelor şi a violenţei”. 

„Tinerii luptă pentru pace şi ar trebui să li se ofere oportunităţi semnificative de a juca un rol în acest domeniu. Acest lucru necesită sisteme politice incluzive, educaţie de calitate la nivel primar, secundar şi terţiar, inclusiv în adăposturile pentru refugiaţi şi strămutaţi, precum şi oportunităţi de angajare demne”, a conchis preşedintele. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite