Coaliţia cântă pe mai multe voci pe tema şefiei CNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă FOTO Mediafax
Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă FOTO Mediafax

PSD şi PNL au ajuns, din nou, să se contrazică pe teme legislative. Ultima problemă, după disensiuni pe tema revenirii la alegerea primarilor în două tururi şi modificările la legea de organizare şi funcţionare a Autorităţii Electorale Permanente, este reprezentată de o iniţiativă care prevede schimbări la modul cum are loc demiterea conducerii Consiliului Naţional al Audiovizualului şi cine poate ocupa funcţia de preşedinte.

Pe actuala procedură, respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate atrage, de drept, demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului. În acest caz, Parlamentul trebuie să numească un nou şef pentru restul de mandat, însă precedentul preşedinte nu are voie să fie reales. În Camera Deputaţilor, la insistenţele PSD, alineatul care interzicea preluarea restului de mandat de fostul preşedinte a fost abrogat. De la finalul anului trecut, au existat nemulţumiri în interiorul Coaliţiei pe tema noii prevederi. Amendamentul a fost perceput drept unul cu dedicaţie, pentru a putea să fie pusă iar şefă Monica Gubernat, demisă de Parlament în iunie 2021.

Procedură ca la TVR

Aşa că liberalii au venit cu o altă interpretare, mult mai drastică în ceea ce priveşte procedura de demitere. Mai precis, grupul PNL din Senat a propus la Comisia de cultură, cea care va da şi raportul asupra proiectului, ca respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate „să atragă, de drept, demiterea din funcţie a tuturor membrilor Consiliului”. Până la numirea unui nou Consiliu, structura demisă va îndeplini doar actele de administrare curentă a autorităţii.

Aleşii PNL au mai umblat la un articol, mai precis la cel referitor la îndepărtarea unor membri ai Consiliului inactivi, din diferite motive. Prin modificarea propusă, „în cazul incapacităţii de a-şi exercita funcţia pentru o perioadă mai mare de 90 de zile, cu excepţia situaţiilor medicale justificate prin concediu medical, caz în care perioada nu poate depăşi 6 luni”. În prezent era permisă inactivitatea până la şase luni. Aşadar, puteau apărea probleme ca în cazul membrilor decedaţi, cum a fost Radu Călin Cristea, decedat pe 17 octombrie 2020, dar neînlocuit. Locul vacant în urma decesului acestuia a fost ocupat doar la sfârşitul lunii mai 2020.

Fără preşedinte din iunie 2021

Problema preşedintelui CNA este mai veche. În primăvara lui 2021, Ludovic Orban a vrut să o impună la şefia CNA pe Cristina Pocora, deşi o parte a PNL ar fi vrut ca Puterea de atunci să meargă pe varianta Dorina Rusu, adică un membru al Consiliului promovat pe filiera Administraţiei Prezidenţiale. Discuţiile s-au blocat, Coaliţia PNL-USR-UDMR s-a destrămat, iar gândurile PSD au fost să-şi impună propriul om. Nu s-a mai întâmplat nici acest lucru, desfăşurarea şedinţelor fiind asigurată de vicepreşedinte, adică Nicolaie Bălaşa Sorescu, vechi membru al CNA, sprijin de PSD (pe filiera PSD Dolj) în această funcţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite