Traian Băsescu, amendat cu 5.000 de lei de CNCD. Ce afirmaţii a făcut fostul preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu 5.000 de lei pentru afirmaţii referitoare la „grupările ţigăneşti de tip mafiot”, conform unui comunicat de presă transmis miercuri de instituţie.

„Afirmaţiile postate de Traian Băsescu, care fac legătura dintre apartenenţa etnică şi infracţionalitate, („clanurile ţigăneşti au revenit acasă şi par a refuza categoric să respecte legile ţării”, „grupările ţigăneşti de tip mafiot”) reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”, se arată în comunicatul CNCD.

Pentru declaraţiile sale, Traian Băsescu, în prezent europarlamentar PMP, a primit o amendă de 5.000 de lei. 

În luna iunie 2020, Băsescu scria pe pagina sa de Facebook: „Peste şase luni va fi prea târziu! Parte din clanurile ţigăneşti au revenit acasă şi par a refuza categoric să respecte legile ţării. Lupta acerbă pentru a controla afaceri ilegale în zonele pe care şi le-au auto-atribuit împingându-i la acte de violenţă greu de imaginat a se petrece în România cu doar câteva luni în urmă. (...)

Grupările de spărgători specializaţi în golirea bancomatelor, a caselor de bani de la sediul firmelor sau din magazine, se mişcă şi ei cu dezinvoltură pe meleagurile natale după ce s-au specializat în Europa. (...) Grupările ţigăneşti de tip mafiot, care încep să-şi împartă zonele în care percep taxă de protecţie de la comercianţi, îşi fac şi ele simţită prezenţa cu atât mai mult cu cât este în plină desfăşurare şi procesul de ocupare a zonelor în care vor acţiona reţelele de cerşetori”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite