Ce va discuta Liviu Dragnea cu Timmermans la Madrid?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frans Timmermans (D) şi Liviu Dragnea (S) în timpul vizitei prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene la Palatul Parlamentului, joi, 1 martie 2018 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Frans Timmermans (D) şi Liviu Dragnea (S) în timpul vizitei prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene la Palatul Parlamentului, joi, 1 martie 2018 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Dacă se va confirma, informaţia prezentată acum de colegii de la EURACTIV este extrem de interesantă: Liviu Dragnea va merge la Congresul socialiştilor europeni care se va desfăşura la Madrid. Un congres care, până în acest moment, are un program înconjurat de o discreţie completă, pe situl lor oficial neapărând acum numele vreunui invitat, cu excepţia lui Frans Timmermans.

În principiu, sursele care anunţă prezenţa domnului Dragnea (alături de Viorica Dăncilă, Rovana Plumb şi Victor Negrescu) sunt credibile şi trebuie să aşteptăm acum să vedem dacă preşedintele PSD va ţinte totuşi un discurs, chiar în română, alături de omologii săi din PSE sau cinstea îi va reveni doamnei Prim Ministru.

Este foarte bine că, în final, domnul Dragnea s-a hotărât să facă un gest de normalitate pe care, dacă vă amintiţi, îl refuzase cu ocazia precedentului Congres al PES de la Lisabona, explicându-şi astfel gestul în cadrul Congresului Naţional al partidului, pe 16 decembrie 2018:

""Vreau să dau câteva explicaţii despre neprezenţa mea la Congresul PES. Nu poate să mi se ceară, nu poate să mă oblige nimeni, Dane (Nica - n.r.), să merg să mă bag în poze cu cineva care duşmănăşte România. Nu o să mă bag în poză niciodată cu oameni care fac rău ţării mele. Nu pot. Eu înţeleg că suntem într-o ţară politică europeană, care nu vrem neapărat să ne ajute cu ceva, dar măcar să ne asculte, dar nu putem să avem limbaj dublu. Noi mergem acolo să facem poze. (...) România e o ţară prea coruptă înţeleg? În România, stimaţi colegi, despre care corupţie vorbim? Despre marele caz de corupţie al Olguţei Vasilescu, care şi-a luat capital de imagine pentru ce a făcut la Craiova ca primar? Un caz mare de corupţie. (...) A, de îndemnul meu de a cere românilor să meargă la vot la referendum? Vorbim despre dosarele construite, cu migală, de către procurori de elită pe probe falsficate, ep denunţuri obţinute prin şantaj, de înregistrări falsificate. (...)".

Tehnic vorbind, de atunci, relaţia proastă a guvernului PSD-ALDE cu instanţele europene şi mai ales cu Frans Timmermans nu s-a schimbat în cine. Dimpotrivă. A devenit din ce în ce mai tensionată, mesajele şi avertismentele curgând în ritmul de unul pe zi în ultimele săptămâni.

Este posibil ca dl. Dragnea să fi decis că a venit momentul marii împăcări? Posibil ,dar relativ puţin credibil.

Să dorească domnul Dragnea să se ducă pentru a transmite tuturor un mesaj de forţă, cu părerea domniei sale asupra comportamentul injust pe care l-au instituţiile europe faţă de România, discurs în stilul recriminărilor italiene de tip Salvini, anunţând noi perspective pentru viitorul alianţelor din Parlamentul European de după alegerile din 26 mai? Nu e foarte credibil acum, chiar dacă Sputnik titra că ar urma "mutarea anului: Salvini cheamă PSD-ul să se alăture suveraniştilor europeni!".

Mai rămâne o a treia variantă, cea denumită în practica românească "pusul batistei pe ţambal", ceea ce ar însemna ca, public, discursurile oficialilor români să vobească despre înaltele idealuri ale familiei socialiste. Discuţiile mai dure ar putea să se desfăşoare în cadru restrâns, departe de urechile curioşilor. Mi se pare că aşa ar fi logic, chiar dacă, public, tensiunea este la cotele pe care le cunoaşteţi şi, de fapt, săbiile sunt demult scoase şi de la Bucureşti nu contenesc acuzaţiile.

Dar să vedem ce urmează, să vedem în ce companie vor fi invitaţi să vorbească socialiştii români şi care va fi exact subiectul intervenţiilor lor. Ceva bun tot se întămplă, vorbeam despre posibila asumare a unei deschideri diplomatice care să nu mai semne cu confruntarea de mahala la care am asistat în mai multe dăţi la Parlamentul European. De ce zic că ar putea să fie un semnal pozitiv? Pentru că sper, totuşi, ca liderii PSD să fi observat cre este costul imaginii negative create pe plan european în ultima perioadă de timp şi ce rău face asta intereselor generale de securitate ale Românie, discutând şi negociind despre chestiunile subiect de controversă, dar nelăsând jocurile să degenereze şi să treacă în zona ireparabilului.

În consecinţă, dacă ajunge delegaţia de acest nivel la Madrid, să aşteptăm mesajul normal de susţinere necondinţionată pe care liderul formaţiunii socialiste din România îl va adresa domnului Frans Timmermans, candidatul comun al familiei socialiştilor europeni, deci şi al PSD, în cursa pentru dobândirea funcţiei de Preşedinte al Comisiei Europene. Asigurându-l de sprijinul ferm în campanie din partea PSD-ului care va populariza documentul privitor la Europa Socială, cel cu care socialiştii europeni vor intra în campanie. Plus, evident, anunţul că activiştii PSD se vor implica în campania pentru europarlamentare folosind manifestul de la Madrid.

Teoretic şi practic, aşa se desfăşoară lucrurile într-un asemenea congres cu puternic mesaj electoral şi exact asta se aşteaptă şi de la socialiştii români despre care se speră că vor contribui decisiv la formarea unui grup puternic în Parlamentul European şi că vor fi un factor deosebit de important în eventuala alegere a domnului Timmermans în funcţa de Preşedinte al Comsiei Europene.

Atăt de mare e tensiunea, încât nimeni nu se lansează în presupuneri pe următorul orizont de timp. Să vedem ce urmează, să fim optimişti şi să fim pregătiţi pentru orice fel de rezultat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite