Cine este Hans Klemm, noul ambasador SUA în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hans Klemm a fost primit ieri de preşedintele Klaus Iohannis   Foto: presidency.ro
Hans Klemm a fost primit ieri de preşedintele Klaus Iohannis   Foto: presidency.ro

Hans G. Klemm, noul ambasador al SUA în România, l-a avut profesor, la Indiana University, pe scriitorul român Matei Călinescu. Diplomat de carieră, Klemm a fost ambasador al Statelor Unite în Timorul de Est şi a fost reprezentant al Departamentului de Stat în Germania, Japonia şi Coreea de Sud.

Hans Klemm (n. 1957) a absolvit Indiana University cu o licenţă în economie şi istorie şi Stanford University cu un masterat în Politici internaţionale de dezvoltare (International Development Policy). Pe când era student la Indiana University, Klemm l-a avut profesor pe scriitorul român Matei Călinescu. „Interesul faţă de ţara dumneavoastră mi-a fost trezit de profesorul meu din universitate, Matei Călinescu, distinsul şi regretatul scriitor şi critic literar român. De atunci, sunt fermecat de cultura, limba şi istoria României. Astăzi, avem aceeaşi viziune: o Europă întreagă, liberă şi în pace”, a spus Hans Klemm, în primul său mesaj ca amabsador în România.

Cine este Hans Klemm şi ce experienţă are în zone de conflict

Hans G. Klemm, diplomat de carieră, a fost consilier al subsecretarului pentru Management, la Departamentul de Stat. Anterior, în perioada 2012-2015, el a fost principalul asistent al secretarului în Biroul pentru Resurse Umane al Departamentului de Stat, iar înainte de această funcţie a ocupat postul de coordonator pentru Statul de Drept şi Respectarea Legii la ambasada din Kabul, în Afganistan (2010-2012).

Klemm a fost ambasador al Statelor Unite în Timorul de Est din 2007 până în 2010 şi ofiţer de rangul doi pentru Afaceri Economice la Ambasada americană din Tokyo, în perioada 2006-2007. Din 2004 până în 2006, el a fost director adjunct al Biroului pentru Dezvoltarea carierei, în Biroul pentru Resurse Umane.

Între 2000 şi 2001, Klemm a fost director adjunct al Biroului pentru UE şi Afaceri Regionale din cadrul Biroului pentru Afaceri europene şi eurasiatice. Klemm a ocupat şi poziţii în Germania, Japonia, Coreea de Sud şi Trinidad Tobago, în cadrul Departamentului de Stat.

Cine este Hans Klemm: Obiective

În martie 2015, preşedintele Barack Obama şi-a anunţat intenţia de a-l nominaliza ambasador în România. Senatul SUA a aprobat în data de 22 iulie 2015 numirea lui Klemm în acest post. În audierile din Senatul SUA, Klemm declara despre România că „ţara are mare potenţial, este una dintre cele mai rapide în dezvoltare din UE, are o datorie mică, este fiscal viabilă şi are o populaţie educată. Sunt două impedimente – unul este corupţia, România are încă probleme serioase cu corupţia şi este poziţionată la coada clasamentului din UE. Iar cealălalt este infrastructura”.

Hans Klemm a fost desemnat ambasador la Bucureşti, de preşedintele Barack Obama, după doi ani în care România nu a avut ambasador american, ci doar însărcinaţi cu afaceri care au condus reprezentanţa diplomatică a SUA. Precedentul ambasador american în România a fost Mark Gitenstein, care şi-a încheiat mandatul pe 14 decembrie 2012. „Ca ambasador, ţelul meu este să consolidez Parteneriatul nostru pentru securitate şi să sprijin respectarea statului de drept şi lupta dumneavoastră contra corupţiei. Voi lupta să extind comerţul bilateral şi investiţiile şi să întăresc relaţiile dintre poporul american şi poporul român”, a vorbit Klemm despre obiectivele sale.

Diplomat de carieră, Klemm a ocupat până acum o singură dată poziţia de ambasador, în Timorul de Est, din 2007 până în 2010. A fost succedat în această funcţie de Judith Fergin.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite