Cîţu: „Sperăm ca proiectul privind securitatea ţării să fie votat săptămâna următoare” / Despre încorporarea tinerilor în armată: „Nu s-a discutat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Calin
FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Florin Cîţu, liderul PNL şi preşedintele Senatului, speră ca proiectul de lege privind securitatea naţională să fie votat săptămâna viitoare, precizând că legea fundamentală a ţării nu va fi modificată. Cîţu a subliniat că nu s-a discutat despre încorporarea tinerilor în armată şi nici despre chemarea în ţară a românilor din diaspora.

„Au fost doar discuţii iniţiale. Sperăm ca proiectul să fie votat săptămână următoare. Este un proiect deja discutat. A fost în CSAT. Acum se uită experţii partidelor la el şi apoi va fi adoptat în şedinţa de Guvern”, a transmis Cîţu, miercuri, la Parlament.

Mai multe voci s-au arătat nemulţumite pentru că prin internediul proiectului de lege Consiliul Suprem de Apărare a Ţării ar avea puteri mult prea mari, context în care Florin Cîţu a transmis: „Acest proiect nu modifică Constituţia, care spune că orice ţine de situaţii de urgenţă, armată, Parlamentul are ultimul cuvânt. Acest lucru nu se schimbă. Constituţia este cea care dă acest puteri, iar ele sunt date Parlamentului României”.

Întrebat dacă au discutat despre încorporarea tinerilor în armată, liderul PNL a precizat: „Nu. Cel puţin acum nu s-a discutat, eu nu ştiu de niciun proiect”. Mai mult, chestionat dacă românii din diaspora ar putea sa fie încorporaţi, preşedintele Senatului a subliniat că „România are o armată”.

„Nu s-a discutat. România are o armată. Nu există. Acel proiect de lege nu mai este de actualitate, dacă ar fi fost vreodată. Proiectul nu a fost prezentat deloc în coaliţie”, a afirmat Cîţu. 

Ce prevede proiectul

Guvernul României pregăteşte un proiect de modificare şi completare a unor acte normative în domeniul securităţii şi apărării naţionale care prevede între altele constituirea bazei legale pentru instaurarea unei „situaţii de criză” în ţară, dar şi modul în care structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO. În plus, în proiect mai există şi unele prevederi legate de asigurarea rezervei de militari a Armatei Române. 

Concret, MApN doreşte reintroducerea serviciului militar, dar sub forma voluntariatului. Măsura vine după ce s-a constatat că bazinul de rezervişti al Armatei României s-a diminuat considerabil de când s-a scos serviciul militar obligatoriu. (detalii AICI)

După ce proiectul a apărut în presă, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, s-a delimitat de această iniţiativă, declarând că proiectul nu mai este de actualitate.

Vezi şi: Războiul din Ucraina reformează legislaţia română privind apărarea

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite