AUR cere preşedintelui Iohannis convocarea CSAT şi sprijin pentru Polonia. USR, poziţie similară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Administraţia Prezidenţială
Klaus Iohannis FOTO Administraţia Prezidenţială

AUR îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să convoace de urgenţă CSAT pentru ca România să acorde sprijin Poloniei, în contextul în care statul are de-a face cu un val de migranţi la graniţa cu Belarus.

„Îi reamintim domnului Klaus Iohannis că, atât timp cât încă mai este preşedinte, are anumite obligaţii constituţionale în materie de politică externă şi apărare. Presiunea migratorie organizată în mod subversiv de forţe de la estul Uniunii Europene este o agresiune împotriva tuturor statelor membre. Dacă cuvântul solidaritate mai are vreun sens, este cazul să o dovedim şi noi ca aliat al Poloniei”, a transmis copreşedintele AUR, Claudiu Târziu.

George Simion argumentează: „Crizele interne şi externe nu ne aşteaptă până cînd vom avea un guvern legitim în România. Îi cer preşedintelui Iohannis ca, între două partide de golf, să convoace CSAT. Polonia are nevoie de sprijin acum. În calitate de ţară aliată, România are datoria să intervină pe căi diplomatice şi chiar cu ajutor uman şi material explicit dacă e nevoie. Graniţa estică a Poloniei este graniţa tuturor statelor membre”, a subliniat deputatul George Simion, co-preşedinte AUR.

Un alt deputat, membru USR, i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să ajute Polonia să gestioneze valul de migranţi de la graniţa cu Belarus. Parlamentarul este de părere că România ar putea trimite un ajutor simbolic, care să arate sprijinul pentru principalul nostru aliat militar de pe frontul estic al NATO.

Teodor Lazăr, deputat USR şi membru al Comisiei de control a SRI, susţine că România trebuie să reacţioneze la problema internaţională, fiind de părere că „migranţii sunt utilizaţi politic de dictatorii Putin şi Lukaşenko”.

„Ministerul Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii trimite o misiune de sprijin la faţa locului, ce îşi propune să sprijine tehnic partea poloneză. Poate că ar fi fost cazul să-l fi contactat deja pe preşedintele Andrzej Duda pentru a-i transmite că România doreşte să-şi sprijine partenerii în situaţii de criză şi că suntem pregătiţi să asistăm Armata poloneză pentru apărarea graniţelor comune ale NATO şi ale Uniunii Europene”, spune deputatul Teodor Lazăr.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite