Studiu american: SUA nu se pot baza decât pe România pentru contracararea Rusiei la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a cerut o prezentă navala masivă a NATO la Marea Neagră FOTO: U.S. Naval Forces Europe-Africa / U.S. 6th Fleet/  Mass Communication Specialist Seaman Austin G. Collins
România a cerut o prezentă navala masivă a NATO la Marea Neagră FOTO: U.S. Naval Forces Europe-Africa / U.S. 6th Fleet/  Mass Communication Specialist Seaman Austin G. Collins

RAND Corporation, o organizaţie care a realizat un studiu comandat de autorităţile americane, susţine că ar fi necesare o serie de ajustări ale strategiei aliate la Marea Neagră, în contextul unei agresiuni ruseşti tot mai evidente în zonă. În plus, una dintre concluzii ar fi că, în prezent, SUA nu se pot baza decât pe România pentru contracararea Rusiei la Marea Neagră.

În studiul intitulat „Rusia, NATO şi securitatea Mării Negre” se analizează modul în care trei aliaţi NATO aflaţi în zona Mării Negre, Bulgaria, România şi Turcia, percep şi sunt în stare să reacţioneze la activităţile ostile ale Rusiei. Între altele, studiul RAND Corporation are la bază şi rezultatele unui joc de stat major cu scenariul unei crize militare, care a avut loc în iunie 2018. Conform documentului, „este foarte probabil ca România să fie dispusă şi capabilă să contribuie la o iniţiativă militară regională în Marea Neagră”. 

Şi asta pentru deşi poziţia Turciei este de o importanţă fundamentală „datorită capacităţilor sale navale şi a responsabilităţii pentru strâmtorile de la Marea Neagră, în conformitate cu Convenţia de la Montreux”, Ankara este „reticentă să reziste agresiunii ruseşti”, din cauza cooperării cu Moscova în Siria şi a „dependenţei de importurile ruseşti de gaze naturale”.

Sofia depinde energetic de Moscova

Documentul mai arată că şi cel de-al treilea aliat NATO de la Marea Neagră nu poate fi destul de ferm în faţa Moscovei. Sofia „este vulnerabilă la impactul stimulentelor şi constrângerilor ruseşti” pentru că o enervare a Kremlinului ar putea afecta, în special, sectorul energetic bulgar.

Studiul arată că România face eferturi deosebite pentru a dota Forţele Navale cu echipamente moderne. „Deşi activele navale ale României sunt modeste în ceea ce priveşte cantitatea şi capacităţile lor, planurile de modernizare a platformelor existente, achiziţionarea de noi fregate şi potenţialul achiziţionării a trei submarine noi ar putea spori contribuţiile României la o prezenţă maritimă occidentală la Marea Negră”, se arată în document. 

Iniţiativele Bucureştiului

Raportul mai reliefează iniţiativele Bucureştiul de a creşte prezenţa aliată în zonă. Între altele este amintită solicitarea unei prezenţe navale aliate la Marea Neagră, demers care  nu a avut succes la vecinii bulgari. „Propunerea românească de a înfiinţa un grup operativ naval permanent în Marea Neagră de către România, Turcia şi Bulgaria, cu participarea aliaţilor germani, italieni şi americani nu a primit sprijinul Sofiei”, se mai precizează în studiu. 

Ca o concluzie, studiul RAND Corporation arată că „este necesară extinderea măsurilor existente de apărare şi descurajare” mai ales în contextul în care „investiţiile militare ruseşti în teatrul de operaţiuni de la Marea Neagră, realizate începând din anul 2014, au schimbat fundamental harta de securitate a regiunii”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite