Adrian Năstase: PSD a introdus delictul de opinie. Un partid mare nu poate avea un singur punct de vedere. Dăncilă a exagerat cu sentimentele de loialitate

Adrian Năstase: PSD a introdus delictul de opinie. Un partid mare nu poate avea un singur punct de vedere. Dăncilă a exagerat cu sentimentele de loialitate

Adrian Năstase, fost premier al României şi fost preşedinte al PSD. FOTO Eduard Enea

Fostul premier Adrian Năstase l-a criticat pe Liviu Dragnea pentru modul autocrat în care conduce PSD. „Un partid mare nu poate să funcţioneze cu un singur punct de vedere. E de neînţeles cum un partid la guvernare, în loc să adune oameni, să adauge primari, consilieri, elimină felii de partid, ceea ce duce la o limitare a forţei lui“, a spus Năstase la Adevărul Live. Fostul premier o critică şi pe Viorica Dăncilă.

Adevărul: PSD e partidul care, deşi pare bine înfipt la guvernare, trece prin momente mai grele. Şi-au schimbat premierii, au fost încercări de a-l da jos pe Liviu Dragnea. Încep cu un sondaj IMAS în care PSD ave o intenţie de vot de 25%? De ce scade?

Adrian Năstase: Cine a comandat sondajul?

USR?

Haideţi să lăsăm deoparte sondajul. Tema discuţiei ar trebui să fie situaţia României în perspectiva unui mandat de 6 luni care ar putea să fie important. Dacă ar fi să caracterizez situaţia actuală, aş spune impas. La nivelul Europei, există deziluzii tot mai puternice. Europa, nu neapărat că se destramă, dar proiectul european descreşte. În loc de unitate, vedem tot mai mult întoarceri către politica naţională. Vedem o perspectivă pe termen mediu pesimistă. Există un joc cu trei jucători: SUA, Rusia şi China. Pe termen lung, China va deveni o superputere, iar SUA vor trebui să-şi caute aliaţi. Aliatul SUA ar putea să fi Rusia. Europa devine o pradă, un teren de joc, un front de încercare.

Vedem ce se întâmplă şi în Germania şi ce se întâmplă în Franţa. 

Noi nu suntem în stare să ne proiectăm interesle şi nu ştim să găsim în plan intern coeziunea pentru a relaţiona. Observăm un declin general al partidelor politice. La nivelul PSD, acest lucru se constantă şi prin strategia pe care o foloseşte. Spuneam în urmă cu doi ani că, dacă PSD nu reuşeşte reforme structurale, PSD va avea dificultăţi în a câştiga alegerile din 2020. Pentru alegerile europarlamentare, toate partidele îşi trimit conducerile în exil ca europarlamentari, ceea ce e jenanant. Bătălia e pentru a evada din ţară. Nu e în ordine. Unele dintre partide nu au locomotive pentru europarlamentare.

Vi se pare că în acest moment PSD are candidat pentru prezidenţiale? 

Poate există, dar nu a fost identificat. Înainte de Congres au avut loc nişte reglări de conturi. De la Congres trebuia începută o discuţie în legătură cu profilul candidatului. PSD a avut un scor istoric la parlamentare, dar ca număr de voturi a avut 3,2 milioane de voturi. Pentru turul doi la prezidenţiale e nevoie de peste 5 milioane de voturi. De unde iei încă două milioane de voturi?

Cum se raportează PSD la toate aceste lucruri? Sunt aproape de ideile socialiştilor europeni sau merg spre zona iliberală? Sunt anumite voci, precum Darius Vâlcov sau Codrin Ştefănescu, care merg spre discursul iliberal. 

O greşeală pe care o face PSD în momentul de faţă e că a introdus în funcţionarea sa delictul de opinie. Un partid mare nu poate să funcţioneze cu un singur punct de vedere. E de neînţeles cum un partid la guvernare, în loc să adune oameni, să adauge primari, consilieri, elimină felii de partid, ceea ce duce la o limitare a forţei lui. În aceşti doi ani de guvernare, România nu a făcut o reformă a Justiţiei aşa cum trebuie, nu a fost repornită şi finalizată reforma Constituţională. Formula de regim semi-prezienţial este dăunătoare. E o maşină cu doi şoferi, cu două volane, fiecare conduce în fiecare direcţie. Iohannis spune că a aşteptat-o pe Viorica Dăncilă să se prezinte la el. Dar ce, Viorica Dăncilă e salariată la Cotroceni? E o formă de umilire. Cotroceniul nu reprezintă Mecca.

Dumneavoastră cum aţi lucrat cu domnul Iliescu? 

Foarte bine! Ne consultam.

A contat faptul că eraţi din acelaşi partid. 

A contat. Fie mergem pe varinta Republică Parlamntară, fie pe varianta Republică Prezidenţială, ca SUA. Oamenii care sunt aduşi în structurile guvernamentale nu mai sunt specialiştii de altă dată, ci sunt oameni veniţi din organizaţiile locale. De aici scăderea calităţii. Dacă iei din carnetul de telefon diverşi oameni să-i pui în anumite locuri, calitatea guvernării scade. Am observat acelaşi lucru şi la alte partide.

Aţi fost premier. Sunteţi oameni dintre actualii miniştri pe care i-aţi fi păstrat în Cabinetul dumneavoastră?

Răspunsul ar fi delicat. Contează foarte mult felul în care dai forţa necesară unui ministru să acţioneze. Dacă are tot timpul vergelele deasupra capului, trebuie să meargă când la partid, când la guvern, când la organizaţia locală, lucrurile nu vor merge. L-am descooperit pe ministrul Şova abia când nu a mai fost ministru. Când nu mai are nimic de pierdut, a vorbit mult mai bine. N-am înţeles de ce a fost schimbat domnul Fifor de la Armată.

A semnat un tabel împotriva lui Liviu Dragnea. 

Ne întoarcem la delictul de opinie. E o greşeală pe care Liviu Dragnea o face. El ar fi trebuit să ia lucrurile din scrisoare şi să le pună în discuţie. Lucrurile de acolo erau necesare pentru revigoarea partidului. În loc să se facă o restrcuturare a Guvernului, s-a mers pe ideea de remaniere. Am scris: dacă veţi face remanieri, îl faceţi pe Iohannis arbitrul jocului, ceea ce s-a întâmplat. Trebuia modificat programul de guvernare. Nici Vechiul Testament nu a rămas imuabil. Venţi şi cu un mesaj pentru Europa, pentru că nu puteţi să ignoraţi complet rezoluţia de la Bruxelles. Acum, o să fie pusă rezoluţia la congelator. Un vot în Parlament era o ocazie de a face amnistie şi graţiere în interiorul partidului. Nu poţi veni să vorbeşti despre amnsitie pentru întregul popor, când nu elimini oameni în propriul partid. Trebuie făcut un efort la nivelul unui grup de înţelepţi în partid.

Mai sunt grupuri de înţelepţi?

PSD trebuie să dea nişte mesaje. În Guvernul meu erau 17 miniştri care erau profesori universitari. Alături de doamna Andronescu ar mai trebui aduşi câţiva profesori.
 
Cum vedeţi Alianţa Vestului?
 
Cei care au semnat Alianţa Vestului au făcut acest lucru cu bună-credinţă. Dar ar fi trebuit să realizeze că acest proiect va fi utilizat împotriva unităţii statului. În an Centenar, acest prioiect este cel mai prost cadou pe care îl poţi face României unitare. Trebuie făcută o reformă administrativă. Sigur că primarii şi consilierii ar fi extrem de nemulţumiţi, dar altfel nu poţi să reduci decalajele.Preşedintele greşeşte cu acestă atitudine autocrată. Ceea ce i se reproşează lui Drganea în partid, lui Iohannis i se reproşează la nivelul ţării.
 
Va adera Românai la Schengen?

Votul din Parlamentul European pentru aderarea la Schengen este o ceremonie de protocol. Decizia se ia la nivelul Consiliului European, de către şefii de stat şi de Guvern. Un singur vot împotriv blochează aderarea. Dar nu poţi să spui că Olanda votează împotriva noastră pentru că nu le dăm Portul Constanţa. Nu aşa se face politica. 

Dăncilă are o şansă uriaşă de a se vedea cu toţi liderii europeni şi poate discuta cu fiecare aceste aceste lucruri serioase. Este oare capabilă?
 
În 2001, noi am avut o mare frustrare pentru că Bulgaria a primit înainte noastră eliminarea vizelor de călătorie. Atunci, noi am început o operaţiune extrem de amplă pentru identificarea problemelor. Şi am rezolvat chestiuni mărunte. Nu are niciun rost ca România să fie doar hotel pentru reuniunile din următoarele 6 luni. Care e raţiunea ca reuniunea de după Brexit să fie la Sibiu? Doar că eu i-am propus domnului Juncker ca Sibiul să fie capitală culturală în 2006? Probabil că domnul Iohannis a uitat acest lucru. Doamna Dăncilă poate să facă lucrul acesta dacă îşi ia o echipă foarte puternică lângă dânsa. Dacă va fi lăsată, poate să facă acest lucru, altfel va deveni ţap ispăşitor.
 
Cum vedeţi cearta între PSD şi comisarul Corina Creţu, care provine din PSD?
Lipsa de comunicare este explicaţia. Poate sunt şi motivaţii personale. Rolul premierului este să-i calce în picioare pe cei care nu fac proiecte. Eu aşa am făcut, deşi m-a costat. Doamna Dăncilă, în calitate de preşdinte executiv al PSD are un anumit statut. Are şi funcţia de şef al Guvernului.
 
Vă întoarceţi în politică?
 
În Legea din 2010, care a fost dată pentru mine, s-a accelerat judecarea dosarelor. Înainte erau complete de 9 judecători. Pentru că în 2010 se terminase pe fond judecarea dosarului meu, Băsescu şi oamenii lui, inclusiv minsitrul Predoiu, a creat legea micii reforme. Şi s-au creat cele două complete de cinci judecători conduse de Livia Stanciu şi de Ionuţ Matei, complete de execuţie. Sunt foarte mulţi cei care mă întreabă ce fac. Am impresia că unii sunt chiar preocupaţi de aceste lucruri. Am văzut atacuri în social-media că în timpul guvernării din 2000 se luau şpăgi. În momentul de faţă, în calitate de preşdinte al Fundaţiei Titulescu, organizez la Casa Titulescu dezbateri aproape în fiecare săptămânpă. Ieri am lnsat cartea „România şi revizuirea tratatelor“. Proiectul meu de viitor este ca sâmbătă să plec în Vietanm pentru trei săptămâni cu familia. În politică, privesc lucrurile din tribună, dar critic. Oamenii lui Băsescu au avut grijă să mă ţină în afara politicii. Dincolo de pedeapsa de 4 ani şi jumătate  pe care au inventat-o, au adăugat şi o interdicţie de încă 5 ani pentru a fi ales.
 
Cum vedeţi evoluţia  lui Victor Ponta? 
În momentul în care nu permiţi o libertate mai mare de opnie, ai acest riscuri. Ponta se va descurca mai bine cu unii dintre liderii din partid nemulţumiţi de Dragnea, dar se va înţelege mai greu cu electoratul de bază al PSD. Atacurile împotriva lui Drganea, împootriva partidului, nu le plac oamenilor de la bază. În ultima vreme, Ponta încearcă să fie mai constructiv.
 
Nu credeţi că Dăncilă pare mereu vulnerabilă? 
Dăncilă, uneori, a exagerat cu sentimentul de loialitate.
   .

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările