Culisele moţiunii de cenzură. Opoziţia divizată a demis Guvernul Cîţu cu un scor istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / George Calin
Foto Inquam Photos / George Calin

Guvernul a fost demis în urma unei moţiuni la care singura dilemă a fost numărul de voturi pentru îndepărtarea lui Florin Cîţu. PNL a arătat cât de divizat este, PSD că poate puncta electoral, iar USR că vrea parteneriat cu liberalii, dar nu cu noul şef al acestora.

Nouă luni a rezistat Florin Cîţu în funcţia de prim-ministru al României. După mai multe momente tensionate din interiorul Coaliţiei, demiterea lui Florin Cîţu, în urma moţiunii de cenzură de marţi, devenise deja previzibilă, inclusiv pentru susţinătorii săi. Singura întrebare de pe buzele tuturor parlamentarilor era cât de grea va fi înfrângerea politică. Opoziţia a reuşit să mobilizeze 281 de parlamentari care au votat „împotriva” Guvernului, nefiind niciun vot „pentru” susţinerea lui Cîţu. 

De altfel, PNL-iştii care au intrat în sală au avut mandat să nu voteze, ci să stea în bănci. Şi aşa au făcut, cu excepţia unor momente în care au ridicat pancarte în care au subliniat colaborarea USR, AUR şi PSD. Şi aplauzele pentru premier au fost anemice, cu excepţia senatoarei Monica Anisie, care părea entuziasmată la fiecare frază rostită de Florin Cîţu.

Boicot al aripii Orban

În interiorul PNL, au putut fi evidente tensiunile. Liberalii din aripa Orban nu au participat la dezbaterile de la moţiunea de cenzură, dar nici la vot. Aceştia au preferat să meargă şi să urmărească evoluţia şedinţei din biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban. „Ce să căutăm la parastasul Guvernului Cîţu? O să fie demis printr-un vot majoritar, oricum”, a declarat un membru al taberei Orban pentru „Adevărul”, înainte de începerea dezbaterilor. Potrivit acestuia, aproximativ 40 de deputaţi şi senatori sunt în tabăra contestatară. 

Premierul a fost ironizat de PSD-işti prin aducerea unei mascote cu un Superman care a căzut în cap. Aluzia era la clipurile pe care le-a postat Florin Cîţu pe internet, cu el în rol de Superman. De această dată, Superman a rămas fără puteri supranaturale, dar mai ales fără putere politică, dacă ne referim la fostul şef al Guvernului.

Nici parlamentarii Alianţei pentru Unirea Românilor nu l-au menajat. Înainte de a începe dezbaterea moţiunii de cenzură, Florin Cîţu a fost asaltat de aleşii AUR. „Am lucrat mult să-l dăm pe papagalul ăsta jos. Marioneta e pa. Acest corupt care a încercat să ne corupă parlamentarii, de parcă noi suntem de vânzare, poate iese de aici, din Parlament, cu procurorii. Aţi fost la puşcărie? Cât aţi stat la puşcărie?”, a spus Simion, într-o transmisiune pe Facebook. Dintre toţi liberalii care ar fi putut să intervină, niciunul dintre cei apropiaţi nu a mers să-i îndepărteze. Singurul liberal care a intervenit a fost Nini Săpunaru, secretar general-adjunct şi apropiat al lui Ludovic Orban, care s-a pus inclusiv în faţa telefoanelor cu care filmau numeroşi aleşi AUR. După câteva minute, şi Ludovic Orban a cerut de la tribuna Parlamentului să fie „lăsat în pace premierul”.

Cîţu, mesaj anti-USR

Dintre toate partidele atacate de Florin Cîţu în discursul său, premierul a direcţionat majoritatea criticilor la adresa USR, fostul partener de guvernare, despre care a şi subliniat că nu mai are ce căuta în nicio variantă într-un Executiv cu PNL. „USR votează o moţiune de cenzură care spune despre miniştrii săi că sunt incompetenţi. PSD arată în moţiune că domeniile Transporturi, Fonduri Europene, Sănătate şi Economii au fost un dezastru. Incompetenţă la Transporturi. PSD zice da. Văd că Drulă zice tot da. Cum era aia cu zombie politic? Astăzi votezi cot la cot cu PSD pentru un test care spune că eşti incompetent şi mai vrei să faci parte din următorul guvern? După ce ai recunoscut singur că nu te-ai descurcat şi ai fost incompetent?”, a afirmat premierul demis. Pe de altă parte, Florin Cîţu i-a menajat pe social-democraţi. Sintagme precum „ciuma roşie” sau acuzaţiile faţă de moştenirea PSD din instituţii au lipsit total.

Pe de altă parte, PSD a punctat electoral prin discursurile în care au menţionat toate problemele guvernării Cîţu, de la gestionarea slabă a pandemiei, creşterea accelerată a preţurilor la gaze şi alimente, precum şi tergiversarea luării unor măsuri pentru stimularea activităţii din zona HoReCa. Dacă Marcel Ciolacu s-a concentrat mai ales pe atacarea lui Cîţu, Sorin Grindeanu a lansat atacuri în rafală la adresa colaboratorilor de conjunctură, USR, cărora le-a reproşat că au girat actualul Guvern: „Votul de astăzi de la moţiune nu este suficient pentru a poza în virgină. Aţi născut împreună cu liberalii un zombie politic numit Cîţu. Sunteţi părinte 1 şi părinte 2 pentru acest zombie”, a declarat, de la tribuna plenului, prim-vicepreşedintele PSD. 

Parlamentari în război cu masca

Dacă la ultima moţiune de cenzură Diana Şoşoacă, fostă senatoare a AUR, a ieşit în evidenţă, după ce le-a dat lui Florin Cîţu şi membrilor Guvernului saci pentru a îi pune pe cei decedaţi de COVID-19, de data aceasta Şoşoacă a stat tot timpul singură în bancă, iar cuvântul i-a fost dat pentru un singur minut. Senatoarea a făcut acuzaţii dure la adresa „criminalilor” Raed Arafat şi Florin Cîţu şi a avut un discurs împotriva vaccinării. În timp ce perora împotriva Guvernului, Lucian Bode a mers la Orban să-i bată obrazul că nu intervine. Doar în acel moment fostul preşedinte al PNL i-a tăiat microfonul Dianei Şoşoacă. De asemenea, deşi mai mulţi politicieni stăteau fără mască – cum au fost cazurile lui Claudiu Târziu, George Simion, Diana Şoşoacă, Titi Stoica sau Daniel Ghiţă –, parlamentarii au fost lăsaţi în pace de cei care au condus şedinţa şi de stafful din sala de plen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite