Coaliţia continuă înşurubarea oamenilor în funcţii generos plătite. Directoratul FRC, unde leafa e de 25.000 de lei pe lună, completat cu noi membri. Reacţia FRC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful de la Finanţe, Adrian Câciu, este cel care are un cuvânt important de spus în ceea c e priveşte aceste numiri  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Şeful de la Finanţe, Adrian Câciu, este cel care are un cuvânt important de spus în ceea c e priveşte aceste numiri  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Principalele partide din Coaliţie continuă instalarea în funcţii publice bine plătite a oamenilor apropiate de ele, un asemenea demers având loc şi la Fondul Român de Contragarantare, acolo unde au fost numite încă două persoane în Directoratul instituţiei, poziţii pentru care leafa brută este de 25.200 de lei.

UPDATE Fondul de Contragarantare a venit cu un drept la replică referitor prezentarea numirii lui Stere Farmache şi Andreia Surcel. 

Atât doamna Andreia Magdalena Sucel cât şi domnul Stere Constantin Farmache sunt tehnocraţi de carieră, fără afiliere politică, cu o experienţă vastă în domeniul finanţe-bănci. Au fost numiţi de către Consiliul de Supraveghere al FRC începând cu data de 03.03.2022 în urma unei selecţii de CV-uri, bazată pe criterii definite conform OUG 23/2009 (studii superioare, reputaţie şi experienţă de garantare a creditelor şi a altor instrumente de finanţare), la recomandarea Comitetului de Nominalizare. Numirea vine în contextul în care instituţia trebuie să dezvolte capacitatea de a implementa noi programe care să permită sprijinirea accesului la finanţare a IMM-urilor, în scopul redresării post-pandemie a acestui sector important pentru economia românească. 

Doama Andreia Magdalena Surcel a făcut parte din Directorat în perioada 2017-2020 şi a contribuit la reluarea activităţii operaţionale, derularea programelor Start-up Nation şi Investeşte în tine, a ocupat anterior funcţia de Director al Direcţiei de Managementul Riscului, fiind angajată în FRC din anul 2014. Anterior poziţiei din cadrul Fondului Român de Contragarantare, doamna Surcel a ocupat funcţii de conducere în instituţii de credit precum Alpha Bank, BRD, City Bank acumulând 18 ani de carieră în mediul financiar bancar privat. Este absolventă de MBA în SUA. 

De asemenea, domnul Stere Constantin Farmache a făcut parte din Directoratul FRC în perioada 2015-2019, prin concurs organizat în conformitate cu OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. A fost Director General în Ministerul Finanţelor, Preşedinte şi Director General al Bursei de Valori Bucureşti, precum şi Prim Vicepreşedinte Executiv ABR, Preşedinte al CA Alpha Finance România. Este doctor în Management la ASE Bucureşti, auditor financiar de către CAFR şi expert contabil, membru CECCAR”. 

Menţionăm că principalul cuvânt în ceea ce priveşte numirile de la Fondul de Contragarantare îl are Ministerul de Finanţe, în prezent condus de Adrian Câciu. De asemenea, Consiliul de Supraveghere are atât membri cunoscuţi din partide (cum sunt Alexandru Petrescu sau Ştefan Ţintă) sau doar apropiaţi, ca tehnocraţi (Cristian Socol, unul dintre ideologii programelor PSD din perioada 2017-2019, avansat şi ca potenţial ministru al Finanţelor în noiembrie 2021).

----

În Directoratul Fondului Român de Contragarantare, structură unde acţionar majoritar şi decident principal este Ministerul Finanţelor, rămăsese la începutul lunii un singur membru, adică preşedintele Alin Văleanu (PNL), după plecarea Andreei Săndulescu, căreia i-a expirat mandatul la începutul lunii martie. Prin urmare, Ministerul Finanţelor a venit nu cu unul, ci cu două nume pentru a ocupa toate locurile vacante din Directoratul FRC. Persoanele alese: Stere Farmache şi Andreia Surcel. Farmache a mai fost membru al Directoratului în perioada 2015-2019, fiind inclusiv preşedinte al acestei structuri.

De asemenea, Andreia Surcel a fost membră a Directoratului FRC în ultimele guvernări PSD, adică din 2017 până la începutul lui 2020, când liberalii au îndepărtat-o din instituţie. Potrivit CV-ului Andreiei Surcel, aceasta a lucrat în FRC şi înainte de ajunge pe o funcţie numită politic, adică a fost şefă a Serviciului de risc, apoi director al Direcţiei Managementul Riscului.  

Cei doi noi membri ai FRC, care sunt susţinuţi pe filieră PSD potrivit surselor „Adevărul”, ar urma să-şi exercite mandatul până pe 3 iulie, fiind posibilă o prelungire a acestuia până la începutul lunii septembrie. Fiind membri ai Directoratului FRC, indemnizaţia brută lunară este de 25.200 de lei, potrivit contractului de mandat.

Schimbare şi la Fondul de Garantare

Şi PNL şi-a trimis un nou om, pe George Lazăr, în Consiliul de Administraţie de Garantare, pentru o perioadă de patru luni, tot cu posibilitate de prelungire încă două. Omul liberalilor va avea însă o remuneraţie mai mică faţă de cei de la Contragarantare, adică de doar 12.062 de lei. După mai mulţi ani de mandate provizorii la Fondul de Garantare a fost pensionat Radu Stroe, fost ministru de Interne din partea PNL, în perioada Guvernului Ponta, politician care între timp a mai bifat şi trecerea prin alte partide, adică UNPR şi PSD. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite