Cum a dat Nicuşor Dan şah-mat binomului Barna-Cioloş

Cum a dat Nicuşor Dan şah-mat binomului Barna-Cioloş

Nicuşor Dan le-a arătat foştilor colegi din USR că poate găsi o susţinere largă în rândul celorlalte partide anti-PSD.  FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre

PNL a hotărât să meargă pe mâna lui Nicuşor Dan pentru Primăria Capitalei. Decizia vine în contextul în care Alianţa USR-PLUS a tergiversat anunţarea susţinerii lui Nicuşor Dan, Barna şi Dacian Cioloş fiind reticenţi faţă de candidatura liderului fondator al USR.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înţelegerea Nicuşor Dan - PNL i-a luat prin surprindere pe liderii Alianţei USR-PLUS, odată cu anunţul făcut de preşedintele liberal, Ludovic Orban, privind susţinerea fondatorului USR pentru Primăria Capitalei.

„Am convingerea că Nicuşor Dan este cel mai potrivit candidat pentru atingerea celor două obiective fundamentale ale PNL: de a elibera Bucureştiul de domnia despotică a PSD şi de a asigura o bună guvernare a Bucureştiului, care să asigure calitatea vieţii la nivelul celorlalte capitale europene şi care să permită fiecărui bucureştean să aibă cu adevărat o şansă de a trăi într-o capitală modernă, administrată corect”, a declarant Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă. Preşedintele PNL a subliniat că liberalii nu mai vor să ajungă în situaţia din 2016, când electoratul anti-PSD a fost fragmentat, ceea ce a dus la victoria Gabrielei Firea. PNL a devenit, astfel, al doilea partid care vine alături de Nicuşor Dan, după PMP, în condiţiile în care până acum doar organizaţia USR Bucureşti a decis să meargă cu fostul lor preşedinte de partid.

Victorie de moral pentru PNL

Anunţul privind susţinerea lui Nicuşor Dan a fost primit cu mai mult entuziasm în PNL decât în USR, Nicuşor Dan fiind considerat un candidat care îi ajută pe liberali să obţină mai multe voturi la nivelul Capitalei. De altfel, în toate analizele liberalilor de până acum, candidatul PNL era cu mult sub Nicuşor Dan, iar susţinerea acestuia e receptată pozitiv de votanţi, care optau în număr mai mare pentru punerea ştampilei pe consilierii generali ai PNL, potrivit unor surse politice. 

Firea, deranjată de alianța Nicușor-PNL

Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea, nu i-a picat bine noua mutare de pe scena politică, având o reacție ironică la adresa PNL și a lui Nicușor Dan. „Ştiţi cum e: ţara arde şi bătrâneii se piaptănă - că nu erau nişte doamne care se pieptănau, erau nişte bătrânei simpatici. Nu ai ce să spui în astfel de situaţii, în care toată lumea este speriată, tensionată, toţi ne punem întrebări”, a declarat într-o primă etapă Firea. Ulterior, a catalogat înțelegerea Nicușor Dan – PNL drept una de „noaptea minții”: „Am văzut şi eu aşa, ca nuca în perete şi colac peste pupăză, acest anunţ. E ca un «no comment» pur şi simplu. Deci, este noaptea minţii”. 

Nicuşor Dan a reacţionat printr-un comunicat de presă în care a asigurat faptul că va fi o persoană a dialogului în relaţia cu mediul de afaceri, precum şi cu celelalte partide. Pe de altă parte, reacţia lui Dan Barna, unul USR-iştii care tind mai degrabă spre susţinerea lui Vlad Voiculescu, a fost una laconică. „O veste bună - PNL tocmai a anunţat că îl susţine pe Nicuşor Dan, candidatul USR pentru Primăria Capitalei. Anunţul este un mare pas înainte pentru perspectiva unui candidat unic anti-PSD la Bucureşti”, a scris pe Facebook Barna. În toamna trecută, tabăra Barna din Biroul Naţional al USR, adică forul de conducere al partidului, a blocat votul privind o eventuală decizie de susţinere clară a lui Nicuşor Dan pentru Capitală. Astfel, Nicuşor Dan a rămas doar candidatul sprijinit de USR Bucureşti, organizaţie încă dominată de susţinătorii săi. 

Pe de altă parte, la sfârşitul săptămânii, Dacian Cioloş i-a dat ultimatum lui Nicuşor Dan în ceea ce priveşte ajungerea la un consens cu Vlad Voiculescu privind metoda de desemnare a candidatului Alianţei USR-PLUS. „Dacă Nicuşor Dan şi Vlad Voiculescu nu găsesc soluţia până la sfârşitul săptămânii, atunci săptămâna viitoare vom decide în birourile politice ale USR şi PLUS”, declara Cioloş.

Joi seară, deşi era aşteptată venirea lui Vlad Voiculescu la o conferinţă de presă anunţată de Alianţa USR-PLUS, la aceasta a venit în faţa presei doar Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al Alianţei. Potrivit unor surse politice, conducerea PLUS încearcă să-l convingă pe Vlad Voiculescu să se retragă din cursă, după ce tabăra Barna şi PLUS au fost lăsaţi în ofsaid de strategia lui Nicuşor Dan. Anunţul privind retragerea sau rămânerea în cursă a lui Voiculescu va fi făcută zilele următoare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: