AUR declanşează procedura de suspendare a preşedintelui Iohannis. Simion: „Primul turist al ţării trebuie să ne părăsească”. Ce spune Constituţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Ilona Andrei
FOTO: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Alianţa pentru Unirea Românior (AUR), prin vocea lui George Simion, a anunţat că a început procedurile pentru suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. Simion a precizat că mai mulţi parlamentari au promis deja susţinerea demersului pentru înlăturarea lui Iohannis, inclusiv de la PSD şi PNL.

UPDATE-  „Parlamentari de la PSD şi PNL ne-au spus că vor să semneze această iniţiativă. Sperăm să se trezească şi USR. L-am văzut şi pe Ludovic Orban, a spus că se va implica în următorul referendum. Sunt parlamentari PNL nu din tabăra lui Ludovic Orban care achiesează la această idee.O să îi vedeţi mâine”, a mai declarat George Simion.

UPDATE - AUR a lansat şi un site, josIohannis.ro, unde promovează toate materialele pentru suspendarea preşedintelui şi strângerea de semnături pentru acest demers.

„Astăzi, la începutul lunii, într-o zi de luni, la fel cum anunţam pe 1 septembrie demiterea lui Florin Cîţu, anunţăm iniţierea procedurilor pentru suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. Am început colectarea de semnături în rândul parlamentarilor. Ne-au promis mai multe partide că vor semna suspendarea şi, totodată, vom apela la sutele de mii de români care ne roagă să îl dăm jos pe Iohannis, pentru că o vorbă românească spune că peştele se împute de la cap.

Este momentul, au existat două nominalizări pentru funcţia de prim-ministru care nu au întrunit majoritatea parlamentară. Conform Constituţiei, trebuie să ajungem la alegeri anticipate şi, odată cu ele, trebuie să mergem şi la referendum pentru demiterea preşedintelui. Vom ruga românii să semneze. AUR va strânge semnături în fiecare localitate şi în Diaspora. Sperăm că partidele parlamentare nu se vor lăsa intimidate. Invităm toate formaţiunile să ni se alăture. (...) Este nevoie ca actualul locatar de la Cotroceni şi primul turist al ţării să ne părăsească”, a anunţat, luni, copreşedintele AUR George Simion.

Claudiu Târziu a subliniat că „este un gest de mare responsabilitate” şi a rugat celelate formaţiuni parlamentare să ia în serios demersul lor. „Klaus Iohannis a încălcat de foarte multe ori Constituţia, a încercat să guverneze direct sau prin interpuşi România, în rarele ocazii în care a fost prezent în ţară şi în viaţa societăţii româneşti. Mai mult a fost absent de la marile decizii şi de la rolul esenţial pe care îl are un preşedinte, acela de arbitru al vieţii politice. A trădat poziţia de preşedinte şi a făcut-o să pară una nesemnificativă”, a subliniat Târziu. 

Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD, a declarat luni, după şedinţa conducerii partidului, că nu s-a discutat despre o posibilă suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis, precizând că se va lua o decizie dacă preşedintele USR, Dacian Cioloş, va susţine un astfel de demers.

Ludovic Orban, fostul preşedinte al Partidului Naţional Liberal, a transmis duminică seară că preşedintele Klaus Iohannis nu îşi va termina mandatul, pentru că va fi suspendat din funcţie de către Parlament. 

Cum poate fi suspendat preşedintele

Preşedintele ţării poate fi suspendat din funcţie în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei. Acesta poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii parlamentarilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă preşedintelui. Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui. Preşedintele Senatului va ocupa interimatul pe durata suspendării preşedintelui ţării.

Ş

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite