PNL şi numirile în funcţii publice: un pas înainte, doi înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Paul Dobre şi Cezar Preda, doi liberali în cărţi pentru funcţii de conducere în filiale ale ICR FOTO Colaj Adevărul / Mediafax
Victor Paul Dobre şi Cezar Preda, doi liberali în cărţi pentru funcţii de conducere în filiale ale ICR FOTO Colaj Adevărul / Mediafax

Liberalii îşi dau cu stângul în dreptul în ceea ce priveşte numirile în funcţii publice, promovarea de oameni respectaţi, cum este cazul lui Daniel Şandru, fiind umbrită de propuneri controversate, ca Victor Paul Dobre şi Cezar Preda.

PNL pendulează între numiri bine receptate în mediul public şi numiri care ridică semne de întrebare, în condiţiile în care avansează pentru anumite demnităţi persoane cu o pregătire nepotrivită. Iar în ultimele zile, liberalii au arătat cum pot trece de la o extremă la alta.

Guvernul l-a numit pe Daniel Şandru, cu sprijin pe filieră liberală, în funcţia de preşedinte al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), funcţie aflată în subordinea Executivului. Funcţia era vacantă de două luni, după demisia Alexandrei Toader, plecată în urma unui conflict între aceasta şi majoritatea cercetătorilor din instituţie, care o acuzau că blochează toate proiectele. Daniel Şandru este profesor universitar, fost rector al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi şi cunoscut în mediul academic pentru studiile sale despre comunism şi postcomunism, numirea sa fiind bine receptată de cei din domeniu. În perioada august 2016 - ianuarie 2017 a fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Însă, în acelaşi timp, tot pe filieră liberală, urmează să aibă loc numirile lui Cezar Preda şi Victor Paul Dobre în funcţiile de director adjunct, la două filiale ale Institutului Cultural Român, din Paris şi din Lisabona. Cezar Preda este susţinut pentru ICR Paris, în timp ce Victor Paul Dobre, pentru ICR Lisabona. Cei doi n-au mai prins un loc pe listele pentru Parlament în 2020, după ce au avut câte patru mandate de deputat. Numirile au loc la propunerea directorului ICR, Liviu Jicman (instalat de Coaliţie în noiembrie 2021 la şefia ICR), cu avizul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ministerului Culturii, iar ultimul cuvânt îl are Senatul. Mai precis, cei doi, dar şi alţi candidaţi, vor fi audiaţi de Comisia de cultură şi de Comisia de politică externă, apoi va fi dat un vot şi în plenul forului. Problema privind susţinerea celor doi foşti deputaţi PNL este că sunt propuşi pentru poziţii de diplomaţie culturală, deşi nu au nicio experienţă pe acest palier, nici din punct de vedere al studiilor, nici al parcursului profesional. Preda este inginer metalurg, iar Dobre este inginer mecanic.

Buni, dar nu pentru diplomaţie culturală

„Sunt numiri neinspirate rău de tot. Amândoi sunt colegi cu experienţă, dar în alte domenii. Dacă ideea era să-i trimită undeva în străinătate, putea să-i trimită consuli, fiindcă un consul se ocupă mai mult de aspecte birocratice. Iar unul ca Dobre are aici mare experienţă, a şi fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii. Şi Preda e un tip deştept, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei peste un deceniu. Nu sunt deloc pe profilul lor funcţiile”, a precizat, pentru „Adevărul”, un lider al PNL.

Potrivit informaţiilor „Adevărul”, propunerile formale nu au ajuns încă pe masa Senatului, urmând să fie transmise zilele următoare. În condiţiile în care mai mulţi lideri reprezentativi din Senat sunt plecaţi săptămâna aceasta la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, la Strasbourg, audierile, cel mai probabil, vor fi pe 23 martie. La nivelul conducerii PNL ar mai urma să fie o discuţie informală între liderii formaţiunii, însă sunt şanse minime să fie retrase aceste propuneri, potrivit surselor „Adevărul”.

Improvizaţie şi la PSD

Feriţi de controverse nu au fost nici social-democraţii. De exemplu, Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, care în 2020 nu a mai prins un loc la parlamentare, a fost numit membru al Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), structură aflată în subordinea Ministerului Finanţelor în urmă cu o lună. Fostul ministru nu are nicio tangenţă cu domeniul unde a fost numit, acesta fiind de profesie inginer agronom, iar toată activitatea sa profesională e în zona agriculturii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite