O angajată a unei bănci obţine o compensaţie uriaşă după ce a demascat discriminarea salarială dintre femei şi bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este prima dată când o bancă de investiţii este investigată în legătură cu egalitatea salariilor, a bonusurilor şi a altor compensaţii materiale Foto: Arhivă
Este prima dată când o bancă de investiţii este investigată în legătură cu egalitatea salariilor, a bonusurilor şi a altor compensaţii materiale Foto: Arhivă

O angajată care lucrează pentru BNP Paribas SA la Londra va primi de 2,7 milioane de dolari, compensaţie pentru discriminare salarială, după ce a dat în judecată instituţia bancară. Judecătorul a criticat „sistemul netransparent al salariilor” şi a cerut şi un audit pentru a arăta dacă bărbaţii sunt mai bine remuneraţi decât femeile care lucrează pentru această bancă, conform Bloomberg.

Stacey Macken, un manager de produs care lucrează în continuare la bancă, a făcut o plângere legată de faptul că este plătită mai puţin decât colegii ei bărbaţi. Compensaţia se clasează printre cele mai mari din istoria proceselor pentru egalitatea salariilor din Marea Britanie.

Este prima dată când o bancă de investiţii este investigată în legătură cu egalitatea salariilor, a bonusurilor şi a altor compensaţii materiale, potrivit avocatei care o reprezintă pe Macken. 

„Acest caz are potenţialul nu numai să închidă decalajul salarial, dar şi să trimită un mesaj clar industriei că acest gen de discriminare este inacceptabil”, a spus avocata. 

Macken a spus în timpul procesului că a primit mereu bonusuri mai mici decât angajaţii de sex masculin şi că doreşte ca banca să organizeze un audit cuprinzător „care să garanteze că nicio altă angajată nu este discriminată.” Şeful şi colegii o desconsiderau, spunându-i „nu acum, Stacey”. 

Macken a descris în faţa instanţei o situaţie în care colegii ei i-au lăsat o pălărie de vrăjitoare pe birou. De asemenea, şeful ei obişnuia să îi răspundă cu expresia „nu acum, Stacey” atât de des, încât colegii au început să i se adreseze în acelaşi fel. 

În timp ce un bărbat care ocupa aceeaşi poziţie primea un salariu de 160.000 de lire sterline pe an, ea a primit doar 120.000 şi beneficia de bonusuri mult mai mici decât colegii ei bărbaţi. 

Tribunalul a descoperit că BNP are „un sistem netransparent de salarizare asemănător altor oraganizaţii financiare. Concluzia logică a fost că şi alte femei care lucrează pentru acelaşi inculpat s-ar putea să se găsească într-o postură similară”. 

Comportamentul BNP a fost unul „maliţios şi răzbunător”, a spus judecătorul din acest caz. 

„Noi, cei de la BNP Paribas, înţelegem că nu am făcut destul pentru doamna Macken”, a declarat un purtător de cuvânt al băncii. „Luăm în considerare decizia tribunalului pentru a vedea ce putem să învăţăm de pe urma ei. Obiectivul nostru este să ne asigurăm că toţii oamenii noştri sunt trataţi cu respectul care li se cuvine mereu.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite