Deputat PNL: România riscă să piardă bani din PNRR pentru Transporturi, Energie şi Mediu, pentru că nu a adoptat Strategia privind calitatea aerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PNL Cristian Băcanu FOTO Cristian Băcanu / Facebook
Deputatul PNL Cristian Băcanu FOTO Cristian Băcanu / Facebook

Deputatul Cristian Băcanu a avertizat într-o postare pe Facebook că există riscul ca România să piardă bani din PNRR pentru componentele Transporturi, Energie şi Mediu, pentru că nu a fost adoptată Strategia privind calitatea aerului, termenul fiind depăşit. Liberalul  a cerut intervenţia premierului Nicolae Ciucă, susţinând că „ne jucăm cu focul şi riscăm”.

„Avem un elefant imens în încăpere despre care văd că nu vorbeşte nimeni aşa că, îmi asum eu acest rol, acela al avertizorului care pune un subiect important pe agenda publică. Le amintesc tuturor celor responsabili că sumele din PNRR pentru Transporturi, Energie şi Mediu sunt condiţionate de adoptarea de către România a strategiei privind calitatea aerului („Programul Naţional de Control al Poluării Atmosferice”). Acest program naţional ar fi trebuit adoptat de ceva vreme şi, din păcate, ne aflăm în plin proces de infringement declanşat de Comisia Europeană, motiv pentru care banii pentru obiective naţionale strategice - de exemplu Autostrada A7 - sunt condiţionaţi de adoptarea acestuia”, a transmis Băcanu, explicând că ultimul termen asumat de către România pentru adoptarea acestui program a fost iunie 2022. 

Deputatul a avertizat că „ne jucăm cu focul şi riscăm foarte, foarte mult”.

„Am încredere că Premierul Ciucă îi va convoca pe decidenţii relevanţi la o discuţie pe această temă, iar guvernul va acţiona eficient ca un adevarat comandament de coordonare a unui task force de acţiune rapidă. Lucrurile nici nu pot sta altfel, trebuie să fim responsabili. (...) Este momentul decisiv al acţiunii şi al schimbării prin cooperare, planificare strategică şi soluţii integrate. Este cazul să conştientizăm şi să acţionăm împotriva unui pericol care afectează sănătatea oamenilor şi le încalcă dreptul constitutional la un mediu sănătos.”, a mai transmis Cristian Băcanu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite