Corupţia costă statele UE 323 de miliarde de euro anual

Corupţia
costă statele UE 323 de miliarde de euro anual

Un raport publicat marţi evaluează costurile corupţiei asupra statelor europene, cifra fiind de 323 miliarde de euro, de trei ori mai mare decât estimările iniţiale. Raportul elaborat de Hertie School of Governance din Berlin şi Fundaţia Bertelsmann şi prezentat în Parlamentul European (foto )contrazice imaginea Europei de campion al luptei împotriva corupţiei, potrivit Euractiv.com.

Raportul arată o corelaţie între indicatorii privind corupţia şi deficitele bugetare în statele Uniunii Europene, Danemarca, clasificată drept cea mai puţin corupă ţară, fiind luată ca punct de referinţă pentru a calcula pierderile generale din cauza corupţiei.  

Europarlamentarul socialist german Jens Geier a declarat pentru Euractiv.com că noile cifre demonstrează că atât corupţia cât şi comportamentele fraduloase sunt o problemă uriaşă în statele membre UE.

Potrivit Euractiv.com costurile estimate ale corupţiei  reprezintă o treime din bugetul UE pentru perioada 2014-20120. Alina Mungiu-Pippidi, profesor la Hertie School şi autor al raportului a afirmat, cu ocazia unei conferinţe la Parlamentul European,  că instituţiile europene se poate să fi subestimat costurile corupţiei

Studiul corelează corupţia guvernamentală cu rata scăzută de colectare a taxelor şi cu deficitele bugetare ceea ce ar putea explica situaţia economică din prezent a Greciei şi a Italiei. Statele UE cu scorurile cele mai proaste sunt: Slovacia, România, Italia, Lituania, Ungaria şi Grecia.  

De asemenea, studiul pune sub semnul întrebării impactul pe care calitatea de membru al UE l-ar avea asupra corupţiei. “Europeanizarea a ajutat cu adevărat guvernele? Ei bine, Italia şi Grecia au regresat mult în ultimii ani. Arată ca şi cum nu le-a ajutat să-şi îmbunărtăţească guvernarea”, a spus Alina Mungiu Pippidi. Ea a mai spus pentru Euractiv.com că acesta este doar vârful icebergului şi că raportorii vor prezenta şi alte date.

Vorbitorii au subliniat toţi gravitatea problemei corupţiei în statele membre UE, iar europarlamentarul Geier a propus crearea unui post de procuror general la nivelul UE, potrivit Euractiv.com.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: