Torţionarul Alexandru Vişinescu, chemat în instanţă de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Vişinescu va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel pentru că ar fi colaborat cu Securitatea
Alexandru Vişinescu va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel pentru că ar fi colaborat cu Securitatea

Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, acuzat de genocid, va ajunge în faţa instanţei, unde de această dată a chemat de CNSAS. Torţionarul este acuzat şi de faptul că ar fi colaborat cu Securitatea.

Reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) au anunţat zilele trecute că au constatat calitatea de lucrător al Securităţii pentru Alexandru Vişinescu. 

Potrivit documentelor identificate în arhiva instituţiei, Colegiul CNSAS a apreciat că Vişinescu, în calitate de angajat al fostei Securităţi, a desfăşurat activităţi prin care a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, arată Digi24..

Potrivit Legii CNSAS, „lucrător al Securităţii” nu este orice fost angajat al acesteia, ci „orice persoană care, având calitatea de ofiţer sau de subofiţer al Securităţii sau al Miliţiei cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit, în perioada 1945 - 1989, a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului”.

CNSAS mai arată că Alexandru Vişinescu a fost verificat în temeiul art. 1 alin. 7 din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, ce prevede că titularul unui dosar din care rezultă că a fost urmărit de Securitate, are dreptul, la cerere, să solicite verificarea calităţii de lucrător al Securităţii pentru ofiţerii sau subofiţerii care au contribuit la instrumentarea dosarului său.

Două cereri de verificare în acest caz au fost înregistrate la CNSAS în cursul anului 2013, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

Fostul comandant al Penitenciarului din Râmnicu Sărat în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu (88 de ani) este acuzat de genocid de către procurorii Parchetul General. 

Bărbatul i-ar supus pe deţinuţii politici la bătăi şi alte violenţe, i-ar fi lipsit de hrană şi medicamente. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în penitenciarul condus de Vişinescu se numără şi Ion Mihalache.

Dacă va fi găsit vinovat, torţionarul riscă detenţia pe viaţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite