Bogdan Licu, care a renunţat la doctorat după ce a fost acuzat de plagiat, propus pentru un nou mandat de adjunct al procurorului general al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Licu
Bogdan Licu

Intervievarea candidaţilor propuşi de ministrul Justiţiei pentru funcţiile de prim-adjunct şi adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va avea loc pe 29 decembrie, anunţă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, i-a propus pe Laura Oprea şi Bogdan Licu în funcţiile de prim-adjunct, respectiv adjunct al procurorului general. Propunerea lui Bogdan Licu în această funcţie pentru un mandat de trei ani vine după ce la sfârşitul lunii octombrie acestuia i-a fost prelungită cu şase luni delegarea pentru acest post.

Secţia pentru procurori din CSM a hotărât ca activităţile prevăzute în procedura de avizare a propunerilor ministrului justiţiei să se desfăşoare conform următorului calendar:  

  • 14 decembrie 2016 - punerea în dezbatere publică a proiectelor de management şi efectuarea verificărilor asupra candidaturilor;
  •  29 decembrie 2016 - analizarea rezultatelor demersului anterior şi intervievarea candidaţilor;
  • 30 decembrie 2016 - transmiterea avizelor către Ministerul Justiţiei.


Bogdan Licu şi-a susţinut doctoratul în anul 2011 la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu”, instituţie aflată în subordinea Serviciului Român de Informaţii (SRI), avându-l ca îndrumător ştiinţific pe Gabriel Oprea. Potrivit jurnalistei Emilia Şercan, Bogdan Licu ar fi plagiat în lucrarea de doctorat.

Plângerea generalului Ioan Sârbu

La Secţia de urmărire penală din cadrul Parchetului General există în lucru o plângere depusă de generalul în rezervă Ioan Sârbu, fost şef al Direcţiei medicale din MApN, în care fostul ministru Gabriel Oprea este reclamat pentru constituire de grup infracţional organizat şi plagiat. În plângerea respectivă, Ioan Sârbu le cere procurorilor să îl cerceteze pe Gabriel Oprea şi pentru că l-ar fi instigat pe Bogdan Licu să plagieze în teza de doctorat.

Bogdan Licu s-a abţinut, atunci când ocupa funcţia de procuror general interimar,  în cazul solicitării DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, invocând faptul că şi-a făcut doctoratul sub coordonarea lui Gabriel Oprea.
Bogdan Licu a cerut Academiei de Informaţii Mihai Viteazul retragerea titlului de doctor. În luna iulie, acesta declarat pentru Mediafax că neagă orice acuzaţie de plagiat.

„La începutul lunii martie am cerut retragerea titlului de doctor. Am făcut solicitarea din cauza discuţiilor din spaţiul public şi pentru că vreau să îndepărtez orice suspiciune cu privire la obţinerea acestui titlu. Academia a luat la cunoştinţă, am uzat de o prevedere legală", a declarat Bogdan Licu, în martie 2016.

Nu există cadrul legal

Cererea lui  Bogdan Licu, de retragere a titlului de doctor a fost depusă în 10 martie la Ministerul Educaţiei, dar în prezent nu există cadrul legal care să răspundă solicitării acestuia, a declarat, la câteva zile, purtătorul de cuvânt al MENCS,  Mirabela Amarandei, citată de news.ro.

Potrivit acesteia, solicitarea lui Bogdan Licu a fost transmisă prin Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, unde magistratul şi-a susţinut teza de doctorat. „În prezent nu există cadrul legal explicit care să răspundă la solicitarea lui Bogdan Licu”, a mai spus Mirabela Amarandei.

Cine este Laura Oprean

Laura Oprean a lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba-Iulia, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, Parchetul Tribunalului Cluj şi Parchetul Curţii de Apel Cluj. Din anul 2006 a lucrat în cadrul DNA Cluj, în 2008 devenind şef al structurii. În anul 2009 a fost delegată procuror şef adjunct al DNA iar în 2012, când Daniel Morar a preluat conducerea interimară a parchetului general, Laura Oprean a devenit procuror şef interimar al DNA. În 2013, a revenit adjunct al DNA, conducerea fiind preluată de procurorul Călin Nistor. Ulterior, şi-a încheiat activitatea la DNA, la cerere, revenind la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în calitate de procuror general al acestei structuri.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite