Institutul "Ovidiu Sincai" al PSD propune modelul electoral "4 sferturi"

Institutul Social-Democrat "Ovidiu Sincai" a intocmit un proiect propriu de desemnare a candidatilor prin alegeri interne de partid, putin diferit de cel gandit la varful PSD. Inspirandu-se din


Institutul Social-Democrat "Ovidiu Sincai" a intocmit un proiect propriu de desemnare a candidatilor prin alegeri interne de partid, putin diferit de cel gandit la varful PSD. Inspirandu-se din sistemul dupa care functioneaza partidele europene, "laborantii" pesedisti de la institut propun ca listele electorale sa fie rezultatul exprimarii optiunilor de catre patru structuri partinice: filialele locale, organizatiile de femei, organizatiile de tineret si forul central de conducere (Delegatia Permanenta). Fiecareia din aceste structuri ii revine sarcina de a desemna un sfert din lista electorala, iar, in topul acesteia (pe locurile eligibile), si fiecare are dreptul sa impuna un candidat propriu. Alegerile interne se desfasoara dupa canonul votului uninominal, cu un singur tur, drept de vot avand doar membrii de partid cu o vechime mai mare de 30 de zile in organizatie. Alegatorul pune stampila pe trei liste de candidaturi: a "teritoriului", a femeilor si a tinerilor din filiala. Candidatii impusi de la "centru" nu sunt supusi plebiscitului, iar presedintele partidului are drept de veto asupra listelor finale de candidati. Desi nici macar PSD nu a preluat ideea, autorii sai au ambitia sa o transforme in model pentru toate partidele romanesti. (A.M.B.) Adrian Nastase: "Saptamana viitoare decidem strategia finala" Revenit din voiajul in SUA, premierul Adrian Nastase a aflat detaliile strategiei privind metodologia alegerilor interne din PSD pentru listele de candidati la scrutinul parlamentar. Intrebat daca este de acord cu prevederile respectivei strategii - dezvaluite de Adevarul in editia sa de joi - Adrian Nastase ne-a declarat, in exclusivitate: "Deocamdata discutam, sunt variante intermediare, pe care nu vreau sa le comentez. Cand vom avea o varianta finala, o comentez, dar deocamdata ea nu exista". Liderul PSD a adaugat apoi, in acelasi stil: "Avem o a doua versiune, iar saptamana viitoare vom avea o intalnire cu presedintii de organizatii si atunci vom decide variantele finale". Cea de-a doua versiune a fost prezentata, joi, de Institutul "Ovidiu Sincai" si instituie sistemul "Patru sferturi", pe cand cea dintai, a Biroului Coordonator al PSD, propune alegerea uninominala a 90 la suta dintre candidati, lasand Centrul sa desemneze doar 10 la suta dintre acestia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: