Cum s-a lepădat Ciolacu de Dragnea la un an de la arestare. PSD a îngropat legile care făceau din România paradis penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La exact un an de la încarcerarea lui Liviu Dragnea, liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a încercat să rupă partidul de trecut prin respingerea unor proiecte care mutilau legislaţia penală. În mod ironic, cel care a condus şedinţa de plen a fost Florin Iordache, ministrul care a scos sute de mii de oameni în stradă prin celebra OUG 13 din 2017. Simbolic, Iordache a fost taxat de fosta sa colegă de partid, Ana Birchall.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a respins 7 proiecte de lege uitate în sertarele Parlamentului de câţiva ani, care atentau la legislaţia penală. Printre iniţiatori se numără Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae, profesoara grevistă Cristina Anghel (fost parlamentar PC), dar şi liberala Alina Gorghiu.

Spre exemplu, Eugen Nicolicea a propus, în 2015, ca parlamentarii cu anchete în curs  să nu răspundă ca funcţionari publici în sensul legii penale. Practic, dosarele ar fi fost îngropate. Tot în acel an, Şerban Nicolae propusese ca inculpaţii reţinuţi sau arestaţi preventiv să nu fie încătuşaţi. Era perioada în care DNA funcţiona cu motoarele turate. Cu un an mai devreme, acelaşi Şerban Nicolae iniţiase un proiect de lege care prevedea închisoare de până la cinci ani pentru cei care fac publice informaţii din dosarele penale înainte ca acestea să fie soluţionate. Cristina Anghel, cunoscută ca senatoarea grevistă, apropiată de Dan Voiculescu, a propus direct graţierea unor pedepse. Lista proiectelor PSD a fost completată şi de o iniţiativă a PNL din 2017, care oferea închisoare la domiciliu.

„Vedem un lider USR supărat că-i moare calul”

În plen, partidele s-au luptat pe paternitatea îngropării legilor. ”Astăzi, PNL dă şansa unei victorii pentru români. Aceste proiecte au ajuns pe ordinea de zi pentru că am solicitat noi să fie respinse. Astăzi nu am fi discutat aceste bombe toxice dacă nu ar fi cerut PNL. Este o zi istorică pentru PNL. Se vorbea de marţea neagră. Acum se va vorbi de miercurea alba”, a spus liberalul Florin Roman.

Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, a avut o altă variantă. ”L-am rugat personal pe preşedintele Comisei Juridice să le introducă pe ordinea de zi a comisiei şi eu personal am propus ieri introducerea pe ordinea de zi a plenului. E adevărat, au fost introduse prin consens. De ce nu vă bucuraţi că respingem nişte iniţiative toxice? PNL vrea ca pedepsele să fie executate în centre spa. Haideţi să ne punem de acord că toate proiectele toxice pe care o să le mai găsim în sertarele Parlamentului vor fi repsinse ”.

Deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu a cerut să fie scoase de la sertar şi iniţiativele USR, nu doar proiectele nocive. ”Una e aceasta asanare legislativă, unde găsim tot felul de creaturi ale PSD ţinute în Parlament, dar ar trebui scoase şi cele bune, cum ar fi proiectul Fără penali în funcţii publice”, a spus Viziteu. 

A răspuns Alfred Simonis: ”Vedem un lider USR supărat că-i moare calul. Unul din calul de călărit al USR e Justiţia”. Potrivit unor surse politice, Alfred Simonis le-a cerut colegilor de partid să respingă definitiv proiectele PSD, astfel încât PNL, dar mai ales USR, să rămână fără muniţie în campania electorală pentru locale şi parlamentare.

Nici comicul de situaţie nu a lipist din Parlament. ”Trebuie să remarc: şedinţa e condusă de cine e condusă (de Florin Iordache - n.r.). Ar trebui să vă cereţi scuze pentru tot răul pe care l-aţi făcut Justiţiei!”, i-a transmis Ana Birchall lui Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13, prin care Liviu Dragnea ar fi scăpat de puşcărie. Iordache nu a dat nicio replică. A condus în continuare şedinţa. Anul trecut, după ce Ana Birchall a ajuns ministrul Justiţiei, Florin Iordache a fost unul dintre principalii săi contestatari.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite