CTP: Replicile lui Cîţu nu arată decât aroganţă împinsă până la dispreţ, suficienţă, un aer de superioritate şi fanfaronadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Tudor Popescu / FOTO Arhiva
Cristian Tudor Popescu / FOTO Arhiva

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 scandalul din aceste zile care îl are ca protagonist pe Florin Cîţu. Gazetarul spune că în ce-l priveşte pe Cîţu „sunt două probleme distincte”, şi anume este vorba de "premier” şi de"caracter”.

  

 Cristian Tudor Popescu: În ce-l priveşte pe domnul Cîţu sunt două probleme distincte după părerea mea. E vorba de "premier” şi de "caracter”. Să le luăm pe rând...

"Premier”. Domnul Cîţu, nu îşi va da demisia din funcţia de premier, nu îi va fi cerută demisia de către Klaus Iohannis, aşa cum cere PSD şi nu există nicio bază legală pentru aşa ceva.

Au fost făcute tot felul de apropieri între cazul lui Liviu Dragnea din 2016 şi cazul lui Florin Cîţu de acum, cum că în baza legii din 2001 nu ar putea ocupe funcţia de premier pentru că a suferit o condamnare penală.

Nu sunt justificate astfel de apropieri, nicidecum, pentru că în 2016 domnul Dragnea se găsea în perioada de executare efectivă a unei condamnări la 2 ani cu suspendare, condamnare penală – pentru referendumul din 2012, pronunţată în luna aprilie a anului 2016. Deci era sub efectul condamnării, şi de aceea nu putea ocupa funcţia de premier, în vreme ce domnul Cîţu a comis acum 20 de ani această faptă şi, potrivit deciziei CCR în legătură cu acea lege din 2001, încetează interdicţia de a ocupa funcţii în guvern pentru persoana respectivă, dacă ea a fost reabilitată de drept între timp.

"Domnul Cîţu nu poate fi pedepsit de două ori pentru aceeaşi greşeală”

Reabilitarea de drept se produce dacă persoana a suferit o condamnare de până la doi ani de închisoare, dacă a plătit o amendă penală şi dacă după încheierea executării pedepsei vreme de trei ani nu a mai comis o altă infracţiune. Atunci se consideră reabilitată persoana şi practic i se şterge din cazier ceea ce a comis atunci. Este cazul domnului Cîţu.

Deci, domnul Cîţu nu poate fi pedepsit de două ori pentru aceeaşi greşeală. Este un principiu vechi, din dreptul roman, sigur, funcţionează şi astăzi în practica juridică - „Non bis in idem”, pentru că domnul Cîţu pentru greşeala pe care a comis-o, infracţiunea pe care a comis-o acum 20 de ani, a fost condamnat, a plătit, a fost reabilitat... După legea românească este reabilitat de drept după 3 ani, prin urmare a-l demite acum din funcţia de premier, ar însemna să-l pedepseşti a doua oară pentru aceeaşi greşeală. Ceea ce nu se poate.

  Deci nu are nicio bază legală această discuţie, şi acest lucru nu se va petrece.

 

"Problema de «caracter» a domnului Cîţu...”

Însă... problema de „caracter” a domnului Cîţu.. Domnul Cîţu, în anul 2000, la începutul lui 2001 când s-au întâmplat lucrurile acestea, a avut o atitudine pe care noi nu am cunoscut-o, în legătură cu acuzaţiile care i s-au adus.

Mai întâi, domnul Cîţu acuzat fiind de conducere sub influenţa alcoolului, mai întâi s-a repezit ca un leu paraleu la procurorii americani pledând „nevinovat” şi cerând să i se pună la dispoziţie toate probele, martorii, înregistrările ca să se vadă dacă lucrurile sunt în regulă, pentru că el este „nevinovat”.

S-a împotrivit acuzaţiilor violent. După care, sfătuindu-se cu un avocat a constatat că e groasă, că nu e de glumă şi că cu această atitudine va fi condamnat şi poate să aibă o condamnare serioasă. Şi atunci, în ultimul moment domnul Cîţu a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei – am văzut şi în România aşa ceva, ne amintim –, a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei, care a fost trimis instanţei în ultimul moment, înainte să se pronunţe sentinţa împotriva domnului Cîţu, care ar fi putut să fie mult mai dură, adică mult mai multe zile sau poate luni, sau cine ştie cât de închisoare.

"Fanfaronadă” şi "aroganţă împinsă până la dispreţ faţă de cetăţeni”

Această reducere la două zile a fost ca urmare a faptului că s-a înmuiat domnul Cîţu şi a făcut acest acord de recunoaştere a vinovăţiei. Se leagă acest comportament al domnului Cîţu, cu atitudinea pe care ne-o prezintă domnul Cîţu de când şi-a anunţat candidatura, de când s-a gândit el să candideze la preşedinţia PNL.

De atunci, domnul Cîţu a fost cuprins mai întâi de fanfaronadă, nu încetează. În fiecare zi aproape, domnul Cîţu ne comunică ce rezultate extraordinare obţine guvernul condus de el, ce bine o duc românii de când e el premier, cât de apreciat este dânsul în ţară şi peste hotare, se laudă singur continuu, până la ridicol.

Apoi, replica pe care a dat-o domnul Cîţu jurnalistului care l-a întrebat cât costă o pâine - „Nu ştiu, nu mănânc pâine”. Ce arată această replică? Arată aroganţă împinsă până la dispreţ faţă de cetăţeni. Nimic altceva. Orice alte devieri şi speculaţii – de pildă sunt mai multe sortimente de pâine – astea sunt curată prostie. Acest răspuns arată un singur lucru. Când premierul ţării care nu e totuna cu omul Cîţu, omul Cîţu poate să nu ştie şi să nu mănânce pâine. Premierul este obligat să cunoască preţurile medii, minime, şi aşa mai departe, ale produselor alimentare de bază pentru populaţie. Este obligat prin fişa postului. Or, acest răspuns nu poate să exprime decât altceva... „da, domne, puţin îmi pasă de voi din această ţară, cei care poate n-aveţi să puneţi mare lucru pe masă în afară de pâine”.

Şi această atitudine, aroganţă împinsă până la dispreţ, se manifestă la domnul Cîţu în relaţia cu colegii din guvern, cu miniştrii, cu partenerii de coaliţie... Nu vreau să fac acum... ar fi simplu să fac un inventar al răspunsurilor, al replicilor domnului Cîţu din ultima vreme, care nu arată decât asta – aroganţă, suficienţă, un aer de superioritate şi fanfaronadă.

"Problema reală a domnului Cîţu”

Asta este, după părerea mea, problema reală a domnului Cîţu. Sigur, că şi ce a făcut în urmă cu 20 de ani poate să conteze în cazul în care domnul Cîţu va participa la nişte alegeri populare. De pildă la alegeri prezidenţiale, alegeri la care să voteze toţi cetăţenii. Deocamdată dânsul participă la nişte alegeri interne, de partid. Acolo, mai mult ca sigur, povestea asta cu ce a făcut acum 20 de ani nu va conta. Cei care şi-au făcut socotelile în tabăra Cîţu nu-şi vor schimba votul, şi la fel cei care sunt în tabăra Orban. Acolo sunt socoteli cinice, politice, în interiorul partidului...

În schimb, când domnul Cîţu va lua contact – poate că are în gând aşa ceva în viitorul său politic – cu oamenii, direct, să fie votat, atunci e posibil ca atitudinea sa... Ar fi putut de pildă domnul Cîţu, nu a comunicat lucrul acesta, ieri s-a aflat şi a apărut pe piaţă... ar fi putut domnul Cîţu să spună „da, domne, am comis acum 20 de ani un gest condamnabil şi am şi fost condamnat pentru asta, un act nesăbuit, pe care l-am comis pentru că m-a părăsit iubita, pentru că mi-a murit câinele, sau din alt motiv personal, regret ce am făcut atunci, îmi pare rău, vă rog să mă iertaţi pentru ce s-a întâmplat atunci”.

În locul acestei recunoaşteri omeneşti, domnul Cîţu ce ne spune? „Nu mă mândresc cu asta”. Ăsta-i singurul lucru pe care a catadicsit să-l spună cetăţenilor cărora le-a spus „Nu ştiu cât costă o pâine, că eu nu mănânc pâine”. Le-a spus „Nu mă mândresc cu asta”.

Ca şi cum, noi, cetăţenii, guvernaţii de către premierul Cîţu, am fi fost convinşi că trebuie să se mândrească cu asta. Sigur că există nişte cetăţeni în ţara asta, ăia care se suie la volan cu alcoolul în cap şi după aceea se filmează on line şi pun filmul pe net... Da, sigur că da. Aceia se mândresc, iar domnul Cîţu probabil lor li s-a adresat. „Fraţilor, să ştiţi că eu nu mă mândresc”.

Repet cele două cuvinte de la începutul vorbirii mele: „premier” şi „caracter”.

„Atitudinea domnului Cîţu în momentul de faţă poate avea repercusiuni pe termen lung”

Acest scandal nu va conta în cursa pentru şefia PNL. Nu! Răspunsul e scurt. V-am spus şi mai devreme.

Vă daţi seama, acum... Cum adică? Domnul Orban vorbeşte despre accidente de circulaţie? Despre ce vorbim? Domnul Orban a lovit o fată de 14 ani cu maşina în 2007, domnul Orban s-a răsturnat cu maşina conducând cu viteză excesivă în curbă, în 2015, pe drumul Iaşi – Focşani... Despre ce vorbim?

Nu contează astfel de lucruri acolo. Credeţi că în alegeri interne de partid funcţionează criterii morale? Dumnezeule!

Deci, acolo sunt socoteli. Socoteli... cine ce are de dat, cine ce are de primit... Aceste socoteli în mare măsură s-au făcut şi nu pot fi schimbate de acest eveniment. Ce să se facă? Să fie dat jos Cîţu? Cum să fie dat jos? Prin moţiune de cenzură? E absurd. Metoda Grindeanu? Cum să-şi asume aşa ceva actuala coaliţie?

Nu vor fi schimbări, însă ce-a făcut domnul Cîţu acum, comportamentul său, nu faptul că a comis acel lucru în trecut... Să ne amintim de George W. Bush – probleme cu alcoolul şi drogurile în tinereţe – probleme penale - şi a fost ales preşedinte al SUA. Barack Obama a fumat droguri în tinereţe, a şi mărturisit lucrul acesta, şi a fost ales de două ori preşedinte al Statelor Unite.

Nu asta-i problema. Problema este atitudinea domnului Cîţu în momentul de faţă, care poate avea repercusiuni pe termen lung în ce priveşte cariera domnului Cîţu. Şi dacă el va fi reprezentantul principal al PNL, eventual şi candidat la preşedinţie, atunci poate conta. Atât ce a făcut acum 20 de ani, cât şi comportamentul său din această perioadă electorală în interiorul PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite