Cum poate PSD să scape şi de anticipate şi de alegerea primarilor în două tururi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soarta premierului Orban depinde de câteva voturi în Parlament
Soarta premierului Orban depinde de câteva voturi în Parlament

Nu este în favoarea PSD să se ajungă la anticipate şi nici să se organizeze alegeri locale pentru primari în două tururi. Convocaţi la Bucureşti, primarii şi liderii locali PSD au cerut ferm ca partidul să facă orice pentru a evita alegerile locale în două tururi, chiar dacă s-ar ajunge la anticipate. Dar există o cale prin care PSD ar putea să câştige tot.

Liberalilor le convine să meargă cât mai repede cu putinţă în alegeri, ţinând cont că în sondajele de opinie se află pe o poziţie extrem de bună, ceea ce le deschide perspectiva unei guvernări monocolore pentru un mandat de patru ani.

Dar PNL nu avea cum să provoace anticipatele decât dacă şi-ar fi dat jos propriul guvern, în maniera PSD, ceea ce partidul a exclus de la bun început. Angajarea răspunderii pe o temă foarte sensibilă, alegerea primarilor în două tururi, a mutat jocul în terenul PSD.

Pentru social-democraţi, alegeri înainte de termen înseamnă o pierdere substanţială de locuri în Parlament. Proiecţiile arată un rezultat cu jumătate din locurile de acum, ceea ce ar lăsa partidul în opoziţie pentru următorii patru ani, fără şanse de construire a unei forţe credibile care să pună în dificultate PNL.

Dar pentru liderii PSD din teritoriu asta contează mai puţin. Important pentru ei este să-şi păstreze judeţele şi localităţile pe care le controlează de zeci de ani. Iar ameninţarea ar fi venit de la alegerea primarilor în două tururi.

S-a discutat foarte mult despre interesele PNL şi cele ale PSD care ar fi într-un punct convergente şi anume demiterea Guvernului Orban prin moţiunea de cenzură. Pentru PNL ar însemna deschiderea drumului spre anticipate, pentru PSD ar însemna rămânerea la alegerea primarilor într-un singur tur.

Dar există o variantă în trei paşi câştigătoare pentru PSD.

1.     Votarea moţiunii de cenzură. Se elimină astfel alegerea primarilor în două tururi.

2.     Se ajunge la nominalizarea de către preşedintele Iohannis a unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, care va fi Ludovic Orban.

3.     PSD va putea, dacă a avut majoritate la demiterea guvernului, să aibă majoritate şi la învestirea noului guvern. Ca urmare, noul Guvern Orban primeşte învestitura, chiar dacă PNL nu votează, şi este instalat din nou la Palatul Victoria.

Ce obţine PSD? Tot ce şi-a dorit. Nu vor fi alegeri pentru primari în două tururi şi nu vor fi anticipate. Practic, se continuă situaţia existentă, dar se elimină cele două pericole majore pentru PSD.

Sigur, totul depinde de negocieri şi de capacitatea PNL sau a PSD de a obţine sau nu majorităţi în Parlament.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite