Culisele războiului din Parlament. A reuşit sau nu Opoziţia să-l dea jos pe Dragnea? O explicaţie pe înţelesul tuturor

Culisele războiului din Parlament. A reuşit sau nu
Opoziţia să-l dea jos pe Dragnea? O explicaţie pe înţelesul tuturor

Liviu Dragnea şi Florin Iordache, luaţi la ţintă de PNL

PNL, USR şi PMP susţin că au reuşit să-l dea jos pe Liviu Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor. În realitate, încă n-au reuşit, dar i-au şubrezit serios puterea în Parlament. Ce arme mai are Opoziţia? Ce argumente are PSD? Cum poate fi dat jos Dragnea, regulamentar? „Adevărul“ vă prezintă, în detaliu, culisele războiului din Camera Deputaţilor

Ştiri pe aceeaşi temă

Pasul 1. La mijlocul lunii noiembrie, PNL a depus la Parlament o solicitare de revocare a lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor. În consecinţă, Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor urma să pună solicitarea pe ordinea de zi a plenului pentru a fi votată. Aşa cere procedura. Numai că PSD are majoritate în BP, deci Liviu Dragnea s-a opus ca demersul Opoziţiei să ajungă la votul final al plenului. Liderul PSD se afla în plin război cu puciştii din partid şi nu a vrut să rişte un vot potrivnic chiar din partea unor deputaţi PSD controlaţi de rivalii săi din partid: Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Adrian Ţuţuianu.

Pasul 2. Luni dimineaţă, patru parlamentari PSD au trecut în partidul lui Victor Ponta, iar coaliţia PSD-ALDE a rămas fără majoritate în Camera Deputaţilor.

Pasul 3. La şedinţa plenului de miercuri, PNL a cerut introducerea pe ordinea de zi a solicitării depuse în urmă cu două săptămâni, privind revocarea lui Dragnea. În plus, liberalii au cerut şi revocarea lui Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camerei. Din punct de vedere juridic, cele două solicitări de revocare reprezintă două proiecte de hotărâre. Aşadar, liberalii au cerut suplimentarea ordinii de zi cu cele două proiecte de hotărâre care îi vizau pe Dragnea şi pe Iordache. Conform cutumei parlamentare, ordinea de zi a şedinţei de plen poate fi modificată la începutul dezbaterilor, aşa cum au cerut liberalii. „Ultima dată când ordinea de zi a fost modificată s-a întâmplat în data de 3 octombrie, când şedinţa era condusă tot de Florin Iordache“, susţine deputatul PNL Gabriel Andronache pentru „Adevărul“. Liviu Dragnea a lipsit din Parlament, iar şedinţa a fost condusă, ca de obicei, de omul său de încredere Florin Iordache. Numai că fostul ministru al Justiţiei nu a vrut să supună la vot suplimentarea ordinii de zi. De ce? Pentru că PSD a pierdut între timp majoritatea, iar dacă s-ar supune la vot, Dragnea ar fi schimbat imediat din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Şi Iordache odată cu el.

Pasul 4. În disputa cu PNL, Florin Iordache a invocat articolul 26 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care prevede că revocarea şefului Camerei Deputaţilor poate fi cerută doar de „liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte “. Cum Dragnea a fost propus de grupul PSD, doar liderul grupului PSD poate cere schimbarea sa. Daniel Suciu (foto stânga) e liderul grupului PSD, obedient lui Liviu Dragnea. Deci nu se pune problema ca Suciu să se întoarcă vreodată împotriva şefului său de partid. Aşadar, Dragnea este blindat de Regulament, care are putere de lege. Numai că PNL se bazează pe o decizie a CCR din 2012. După ce USL i-a schimbat în forţă pe Roberta Anastase şi pe Vasile Blaga din fruntea celor două Camere, magistraţii CCR au statuat atunci că plenul este suveran, nu Regulamentul Parlamentului. Aşadar, Opoziţia ţine cu orice preţ ca propunerea de revocare a lui Dragnea să ajungă pe ordinea de zi a plenului, sărind peste Regulament. Miza e următoarea: dacă se ajunge în plen, Opoziţia poate să strângă o majoritate împotriva lui Dragnea, iar o eventuală contestaţie la CCR ar fi inutilă, din moment ce Curtea s-a pronunţat deja. Numai că PSD ţine cu dinţii să se respecte Regulamentul, iar legea e de partea social-democraţilor. „Nu poţi să supui la vot ceva care încalcă o lege. Ar fi un precedent extrem de periculos“, a spus Dragnea.

Pasul 5. Ca să forţeze plecarea lui Dragnea, Opoziţia a creat o şedinţă paralelă în plen. PNL a invocat faptul că Florin Iordache, din moment ce e vizat de o cerere de revocare, nu mai are căderea să conducă şedinţa de plen. Ar fi o incompatibilitate. Numai că Iordache nu a renunţat la prezidiu. Aşa că Marilen Pirtea, vicepreşedintele PNL al Camerei Deputaţilor, a mers la pupitrul invitaţilor şi a supus la vot introducerea pe ordinea de zi a celor două solicitări de revocare. Iordache i-a tăiat microfonul, însă Pirtea a continuat procedura paralelă în tăcere şi a strâns o majoritate favorabilă Opoziţiei. Iordache a încercat să blocheze acţiunea liberalilor în primă fază, apoi a declarat şedinţa închisă. Şi închisă a fost, căci, statutar, Iordache a condus lucrările Camerei Deputaţilor.

Pasul 6. Există două concluzii paralele. Liberalii susţin că hotărârile de revocare pentru Dragnea şi Iordache, votate de Opoziţie în plen, în mod clandestin, au fost trecute pe ordinea de zi. „Urmează ca la viitoarea şedinţă de plen să se dea şi votul final“, a explicat deputatul PNL Gabriel Andronache pentru „Adevărul“. Concluzia PSD: numărătoarea paralelă a liberalilor nu a fost înregistrată oficial de conducerea Camerei Deputaţilor, deci nu există. Dragnea şi Iordache rămân în funcţii, iar pe ordinea de zi a şedinţei viitoare de plen nu se vor regăsi cele două solicitări de revocare.

Pasul 7. Ne întoarcem la începutul discuţiei: Biroul Permanent va trebuie să introducă pe ordinea de zi a şedinţei următoare (de săptămâna viitoare) solicitările PNL, dar nu o va face pentru că e dominat de majoritatea PSD. De partea cealaltă, liberalii vor forţa din nou procedura în plen, poate-poate cedează Dragnea. Aşadar, vom asista la partea a doua a scandalului dintre Putere şi Opoziţie. 

Pasul 8. Potrivit unor surse politice, liberalii vor insista, în ciuda opoziţiei PSD,  să dea un vot paralel pe cele două hotărâri de revocare, apoi să ceară conducerii Camerei Deputaţilor să publice rezultatul votului în Monitorul Oficial, astfel încât schimbarea lui Dragnea şi Iordache să fie pecetluită definitiv. Numai că Monitorul Oficial este sub jurisdicţia Camerei Deputaţilor, deci tot Dragnea decide.

Citeşte şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: