Ce au înţeles politicienii din incendiul de la „Matei Balş“: mai nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klau Iohannis, Dan Barna, Diana Şoşoacă şi Gabriela Firea. Foto Mediafax şi Inquam Photos (colaj Adevărul)
Klau Iohannis, Dan Barna, Diana Şoşoacă şi Gabriela Firea. Foto Mediafax şi Inquam Photos (colaj Adevărul)

Tragedia de la Institutul „Matei Balş“ ar fi trebuit să fie prilej de unitate politică şi concentrare pe gestionarea crizei. Cu toate acestea, politicienii s-au întrecut în gesturi şi declaraţii care ridică semne de întrebare privind înţelegerea situaţiei.

Incendiul de vineri dimineaţă i-a determinat pe politicieni să fie sobri, să transmită condoleanţe persoanelor care au avut rude în institut şi să îndemne la prudenţă, dar doar pentru câteva ore. Rând pe rând, reprezentanţi ai statului şi ai partidelor s-au comportat în moduri de neînţeles.

Preşedintele Klaus Iohannis a mers vineri la prânz la Institutul „Matei Balş” pentru a se interesa de situaţia de acolo, iar la finalul vizitei a susţinut o declaraţie de presă în care a cerut începerea de urgenţă a unei reforme în sănătate, dar şi continuarea respectării regulilor privind pandemia, pentru a nu se ajunge la creşterea cazurilor, după relaxarea măsurilor. La nici 24 de ore, şeful statului era pe o pârtie de schi din Păltiniş. Întrebat de un reporter cum este la schi, Iohannis a răspuns prompt: „E foarte bine. Vă invit să veniţi!”. Mai mult, şeful statului a confirmat că zăpada a fost „foarte bună” pentru schiat sâmbătă. 

PSD nu a ratat ocazia pentru un atac politic: „Preşedintele Iohannis este solidar cu victimele şi familiile lor de pe pârtia de schi! Cei şase ani de mandat ne arată, de fapt, cum schiorul prezidenţial tot face slalom printre promisiuni cu reforma în Sănătate, Educaţie sau Administraţie Publică”, au transmis cei din conducerea PSD.

Vicepremierul Dan Barna s-a remarcat prin două intervenţii referitoare la situaţia de criză din Sănătate. Barna a reuşit să găsească un element pozitiv al incendiului, adică intervenţia pompierilor şi a poliţiştilor. „E totuşi de remarcat promptitudinea şi viteza reacţiei, faptul că toate cele 102 persoane din pavilionul respectiv, din clădirea aceea, au fost mutate, 44 sunt deja în alte spitale. Adică pare că reuşim să învăţăm de la o tragedie la alta”, a declarat vicepremierul la Radio France International.

Apoi, Dan Barna nu a exclus ipoteza ca pentru situaţia de la Balş să fie vinovat unul dintre pacienţi. „Nu ştiu încă lanţul de cauzalitate de la Balş, dar nu cred că ar fi nicio surpriză să constatăm că, de fapt, a fost o neglijenţă sau o eroare umană sau un gură cască care a fumat sau altcineva care a uitat să scoată reşoul din priză”, a completat vicepremierul într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu.

Şi ministrul Sănătăţii a identificat una dintre problemele pentru sistemul de Sănătate din România, adică faptul că mediul privat s-a orientat spre business. „În România s-au construit mall-uri, clădiri de birouri, alte lucruri, spitale mai puţin. E vremea ca lucrurile să se schimbe. Asta vom face la Ministerul Sănătăţii”, a precizat Vlad Voiculescu, într-un interviu la o televiziune. Intervenţia a fost de neînţeles, în condiţiile în care guvernările din ultimul deceniu, prin liderii de partid, au promis de fiecare dată spitale noi şi investiţii în Sănătate, au identificat banii, dar lucrările nu s-au mişcat în acest sens.

Firea, jigniri la adresa ministrului Sănătăţii

După ce Vlad Voiculescu a arătat cu degetul către PSD în ceea ce priveşte problemele cu încălzirea din Bucureşti, dar şi pentru modul cum a fost manageriat Institutul „Matei Balş” în ultimii ani, în condiţiile în care senatorul PSD Adrian Streinu-Cercel a fost şeful instituţiei peste două decenii, Gabriela Firea a lansat un atac dur la adresa ministrului Sănătăţii şi a primarului Capitalei.

„Nu mai daţi vina pe Mercur retrograd, birocraţie, Firea, PSD, Oprescu, Băsescu, Videanu, gaura din stratul de ozon sau ce vă vine în minte, pentru că vă faceţi de râs, mai mult decât vă faceţi oricum, prin prestaţia lamentabilă pe care o aveţi ca ministru, prin interesele oculte pe care le aveţi în Sănătate, prin studiile dubioase etc.”, precizează Firea. Mai mult, prim-vicepreşedintele PSD l-a jignit direct pe ministrul Sănătăţii: „Dovediţi cu fiecare declaraţie că sunteţi prost informat şi prost, în general!“ 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite