Ciucă anunţă că PNL şi PSD vor merge la Cotroceni cu o propunere comună pentru şefia Guvernului: Vom face în aşa fel încât prima variantă să fie liberală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Nicolae Ciucă, propus pentru funcţia de premier din partea liberalilor, a anunţat că discuţiile pentru formarea Guvernului au fost finalizate, iar partidele care vor să formeze o coaliţie de guvernare, PNL, PSD şi UDMR, sunt în măsură să meargă luni, la consultările de la Cotroceni, cu o propunere unică de premier.

„Am finalizat toate activităţile care vizau formarea Guvernului, suntem în măsură să mergem luni cu o propunere de premier. Am convenit să avem o propunere unică de premier. În momentul de faţă, am lucrat toate cele două variante, atât cu o formulă de premier PSD, cât şi cu premier PNL. Urmează ca până mâine dimineaţă convenim şi formula unică de premier”, a anunţat Ciucă.

El a precizat că există două liste de ministere în funcţie de premierul care va fi primul în rotaţie, care vor fi comunicate luni, când există decizia pentru şefia Guvernului.

„Transporturile, Finanţele şi Secretariatul General rămân la partidul care nu are premier”, a mai spus Ciucă, precizând că există în discuţie şi varianta ca titularii acestora să se schimbe odată cu schimbare premierului.

Întrebat dacă PNL a obţinut în aceste negocieri mai mult decât Ludovic Orban, în iarna lui 2020, Ciucă a spus: „Aşa cum arată varianta cu premier PNL, am obţinut mai mult decât data trecută”. 

Despre împărţirea secretarilor de stat, a prefecţilor şi subprefecţilor, Ciucă a spus că s-a ţinut cont de ponderea parlamentară a fiecărui partid. Întrebat ce variantă va supune la vot luni în forul de conducere al PNL, Ciucă a spus că nu se poate supune la vot varianta PSD premier. 

„Dacă există bunăvoinţă şi există speranţă şi discutăm public, vom găsi calea de comunicare şi vom aduce argumentele necesare pentru a putea veni cu o formulă unică de premier, acceptată de toate partidele”, a spus el, precizând că aşteaptă ca fiecare partid să decidă formula primului premier. 

„Este foarte uşor de dedus că vom face în aşa fel încât la prima variantă să avem premier al PNL, pentru asta suntem aici”, a mai spus acesta.

La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis că partidul pe care îl conduce mizează pe propria variantă de premier, precizând că vor discuta în interiorul partidului cele două propuneri.  „Prezentăm cele două variante partidelor. Dânsul (Nicolae Ciucă n.r.) în PNL, noi în PSD. Dacă nu iese varianta în PSD, nu avem o variantă convenită. PSD merge cu cele două variante. Vedem ce vot este de la colegii mei'', a spus Ciolacu duminică, la finalul discuţiilor cu PNL şi UDMR.

Citeşte şi: Ciolacu: „Am finalizat toată structura politică a Guvernului”. Ce spune despre împărţirea şefiei Senatului şi a Camerei Deputaţilor

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite