Culise. De ce i-a cerut Orban demisia lui Costache. Care au fost problemele din minister

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Costache şi Ludovic Orban nu mai fac echipă       Foto: Mediafax
Victor Costache şi Ludovic Orban nu mai fac echipă       Foto: Mediafax

Premierul Ludovic Orban i-a cerut demisia ministrului Sănătăţii, susţin surse politice pentru Adevărul. Principalul reproş: Costache nu a luat măsuri din timp pentru a asigura protecţia medicilor. Picătura care a umplut paharul a fost declaraţia ministrului că vor fi testaţi toţi bucureştenii, lucru imposibil. Pe de altă parte, surse din minister susţin că Guvernul a alocat bani târziu pentru achiziţii.

Premierul Ludovic Orban i-a mai reproşat lui Victor Costache că nu a demarat din timp achiziţia de materiale santiare, în condiţiile în care specialiştii epidemiologi au avertizat încă din urmă cu două luni că pandemia va cuprinde şi România, susţin sursele citate. Pe de altă parte, surse din ministerul Sănătăţii susţin că Guvernul a alocat târziu bani pentru achiziţii, deci nu a fost vina ministrului. Victor Costcahe l-ar fi avertizat pe Ludovic Orban la finalul lunii februarie că România trebuie să demareze urgent proceduri de achizţii n sistemul sanitar, însă la câteva zile guvernul a căzut prin moţiune de cenzură şi nu a mai putut adopta ordonanţe de urgenţă. 

Guvernul s-a trezit acum în situaţia de a comanda urgent materiale de protecţie şi aparete medicale, însă comenzile nu au fost onorate din cauza cererii mari de pe piaţă. Potrivit surselor din minister, România cu greu poate face achiziţii, pentru că statele mari afectate de criză cumpără aproape toate stocurile existente. Astfel, Guvernul încă aşteaptă să-i fie livrate ventilatoare, măşti, combinezoane şi zeci de mii de teste. O parte din materialele cumpărate de Guvern au fost obţinute strict pe baza relaţiilor persoanle pe care Victor Costache le are cu medici şi producători din străinătate. 

Ruptura dintre Costache şi Orban s-a produs joi seară, după ce ministrul Sănătăţii a anunţat, într-un interviu pentru Adevărul, că vor fi testaţi toţi bucureştenii, deci milioane de oameni, în condiţiile în care, la Suceava, nu au fost suficiente teste pentru medicii infectaţi. Costache a făcut anunţul fără să discute înainte cu premierul. 

Premierul Orban a confirmat demisia lui Victor Costache şi a precizat că îl propune ca ministru al Sănătăţii pe secretarul de stat Nelu Tătaru, aflat în prezent la Suceava, unde încearcă să rezolve bomba epidemiologică din spital. Nelu Tătaru ar putea depune chiar azi jurământul.

„Am luat act de demisie. Îi voi transmite preşedintelui Iohannis demisia. Aproape 5 luni, Victor Costache a făcut parte din guvern, am făcut echipă. Regret demisia domnului ministru, pe de altă parte o înţeleg şi îi mulţumesc pentru buna colaborare”, a declarat Ludovic Orban.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite