Ce i-a transmis Iohannis la telefon Luminiţei Odobescu înainte de votul pentru Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a confirmat că a discutat telefonic cu Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, înaintea votului din Consiliul UE pentru Laura Codruţa Kovesi. Luminiţa Odobescu a votat pentru Kovesi, deşi premierul Viorica Dăncilă i-a cerut să voteze împotrivă, susţin surse diplomatice pentru Adevarul.

 „Am comunicat doamnei ambasador Odobescu opinia mea: eu, preşedintele României, sunt pentru doamna Kovesi în funcţia de şef al Parchetului European“, a explicat preşdintele Klaus Iohannis, vineri, după ce şi-a depus candidatura la BEC pentru al doilea mandat.

Surse diplomatice au explicat pentru Adevărul că Luminiţa Odobescu nu a primit mandat scris din partea MAE, aşa cum cere procedura, pentru votul din Consiliul UE. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul nu o susţine pe Kovesi, însă nu a trimis niciun mandat scris la Bruxelles.

Prin urmare, Luminiţa Odobescu ar fi votat pentru Laura Codruţa Kovesi, deşi opţiune sa nu poate fi verificată, votul fiind secret. Odobescu riscă totuşi să-şi piardă funcţia de la Bruxelles. Decizia Luminiţei Odobescu ar fi fost influenţată şi de preşedintele Klaus Iohannis, care i-a cerut în această dimineaţă, telefonic, să voteze în favoarea României, ţara pe care o repezintă la Bruxelles. 

Preşedintele Klaus Iohannis a intrat oficial în cursa pentru al doilea mandat, după ce a depus la BEC peste 2 milioane de semnături. Şeful statului a făcut o baie de mulţime printre susţinătorii PNL şi i-a răspuns iderului USR Dan Barna, care -l numise preşedinte-pompier: „Un pompier atomic, care  a prevenit să nu se prăbuşească România. Fără mine, PSD chiar ar fi reuşit să distrugă Justiţia şi să acapareze întreaga Românie“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite