Contestaţiile lui Petre Tobă şi Florentin Pandele la verdictele de plagiat au fost respinse. Ministrul Educaţiei urmează să le retragă titlurile

Contestaţiile lui Petre Tobă şi Florentin Pandele la verdictele de plagiat au fost respinse. Ministrul Educaţiei urmează să le retragă titlurile

Petre Tobă şi Florentin Pandele

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, va retrage titlurile de doctor deţinute de către fostul ministru de Interne Petre Tobă şi de către primarul oraşului Voluntari, Floretin Pandele, după ce contestaţiile acestora la deciziile CNATDCU de plagiat. Petre Tobă şi Florentin Pandele au depus contestaţii la deciziile iniţiale de plagiat ale CNATDCU.

Ştiri pe aceeaşi temă

 „Contestaţiile au fost respinse, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei”, Mirabela Amarandei, potrivit News. Oficialul a precizat că, urmare a acestei decizii, ministrul Educaţiei va semna săptămâna viitoare ordinele de retragere titlurilor de doctor deţinute de Petre Tobă şi Florentin Pandele.

"Aceasta a fost fost ultima cale de atac. A fost depunerea contestaţiei la prima decizie a CNATDCU, contestaţia a fost respinsă, în consecinţă se va retrage titlul de doctor. Dar vorbim exclusiv de modalitatea în care CNATDCU poate face să facă retragerea, respectiv Ministerul Educaţiei. Asta nu exclude şi alte posibile căi de atac pe care domniile lor le pot avea la dispoziţie. Dar, în ceea ce priveşte CNATDCU şi Ministerul Educaţiei, nu mai există alte căi", a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, potrivit Agerpres.

In contestatia depusă, Petre Toba ar fi copiat câteva rânduri, potrivit Hotnews.

Consiliul General al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în 12 octombrie, că fostul ministru de Interne Petre Tobă şi primarul oraşului Voluntari Florentin Pandele au plagiat în lucrările lor de doctorat şi a anunţat că va trimite la Ministerul Educaţiei propunerea de retragere a titlurilor de doctor acordate acestora.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi de către membrii Consiliului General al CNATDCU, care şi-au însuşit astfel raportul Comisiei de experţi potrivit căruia Petre Tobă şi Florentin Pandele au plagiat în lucrările de doctorat, potrivit News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, a declarat pentru News.ro, că din Consiliul General al CNATDCU au votat 37 de membri, 36 de voturi fiind “pentru” şi un vot “împotriva însuşirii raportului Comisiei de experţi şi a recomandării de retragere a titlurilor de doctor ale lui Petre Tobă şi Florentin  Pandele.

Ce a stabilit Comisia de experţi

Comisia de experţi a stabilit că Petre Tobă şi Florentin Pandele au plagiat în lucrările de doctorat şi au trimis raportul Consiliului General al CNATDCU, cu recomandarea de a fi propusă retragerea titlurilor de doctor, mai arată News.ro

În 7 septembrie, Consiliul General al CNATDCU a respins rapoartele comisiilor de lucru care stabileau că Petre Tobă şi Florentin Pandele nu au plagiat în lucrările lor de doctorat şi au decis să fie constituită o nouă comisie de experţi, care să dea un verdict. Vicepreşedintele CNATDCU, Marius Andruh, preciza atunci că au fost 29 de voturi împotriva celor două rapoarte, două în favoarea lor şi nouă abţineri.

"Cele două rapoarte sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente şi, din păcate, cu contradicţii care generează confuzii periculoase pentru etica cercetării ştiinţifice. De pildă, se recunoaşte că anumite pasaje şi propoziţii, pagini, sunt preluate din alte surse, dar nu sunt recunoscute ca plagiat. Unele concluzii pot fi periculoase pentru buna funcţionare a instituţiei doctoratului la noi în ţară”, spunea  Andruh.

Comisia de lucru a CNATDCU stabilise că fostul ministru al Internelor Petre Tobă nu a plagiat în lucrarea de doctorat  "Poliţia Română - Forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale", susţinută în 15 februarie 2011, la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”, sub coordonarea fostului chestor Anghel Andreescu.

Anterior, în 9 iunie, Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” a trimis, la solicitarea Ministerului Educaţiei, punctul de vedere privind lucrarea de doctorat a lui Tobă, arătând că, după analizarea lucrării, concluzia a fost că cercetarea ştiinţifică a acestuia “a fost utilă”, întrucât “a căutat să identifice modalităţile de acţiune în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale”. Comisia de Etică a Universităţii “Carol I” a propus  menţinerea titlului de doctor acordat în 2011 lui Petre Tobă.

Dezvăluirea Emiliei Şercan

Jurnalista Emilia Şercan a scris, în noiembrie 2015, că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.

În cazul lui Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, Comisia de Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică a CNATDCU a avizat, cu şase voturi din şapte, unul dintre membri fiind absent, raportul comisiei independente de lucru. Potrivit raportului, Pandele nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, cu titlul "România şi noile provocări generate de integrarea europeană”.

Din grupul care a analizat teza de doctorat a lui Florentin Pandele au făcut parte conferenţiarul universitar Cristian Niţă şi conferenţiarul universitar Veronica Mihalache, ambii de la Academia Naţională de Informaţii, precum şi profesorul universitar Claudiu Ţupulan de la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza”.

Potrivit sesizării care a ajuns la CNATDCU, Pandele ar fi copiat în lucrarea sa de doctorat "România şi noile provocări generate de integrarea europeană”, aproximativ o treime din conţinut. Presa a scris şi despre cealaltă lucrare de doctorat a lui Florentin Pandele, "Coordonate juridice şi strategice privind navigaţia maritimă”, susţinută în 2007 la Academia de Poliţie, sub coordonarea lui Ion Dascălu, că ar fi fost plagiată din propria sa lucrare de licenţă.


 

 

 

citeste totul despre: